Nagyon nem mennek a diákok szakmát tanulni nyolcadik után. A kormánynak, illetve - a Parragh László vezette - Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának azonban már csak kicsit kell várnia: 2019 után gyökeresen megváltozik minden. Ha önként nem, majd kényszerből dönti el 14 évesen egy gyerek, mit kezd az életével.

Forrás: hvg.hu
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Nem lehetne inkább a szaniter-kupecet ostorral megkergetni?...
kereső
Oktatás-és tanszabadság!!!Mikor is irták elő utoljára Magyarországon, hogy kiből mi legyen?/kiből mi lehet!!?
emerencia
@kereső: 1971-ben anyukám a tudtom nélkül bement az osztályfőnökömhöz és ketten együtt eldöntötték, hol fogok továbbtanulni. Engem nem kérdeztek, sőt egy komoly felvételire köteleztek ahol megfeleltem de jeleztem, (egy tanárnő fel is jegyezte) hogy nem szeretnék odajárni. Kb. mintha egy falrahányt borsó lett volna. Egy hétig zokogtam! Anyut nem érdekelte a "hiszti" de apukám nem bírta látni a szenvedésemet. Anyu tiltakozása ellenére személyesen bement és átíratott oda ahova vágytam. Csak azt akarom ezzel mondani, hogy 14-15 éves korban akkor sem dönthet az ember szabadon az életéről, ha egyébként tanszabadság van.
Nessy
@emerencia: Anno az 50-s években, ha az ember származása nem felelt meg, bizony kívülről nézhette az egyetem épületét. Tudom, milyen.
De legalább volt lehetőség a gimire, és később ha nem is ott de másutt diplomát szerezhetett aki tanulni akart. És még támogatta is a munkáltató, illetve az állam.
Viszont a nyolc általánossal pl. targoncásnak nem mehet, mert érettségi kell hozzá. Igaz, buszt, kamiont vezethet. Ha ebben van logika, vadászeb legyek.
Persze ezek az urak még a mi pénzünkön olcsón tanulhattak, de azt már elfeledték a komoly pártmunka közben!
A szakképzés minőségét meg fedje jótékony homály!
emerencia
@Nessy: Nekem is van targonca OKJ.-m de 2007-ben a cégemnél még végzett velünk olyan kolléganő, akinek nem volt érettségije és jogosítványa. Nem vagyok targoncás de a munkámhoz tartozik, hogy időnként használnom kell. Innen tudom, hogy a Magyarországon mélyen lenézett targoncás munkáját nem véletlenül fizetik meg tisztességesen külföldön.

A hetvenes évek közepén az egyik gimis osztálytársamat azért nem javasolták egyetemre mert egy vallási szekta tagjaként nem állt fel a magyar himnusz alatt. Egyébként a szochazás apukával rendelkezők akár egy kiskettes érettségivel is bejutottak. Akinek pedig nem volt valamilyen protekciója, könnyen a felsőoktatás kapuin kívül maradhatott akkor is ha tökéletesen megfelelt a követelményeknek. A felsőoktatásban nagyon jellemző volt a helyhiányra való hivatkozás viszont érettségi után lehetett találni olyan komoly szakmunkásképzőt, ahol rengeteg elméletet is tanítottak. (Ki gondolhatott arra, hogy idősb korunkban jön egy diktátor és pl. a női negyvenben azzal bünteti a gimi utáni tanulást, hogy nem számítja be szolgálati időnek pedig csekély ösztöndíjat kaptunk és közterheket fizettek utánunk tudtommal.) Ennek birtokában szerezhettünk később, néhány év gyakorlattal a hátunk mögött magasabb szakmai képesítést. Ez többet ért anno mint egyik-másik főiskola. Ezt a tradíciót kellene újraéleszteni. (Egyik volt osztálytársam mesélte, hogy suli után sikerült bejutnia egy szakirányú levelező főiskolára munka mellett. Nem volt ideje sokat tanulni de abból remekül megélt amit a szakmunkásképzőben tanultunk.)

Sajnos a színvonalas szakmatanulásnak mostanság komoly akadálya, hogy nagyon sok szakmában nincs elég olyan tanár aki a szakmát jól ismeri és a pedagógiában is járatos. Ugyanakkor szinte bárki bejuthat valamelyik a népnyelv szerint "büfészaknak" nevezett főiskolára.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.