Újságpapírt tett egy férfi két éve egy keleti sün tüskéire, majd meggyújtotta. Az állat hosszú szenvedés után elpusztult.

Az első fokon kiszabott három éves börtönt azonban túl súlyosnak ítélte a Fővárosi Törvényszék – tudta meg a zoom.hu.

Nem kell börtönbe vonulnia a süngyilkosnak, aki kegyetlenül felgyújtotta az állatot – a sün hosszú szenvedés után pusztult el

A fotó illusztráció. Kép: Pixabay cco

A gyújtogatás következtében a védett állat testének 80 százaléka megégett. Még élt, amikor rátaláltak és állatorvoshoz vitték, de az életét már nem lehetett megmenteni.

A gyújtogató nem tett vallomást az első fokú bíróság előtt, magyarázatot sem adott a tettére.

Később a bíróság előtt tett nyilatkozatát, miszerint megbánta a tettét, a bíró formálisnak tekintette.

Első fokon bűnösnek mondták ki a állatkínzás bűntettében, és megállapították, hogy a vádlott minden különösebb ok nélkül okozott hosszú szenvedést az állatnak. Ezért három év letöltendő szabadságvesztésre ítélte, ugyanennyi időre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Az első fokú bírósági ítélet rámutatott:

az állatkínzás bűncselekménye azért igazán veszélyes a társadalomra, mert aki képes egy élőlényt így elpusztítani, az könnyebben, illetve sokkal nagyobb eséllyel követ el hasonló erőszakos cselekményeket embertársaival szemben is.

A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék azonban túl szigorúnak tartotta az ítéletét, és azt kevesebb mint a felére, egy év és 4 hónapra enyhítette, ráadásul a végrehajtását is két év próbaidőre felfüggesztette.

Közleményük szerint a másodfokú bíróság rámutatott, az állatkínzás legfeljebb három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő cselekmény, azaz első fokon a törvényi maximumot kapta a vádlott.

A bíróság ugyanakkor számba vette az enyhítő és a súlyosító körülményeket, majd úgy ítélte meg, hogy a büntetés célja az elsőfokú bíróság által kiszabottnál enyhébb büntetéssel is elérhető. Az ítélet jogerős.

Forrás: zoom.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Kérdezés nélkül akasztani kellett volna.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.