Bár a közigazgatásban dolgozók hivatásukat tisztességesen, magas színvonalon, szakszerűen végzik, helyzetük méltatlan – jelentette ki a Lehet Más a Politika (LMP) frakcióvezető-helyettese Budapesten vasárnap, a köztisztviselők és kormánytisztviselők napján.

Schmuck Erzsébet azon meggyőződésének adott hangot, hogy a színvonalas tevékenységet meg kell fizetni és becsülni, ez azonban ma nincs így.

LMP: méltatlan a közigazgatásban dolgozók helyzete

Fotó, címlapi kép: MTI/Bruzák Noémi

Különösen keveset keresnek az önkormányzatoknál dolgozók, ami a képzett munkavállalók elvándorlásához, a hivatalok kiürüléséhez vezet, ami különösen a kistelepülések létét veszélyezteti – jelentette ki a frakcióvezető-helyettes.

Az LMP a szakszervezetekkel egyeztetve többször nyújtott be törvényjavaslatot az Országgyűlésnek a közigazgatásban dolgozók fizetésének növelése érdekében, de parlamenti vitanapot is kezdeményezett, azonban nem sok eredménnyel, mert a kormány "hallani sem akar" béremelésről – fogalmazott Schmuck Erzsébet.

Megdöbbentőnek nevezte, hogy idén sem növelték a köztisztviselői illetményalapot, amelynek összege változatlanul 38 650 forint. Az érintett 160 ezer ember bére 10 éve nem emelkedett – mutatott rá.

Bár Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy a kormány gondolkodik egy 20 százalékos illetményemelésen a jövő évi költségvetésben, ennek nyomát sem látták – emelte ki az LMP-s politikus, megjegyezve, mindeközben a tárcavezetők fizetése akár az 5 millió forintot is elérheti.

Schmuck Erzsébet sajnálatosnak nevezte, hogy miközben 10 százalékos a munkaerőhiány, a kormány létszámstopot hirdetett. Ennek eredményeként a jelenlegi dolgozókra még nagyobb munkateher juthat, így talán még többen hagyják majd el a közszférát – vélekedett, hozzátéve: ha a kabinet bürokráciát akar csökkenteni, akkor sokkal inkább az államtitkárokkal és helyetteseikkel kellene kezdenie.

Szerinte a költségvetésből látszik, hogy az a megszorításoké, amelyeket ismét a munkavállalókon indítanak el.

Az LMP javasolja az illetményalap megemelését 60 ezer forintra.

A bevándorlásra vonatkozó kérdésekre a frakcióvezető-helyettes úgy reagált, hogy a migráció tömegessége a többszörösére nőhet, amivel sem a magyar kormány, sem az Európai Unió (EU) nem foglalkozik. Az LMP nem támogatja a gazdasági bevándorlást, a menekültek kérelmét ugyanakkor a genfi egyezménynek megfelelően kell elbírálni – hangoztatta. Az ellenzéki párt egyetért azzal, hogy a segítséget kell odavinni a migránsokat kibocsátó országokba, és az EU-csúcson meghozott döntéssel is azonosulnak. A felső határ nélküli kötelező betelepítést ugyanakkor nem támogatta az LMP – közölte Schmuck Erzsébet.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

cikicakk55
Most az ellenzéki pártok eldöntötték,hogy mindegyik kiáll valamelyik ágazat mellett? A DK az egészségügyért szívózik, az LMP a közigazgatásért,aztán majd jön az MSZP az oktatással,Majd a jobbik a katonák és a rendőrök fizetésével és így tovább. Nem lehetne inkább összefogni és úgy kijelenteni,hogy a Magyarországon dolgozók bére felháborítóan alacsony? Legyen az takarító(nő) vagy Egyetemi tanár( nő) Eben az országban csak a Fidesz és a holdudvar él maximumon,luxusban, az ellenzéki pártok sem nyomorognak. Itt az adófizetők, a nyugdíjasok és a rokkantak szívnak,de nagyon és már 29. éve. egyre csak rosszabb és rosszabb Persze lopásban,korrupcióban,csalásban magasan a Fidesz vezet,de nem most kéne már okoskodni. Április 8 előtt kellett volna ezeket a tudásokat közre adni,összefogva..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.