A terrorizmus elleni harcban komolyan veszik a magyar álláspontot – hangoztatta Bakondi György, Orbán Viktor miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója az MTI-nek csütörtökön New Yorkban adott interjújában.

Bakondi György az ENSZ csütörtökön kezdődött kétnapos terrorizmusellenes konferenciáján vesz részt.

Bakondi György: a terrorizmus elleni harcban komolyan veszik a magyar álláspontot

Bakondi György. Fotó: MTI/Balogh Zoltán 

A tanácskozás a különböző országok terrorellenes intézményei és hivatalai vezetőinek részvételével, néhány résztvevő állam kérésére részben zárt ajtók mögött zajlik.

Elmondta: a tanácskozáson a világszervezet áttekinti a terrorizmus elleni együttműködés eddigi tapasztalatait. "Igaz, most már inkább a jövőről folyik az eszmecsere, azokról az újszerű kihívásokról, amelyek újszerű megoldásokat követelnek" – mondta Bakondi György, és hangsúlyozta, hogy a terrorizmus megváltozott, szerte a világban fenyeget, és a terroristák minden korábbinál kíméletlenebb és kegyetlenebb módszerekkel támadnak.

Kiemelte az illegális migráció és a terrorizmus összefüggését is, leszögezve, hogy ez eleve új megközelítéseket követel meg a terrorellenes küzdelemben.

A világszervezet egy évvel ezelőtt létrehozott Terrorellenes Hivatalának munkájáról elmondta:

a terrorellenes harcban és együttműködésben szerzett tapasztalatok megosztása mellett Magyarország "szorgalmazza azoknak az újszerű megoldásoknak a kimunkálását, amelyek a világszervezet szintjén is működőképesek lehetnek".

Ezzel összefüggésben Bakondi György utalt ara, hogy a terrorelhárítási információk cseréjét és feldolgozását az eddigi módszereknél még biztonságosabban kell elvégezni, illetve az információs csatornák biztonságát és hatékonyságát is javítani kell.

Hangsúlyozta:

az informális beszélgetések során azt szűrte le, hogy "a magyar álláspontot komolyan veszik, főbb megállapításainkat nem vitatják, és partnernek tekintik Magyarországot a jövőbeli együttműködésben"

Bakondi György hozzátette:

a tanácskozáson az európai országok képviselői közül elsőként szólalhatott fel, és ez jelzi Magyarország megbecsültségét is.

Arra a felvetésre, hogy mennyire lehet hatékony az ENSZ és az egy ével ezelőtt létrehozott Terrorellenes Hivatala – az Egyesült Államok a héten visszavonta a szervezetnek szánt kétmillió dolláros támogatásra tett ígéretét –, Bakondi György hangsúlyozta: "az ENSZ szintjén minden megoldás nehéz, hiszen sokfajta nemzeti érdek ütközik, s éppen ezért túl konkrét eredményeket nem az ENSZ-től lehet remélni". Azt azonban igen – tette hozzá –, hogy a legfontosabb tapasztalatokat az ENSZ révén hasznosítani lehet azzal, hogy az egyes nemzetállami antiterrorista koordinátorok tanácskozásaihoz, információcseréjéhez a világszervezet teremt rendszeresen fórumot. Ebben kell megtalálni az ENSZ szerepét, és Magyarország ennek a szerepnek a kimunkálásában mindenképpen segít – közölte.

Hangsúlyozta azt is, hogy

Magyarországnak a terrorellenes harcban nagyon határozott álláspontja van, és bár "a migrációs kérdésekben komoly vitáink vannak, az ENSZ migrációs csomagtervéről szóló valamennyi szakmai előkészítő fórumon részt veszünk".

Bakondi György kifejtette:

Magyarország nem lépett ki az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából, mint az Egyesült Államok, hanem "mindaddig harcolunk, amíg esély van arra, hogy a magyar álláspontot, a magyar kormány migrációs politikájának alapelemeit el nem tudjuk fogadtatni, és ebben vannak is előrelépések".

A tanácsadó hangsúlyozta:

kényes kérdés az illegális migráció és a terrorizmus összefüggése, de a terrorizmus elleni fellépésben "nincs olyan politikai, vagy ha úgy tetszik, ideológiai szembenállás, mint az migráció megítélésében".

Forrás: MTI

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
Ó igen? Pharaon bisznisze a qrbánnal hogy ment?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
Elsők között szólalt fel. Ebéd után volt és még mindenki bóbiskolt a tele gyomra miatt. Betették az elsők közé, úgyse figyel még senki rá. Mire a fontos emberek jönnek, már kezd hatni a kávé és nem alusszák át a felszólalót.
cikicakk55
@namihami: Szerintem is,mert mi magunkról is tudjuk,hogy ha elmegyünk valami olyan helyre,ahol több ember is beszél,inkább az utolsó 3-4 ember beszédje ragad meg,nem a legelsőé. Ráadásul Bakondi beszédei olyan unalmasak,hogy én például képtelen vagyok két percnél tovább hallgatni,vagy olvasni. Gondolom arról nem beszélt,hogy a letelepedési kötvényekkel hány bűnözőt engedtek rá az Unióra.
m73
Na megszólalt a világ esze!A mindenhez(is)értő posztkomcsi.Ez volt az,aki tönkretette a határőrséget és a tűzoltóságot.Most itt a hülyék között okoskodik.Remélem a fityesz komcsikat is tönkre teszed és akkor végre eltakarodsz ebből az országból.De a dupla nyugdíjad marad!
justhpeter
Már azt hittem, hogy ez a majom régen exitált. Úgy látszik az agyhalottak feltámadhatnak.
Nessy
Mondja Bakondi et.! A kötvényesek és gazdi haverjain kívűl látott élő terroristát? Igaz, ha akadna is egy véletlenül, maga megjavítaná távfutó világcsúcsot!
desiro57
bolondi pajtás TE melyik versenyen indultál, mert a hülyékébe már nem fértél bele, vagy van még egy lista???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2019. December 14., 23:53
Megvan a 2019-es X-Faktor győztese