Vasárnaptól indul az országos parlagfű-ellenőrzés, ahol talál a gyomnövényből a NÉBIH, ott kemény bírságra lehet számítani.

Vasárnap kezdődik országszerte a parlagfüves területek ellenőrzése, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azt javasolta, hogy azok a földtulajdonosok, akik még nem gondoskodtak a használatukban levő ingatlanok parlagfű-mentesítéséről, minél előbb tegyenek lépéseket a gyomnövény kiirtására, mert a gondatlan gazdák július 1-je után bírsággal sújthatók – közölte a Nébih a honlapján pénteken.

NÉBIH: júliustól bírságolnak, ha parlagfüvet találnak

Fotó: pixabay.com CCO

A közlemény szerint a bírság a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától függően 15 000 forinttól 5 millió forintig terjedhet.

Magyarország egyike Európa parlagfűvel leginkább fertőzött területeinek. A rendkívül káros és agresszív gyomnövény elnyomja a kultúrnövényeket, felhasználja a talaj tápanyag- és vízkészletét, ezáltal jelentős terméskiesést okozhat.

A kertekben és a belterületeken a leghatékonyabb, ugyanakkor környezetkímélő védekezési mód a gyomlálás, míg a gyepterületeken a rendszeres, alacsony tarlómagassággal elvégzett kaszálás lehet célravezető. A tartós eredmény érdekében fontos a virágzás és a magképződés folyamatos megakadályozása.

A mentesítési kötelezettség mindenkire vonatkozik: a mezőgazdasági növényekkel hasznosított külterületi szántóföldeken, rét-legelőkön, ültetvényekben, erdőtelepítésekben, az utak mentén, a belterületi kiskertekben, a közterületeken, játszótereken, parkokban és az építési területeken – olvasható a hivatal közleményében.

Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a hatóságok a védekezésre megszabott határnap előtt is indíthatnak eljárást a fertőzött terület tulajdonosával szemben, kötelezve őt a terület gyommentesítésére.

(MTI)

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

staro2
Majd szólok, ha a Mercedest megbüntetik a kerékpárút melletti területén csendben növekedő parlagfű miatt.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nezelodo
@Equus1: Ne sajnáld a Lölöt! Már várom, hogy a Martonvásáron nemesített gabonafélék MV betű elnevezését mikor változtaják ML-re, (ha még nem történt meg), ha a területüket, 3960 ha-t "megvette" Orbán előző strómanjától, B-től. Biztos eljő az idő, amikor őzsenisége beköltözik a Brunszvik kastélyba, hogy szemmel tarthassa a güriző gabona nemesítőket, nehogy rosszul kössék be a gabonák génjeinek rézcsöveit.
karma1
@nezelodo: Aranyom, @Equus1: ironizalt,...:o)))) Barcsak valaki minden ujgazdag farmja melle odaallna egy cserep parlagfuvel...:o))))
1magyar
Óhh a mi házunk előtt pár tő vadkender is van. De senki sem ismerheti mert nem viszik el.
Borsodi
@1magyar: örülj neki,itt még a hígítós üveget is el szívják,mert úgy tartják csak önkívületi állapotban jó itt élni.
1magyar
@Borsodi: Borzalom! Én sosem próbáltam, de először biztosan jó lehet az, csak nem számolnak a következményekkel.
A gyerekemnek is ezt mondtam, hogy nyilván jó lehet az egyszer-kétszer csak ha amikor elveszítik a kontrollt önmaguk felett akkor már nincs megállás, örökre kizsigereltek lesznek.
Borsodi
@1magyar: Olyanok mint a zambik,igaz némelyikük már anélkül is az. Orbán kormány zsigerel ki minket..mi meg bólogatunk hozzá,mert ki lenne jobb okos kérdéssel elintézzük.Pedig a válasz könnyű, bárki.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.