Minden magyar ember érdekét súlyosan sérti, ha a gyenge forint kezeletlenül, a jelenlegi szinten marad, vagy ha még tovább romlik – mondta a Jobbik alelnöke. Z. Kárpát Dániel kedden a Pénzügyminisztérium előtt tartott sajtótájékoztatóján bírálta a pénzügyi kormányzatot és a Magyar Nemzeti Bankot (MNB) is, amiért szerinte nem teszik meg a szükséges lépéseket a helyzet rendezéséhez.

Az ellenzéki politikus szerint a magyar gazdaság "nem túl pozitív" helyzetéért az MNB vezetése legalább annyira felelős, mint a kormány, amely igyekszik elhárítani magáról a felelősséget és mindent az MNB-re kenni. Úgy látja, érdemi beavatkozás hiányában a piacok beárazták a forint gyengülését.

Azt is mondta, hogy "a magyar gazdaság nemzetközi kitettsége, annak brutálisan magas szintje további veszélyhelyzeteket rejt magában".

Z. Kárpát Dániel azzal, hogy a kormányszóvivő a forint elleni spekulációs támadásról beszélt "mindenféle tényanyag említése nélkül", egy bátortalan, gyenge, a beavatkozásra képtelen kormányzat látszatát keltette.

Felidézte a Jobbik – a kormány által meg nem fogadott – javaslatait is, ezek között az "anticiklikus gazdaságpolitika" alkalmazását, melynek lényege, hogy azokban az években, amikor "jobban megy" az országnak, tartalékot képeznének a nehezebb, szűkebb esztendőkre.

Közölte, nem értik azt sem, hogy az MNB miért nem avatkozik be, hiszen erre többféle eszköze is lenne; például az erőteljes kommunikációval, a kamatfolyosó finomhangolásával, vagy kamatemeléssel.

Jelezte: ez utóbbit a Jobbik nem támogatja minden körülmények között a banki hitelkárosultak ezzel ellentétes érdekei miatt.

Pártja törvénymódosító javaslatát is ismertette, melynek értelmében az MNB-nél felhalmozódó bármikori többletet kötelező lenne teljes egészében befizetni a költségvetésbe. A Jobbik ebből kártérítési alapot hozna létre a devizahitel-károsultakat segítésére, valamint ebből a pénzből hozzájárulnának a helyzet rendezéséhez.

Az alelnököt több más ügyben is kérdezték, például az Állami Számvevőszék (ÁSZ) által kiszabott bírságról. Z. Kárpát Dániel azt hangoztatta: a Jobbik jogkövető pártként, a jogszabályokat mindig betartotta és nem követett el semmiféle olyan szabálytalanságot, amit a fejére igyekeznek olvasni. Az arról kiadott ÁSZ-közlemény szerinte "inkább politikai jellegű". Megjegyezte azt is, pénzügyileg "szűkös esztendőkre" készülnek.

Z. Kárpát Dánielt kérdezték a Jobbikot elhagyó, Mi Hazánk Mozgalom néven pártot alapító politikusok délelőtti nyilatkozatáról is, így Toroczkai László alapító elnöknek arról a felvetéséről, amely szerint igényt tartanának a Jobbik állami támogatásának egy részére.

"Ha a költségvetési támogatás felére igényt tartanak, akkor az ÁSZ-bírság felét is nagyon szívesen átengedjük" – jegyezte meg. Szerinte ha a Jobbik közösségét és az abból kilépők számát nézik, akkor "a 90:10 arány is bohóckodásnak tűnhet".

"A Jobbik 13 500 fős tagsága markáns egységet mutat", a választást és a tisztújítást követően is, és szerinte a jobbikos közösségből mindössze kétszázan léptek ki. Azt mondta, korrekt hozzáállással viszonyul volt bajtársaihoz és ugyanilyen korrektséget kér tőlük is. "Bontsanak zászlót, hirdessenek programot, jó szerencsét kívánunk, aztán győzzön a jobbik – fogalmazott a párt alelnöke.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.