Novák Hunor, a népszerű gyerekorvos egy hosszú írást közölt weboldalán az otthonszülésről és Geréb Ágnes ügyéről, aki kegyelmet kapott Áder Jánostól. Az orvos bejegyzésben keményen támadja Geréb Ágnest.  Szerinte ugyanis Geréb nem követte a nemzetközi ajánlásokat. Az orvos szerint ugyanakkor az otthonszülés egyáltalán nem rossz dolog, de úgy véli, Geréb tevékenysége "többet ártott az ügynek, mint használt".

Novák annak apropóján közölte az írást blogján, hogy Geréb Áder Jánostól tegnap kegyelmet kapott, és nem kell letöltenie a rá kiszabott börtönbüntetést – ugyanakkor a szülész-nőgyógyász orvosi, valamint a szülésznői foglalkozás gyakorlásától való eltiltás érintetlen maradt.

Novák szerint az otthonszülés egyáltalán nem rossz dolog, de Geréb Ágnes tevékenysége többet ártott az ügynek, mint használt.

Sürgősen vegyük le a glóriát Geréb Ágnes fejéről!

- írja blogján Dr. Novák, ezután külön felhívja a figyelmet arra, hogy Geréb Ágnes bírósági ügye nem az otthon szülés helyességéről szól, hanem arról, hogy miként hajtotta végre ezeket az otthoni szüléseket.

Hangsúlyozza, bár kórházban szülni a legbiztonságosabb, tiszteletben kell tartani a nők jogát, hogy választhassanak.

Az otthonszülés egyáltalán nem ördögtől való, alacsony rizikójú várandóság, megfelelő szabályozás és feltételek mellett teljesen biztonságos

- írja.

Nemzetközi vizsgálatok szerint nincs különbség az anyát és gyermeket érintő szövődmények tekintetében a kórházi szülés és alacsony rizikójú várandósság esetén az otthonszülés tekintetében

– írja Novák Hunor.

Hozzáteszi ugyanakkor: 

nemzetközi ajánlások régebben és most is egyértelműen az otthonszülés abszolút kontraindikációjának tekintik az ikervárandósságot.

Azaz ikerterhesség magasabb rizikót jelent, több a szövődmény, koraszülés, magzati halálozás stb. esélye, ezért ilyenkor tilos otthonszülésbe kezdeni.

Geréb Ágnes minden szakmai szabályt felrúgva, életeket veszélyeztetve mégis bevállalt egy ikerszülést – írja Novák.

A baj be is következett, az egyik ikerbaba meghalt.

Novák azt is hangsúlyozza, hogy

nemcsak a nemzetközi ajánlások, hanem egy 1992-es magyar egészségügyi rendelet is olyan veszélyeztető tényezőként tartja számon az ikerterhességet, ami kizárja az otthonszülést.

Dr. Novák Hunor keményen nekiment Geréb Ágnesnek

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Geréb Ágnes a bíróság előtt azt mondta: ő nem szokott jogszabályokat, ajánlásokat olvasgatni” – írja Novák. „Nos, nem csak ez a baj, hanem hogy a nemzetközi szakirodalmat sem tanulmányozta. Ez pedig bizonyítottan egy gyermek életébe került.”

Végül azzal zárja a cikkét Novák, hogy sokan nem ismerik a pontos szakmai tényeket, és azt hiszik, hogy ártatlanul hurcolták meg Geréb Ágnest, pedig szerinte erről szó sincs, az otthonszülés önmagában nem rossz, az viszont szerinte

szakmailag vállalhatatlan, amit Geréb Ágnes művelt. 

A cikket Novák így zárja:

Geréb Ágnes 2018.06.28-án elnöki kegyelemben részesült Áder Jánostól. Rendkívül szomorú, felelős orvosként nem ítélem el az otthonszülést, de elítélem Geréb Ágnes ténykedését és a köztársasági elnök döntését.

Sürgősen vegyük le Geréb Ágnes fejéről a glóriát!

A teljes bejegyzés ITT olvasható el.

Forrás: Blikk, Index, novakhunor.hu

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Commenter
"Egyszemélyben sokat tett, és még többet ártott az otthonszülés ügyének. Több gyermek halála szárad a lelkén, modern orvosi szemmel is vállalhatatlan a tevékenysége, amiért normális országban börtön jár." Dr. Novák Hunornak igaza van, de!Ez nem egy normális ország, itt kegyelem jár neki, ellentétben a börtönnel és a szakmától való végleges eltiltással...sajnos. Ha van igazság, egy új politikai kurzus majd visszavonja valamikor ezt a kegyelmet amit most kapott...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nezelodo
Nem ártana, azért látni azokat a kórházi statisztikákat sem, amelyek a szülészetek valós műhibáit, halálozási százalékait tartalmazzák, bár kétlem, hogy szerepelne pl a felsorolásban, hány gyerek születik oxigénhiányosan, vagy ilyen olyan szakmai ok miatt sérül, vagy hány anyának vágták át császározáskor a vesevezetékét, mert pl ilyen nőt ismerek. Szóval csak az egyensúly kedvéért, hogy a vádlók kicsit magukba is nézhessenek, a büntetlenségük fedezékében.
Dr plágium
@nezelodo: A kórházi szülésnél is előfordul műhiba, mégis ha bármi baj történik közelebb a segítség egy jól felszerelt, szakemberekkel rendelkező kórházban.
Nekem az is eszembe jut hány szülő hálás a koraszülött intenzív osztálynak amiért megmentették a gyermeküket. Márpedig sok esetben csak az azonnali közbe avatkozás segít, ha még a mentőkre is várni kell reménytelen a dolog.
nezelodo
@Dr plágium: Gondolom nálunk is a gyors segítség lehetősége indokolta, hogy megszüntessék a szülészetet, és egy közel negyven km-re lévő intézethez csatolják az addig helyben ellátott közel húszezres várost és nem kicsi vonzáskörzetét.
Én egyébként az összezáró orvosok által elkövetett szabálytalanságokra, műhibákra gondolok, ahol nincs ilyen felhajtás a műhibák miatt, kivétel, ha az EU területén csinál valami műhibát, pl a Nemzet Fogorvosa milliárdokkal kitömve, az Egyesült Királyságban.. Na azért ott a magyart is "báncsák", ha lebukik.
Mirtilla
@Commenter:Akkor lenne igazad, ha az olyan nőgyógyászokat, akiknek halál-listája többszöröse a Gerébének , ugyanolyan szigorral birálnának el, mint őt.
Dr plágium
@nezelodo: Abban igazad van, nincs mindenhol megfelelő személyzet, és osztályokat zártak és zárnak be. Ez ellen az orvosság már meg van, a Tízparancsolat betartása, és talán az imádság is segíthet :) :)
Az is igaz általában összezárnak a dokik, de azért vannak még kivételek is.
Azzal együtt szerintem felelőtlen az, aki veszélyeztetett terhességgel otthon szülést vállal. Itt nem csak a bábára gondolok, hanem a szülőkre is. Adott esetben együtt kellene vállalniuk a felelősséget. Természetesen a kórházban bekövetkezett műhibák felelőseit is el kellene ítélni. Azt is tudjuk, hogy a savval támadó orvos gyermekorvosként praktizálhatott...nem is értettem miért? Talán a rokoni kapcsolatok...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.