Megvannak és élnek, de a vízszint miatt úgy tűnik, hónapokat kell még lent eltölteniük a diákoknak és edzőjüknek.

Hónapokra egy barlangban rekedtek a thaiföldi diákok

Előreláthatóan akár négy hónapig nem jut a felszínre a barlangban rekedt 12 diák és fociedzőjük Thaiföldön, mert a vízszint még nem apadt le annyira, hogy biztonságosan ki tudják őket hozni – közölte a délkelet-ázsiai ország hadserege kedden.

A heves esőzések következtében megemelkedett vízszint miatt az észak-thaiföldi Csiang Rai tartomány Tham Luang barlangrendszerben rekedt tizenhárom fős csoportnak ez idő alatt búvárórákat adnak, és naponta ellátják őket tápanyagban dús élelmiszerrel és gyógyszerekkel.

Csiang Rai tartomány kormányzója, Narongsak Osottanakorn közölte,

Biztonságban vannak, de ez még nem jelenti a küldetés végét. (...) A terv az, hogy elvezetjük a vizet a barlangból és aztán kihozzuk őket.

A vízelvezetés terve azonban egyelőre sikertelennek mutatkozik, az áradásokat okozó esős évszak általában szeptember-októberig tart, s félő, hogy a barlang vízszintje sem fog addig apadni.

A hatóságok ezért döntöttek úgy, hogy ha addig nem sikerül felszínre hozni a csapatot, búvároktatásban részesítik őket, hogy biztonságosan tudjanak navigálni a barlangrendszer sáros, zavaros vizeiben.

A diákok és edzőjük június 23-án tűntek el a Bangkoktól 1000 kilométerre északra fekvő barlangrendszerben, hétfőn, csodával határos módon élve találták meg őket. A 11 és 16 év közötti gyerekeket ezt követően orvosi vizsgálatnak vetették alá. Állapotuk kielégítő, legtöbbjüknek csak csekély egészségügyi problémájuk keletkezett kilenc nap után a föld alatt.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.