Náray-Szabó Gábor akadémikus, a Professzorok Batthyány Körének elnöke publicisztikájában azt írja a Magyar Időkben, hogy a kutatók ahelyett, hogy a "megvetett állam csecsein csüngenének" és vehemensen ragaszkodnának évtizede művelt témájukhoz, inkább saját maguknak kéne máshol forrást keresniük kutatásukra. Szerinte türelemmel kellene viszonyulni a kormányhoz és figyelembe vehetnék szempontjaikat, ahelyett, hogy tüntetni mennének.

Forrás: hvg.hu
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Professzorok Batthyany Kore... Az illeto kivegzett elso miniszterelnok meg forog a sirjaban... Nagyoj szegyellheti ezeket a prosztokat...
Egy tudomanyos kutatonak nem az a dolga, hogy tudja, honnan kuncsorogjon ossze penzt: nekik csak azt kellene csinalniuk, ami minden orszagban a kutatok dolga...KUTASSANAK ujabb teruletein a tudomanynak!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
karma1
Professzorok Batthyany Kore... Az illeto kivegzett elso miniszterelnok meg forog a sirjaban... Nagyoj szegyellheti ezeket a prosztokat...
Egy tudomanyos kutatonak nem az a dolga, hogy tudja, honnan kuncsorogjon ossze penzt: nekik csak azt kellene csinalniuk, ami minden orszagban a kutatok dolga...KUTASSANAK ujabb teruletein a tudomanynak!
eszegfu
Egy "igazi" kutató szerencsés esetben képes reggelenként minden ruhadarabját felvenni... még akkor is történhet "malőr", ha valaki kikésziti neki!:)) U.is semmi más nem érdekli őt, csak a kutatása tárgya!! Fogalma sincs a pénzügyekről, vagy hogy mennyibe kerül 1 kg krumpli, vagy pl. most éppen milyen gyümölcs érik! Aztán a pénzkéregetés... hát az végképp kiesik a "kutatásából"!
Sámannus
Baszhassa, ha a méhszarosfélék csak a csuti bűneit turbózza.
Lassan a levegő is pénzért lesz
Nessy
Ez a jó ember akkor lesz "tudós kutató", amikor Háry János az igazmondás bajnoka!
Sámannus
Ha most kitalálnak valami nemzethy akadémiát, azt jelenti majd, hogy a kétharmada pénzt lenyúlják Aljósáék, és Szerjózsáék.
Eriksson
@karma1: A tudományos kutató előbb kutassa ki, hogy kinek van szüksége az ő tudományos kutatására, kinek ér annyit, hogy támogassa az ő tevékenységét.
Aztán kutathat kedvére.
karma1
@Eriksson: Hat ez nem igy mukodik! Az unokabatyam rakkutato, emeritus professzor a SOTE-n, ott tanitott evtizedekig (a kutatas mellett), MINDIG egy temahoz kertek AZ ALLAMTOL a penzt, megindokolva, hogy miert fontos es mennyire az a terulet, amit kutatni akarnak.
Az allamnak pedig csak egy minimalis beleszolasa van a TEMA'-ba, de nekik kellett a penzt teljes egeszeben szolgaltatni.
Nehogy mar egy rakkutato ORVOS keresgeljen szponzorokert?! Eppen eleg az, hogy korulbelulre kiszamitjak, hogy mennyi penzbe kerul alaphangon a kutatas ahhoz, hogy sikeres is legyen az akcio.
Azert tart ott az orszag ma, ahol, mert senki sem azzal foglalkozik, amivel kellene, senki sem tudja, hogy mi a kotelessege, a feladata, amit a legjobb tudasaval es nagy felelosseggel kellene elvegeznie.
Ne is csodalkozzon senki sem, hogy ott tart az orszag, ahol tart.
Eriksson
@karma1: Azt szerintem mindenki elismeri, hogy a rákkutatás és hasonló projektek kifejezetten közhasznú dolgok, és az államnak finanszírozza kell. Viszont vannak olyan kutatási területek, melyek nem kifejezetten azok, legfeljebb egy szűk csoportnak van szüksége rá. Ezek életben tartását támogassák azok, s ne az államtól várják el saját érdekeik kiszolgálását. Az úgy nem igazságos, hogy az állam perkáljon, de ne szóljon bele a kutatók kutatási programjába.
Az utolsó bekezdésed igen kemény fogalmazás, de merő igazság. Mindenki azt akar csinálni, amihez kedve tartja, s ha nem kapja meg hozzá a jogosítványt és az anyagi fedezetet, rögtön fenyegetőzni kezd, és szaroz mindenkit, aki "nem hagyja őt élni".
karma1
@Eriksson: Abban egyetertunk, hogy soikszor vannak olyan teruletek, amit nem kellene tamogatni egyaltalan, mert annyira felesleges - es erdekes modon ezekre megis jut egy csomo allami penz, keretlenul. (Lasd a leforditott kazah birkatenyesztesi programot, amit valami futyiszes idiota forditottatott le, es szazmilliokat zsebelt be erte.)
karma1
@eszegfu: Ezt jol eltrafaltad! Ha emlekszel meg a draga Janossy fizikus professzorra, aki olyan okos volt, hogy neha mar az orulet hatarat surolta, es ha nem kozmetikaztak volna ki a tv-szereplesei elott, hat egy nagyon elhanyagolt, amde zsenialis tudost lathattunk volna. O egy zseni volt, de egy vajaskenyeret sem tudott megkenni. Nagyon kellenek pedig az orszagnak az ilyenfele zsenik, akik a szakteruletukon a legtobbet probaljak meg felfedezni.
Jol neznenk ki, ha a Polgar lanyoknak vagy Portisch Lajos nagymesternek maganak kellett volna elkeszitenie a sakktablat fabol eloszor, hogy aztan legyen min zsenialisan jatszaniuk...
Megint nagysagrendi tevedesekben vannak a tennivalok es kotelessegek behatarolasaban.
Eriksson
@karma1: Egyetértek. Sok felesleges dolog van, mely csak egy szűk réteg haszna. Ezt kellene megreformálni minden területen.
eszegfu
@karma1: Én sokáig dolgoztam egy kutatóintézetben -- ott azért nem voltak "hirességek -- csak láttam, hogy felemás zokniban, de akár felemás cipőben, vagy nem az évszaknak megfelelően jöttek be néhányan... valóban inkább "őrülteknek" látszottak... A kutatásokról pedig az a véleményem, hogy amit ma esetleg értelmetlennek, hasznavehetetlennek tartunk, az lehet, hogy évtizedekkel később valami nagy dolog alapköve lesz... soha nem tudhatjuk. Igy ma az sem egyértelmü, milyen kutatások lennének a legfontosabb. Azért az sem véletlen, ha egy vállalkozás -- teljesen mindegy milyen területen -- költ a kutatásra, az bizonyos adókedvezményekre jogosult, a nélkül, hogy az állam felülvizsgálná. Most őszintén: hol dolgozhat ma egy kutató?! Szerintem csakis kutató intézetekben, nem hiszem, hogy sok olyan vállalkozás van, ahol foglalkoztatnák őket... ezért is volt/van az MTA-nak szakosodott kutatóintézete... és bizony szerintem -- mivel az MTA egy tudományos köztestület és egyik feladata a kutatások támogatása -- ez esetben az állam kellene, hogy finanszirozza, mert ez nonprofit tevékenység... nem a kutatóknak kellene támogatást szerezniük.
karma1
@eszegfu: Pontosan egyet ertunk (ebben is). ...:o)))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.