A tárcavezető a biztonságos növekedés költségvetésének nevezte a 2019-est.

Varga Mihály: fenntartható a gazdasági növekedés
Fotó: MTI

Nemzetközi visszajelzések szerint is fenntartható a növekedési pálya, vagyis a magyar gazdaság idén és jövőre is 4 százalék körüli mértékben bővülhet – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter kedden az InfoRádió Aréna című műsorában. Hozzátette, hogy a magyar gazdaság 2013 óta tartó növekedését a külső környezet is támogatja.

A tárcavezető a biztonságos növekedés költségvetésének nevezte a 2019-est, mivel – mint mondta – jövőre 50 százalékos emeléssel meghaladja a 300 milliárd forintot a tartalékok összege. Mindez szükség esetén gazdasági beavatkozásokat, programok indítását vagy vállalatok támogatását is lehetővé teszi

- tette hozzá.

A költségvetést a jelenleginél erősebb forintárfolyammal tervezték, de Varga Mihály szerint a nemzeti valuta gyengülése nem fenyegeti a lakosságot és a költségvetés egyenlegét, az infláció továbbra is 3 százalék alatti és az olaj ára sem kritikus, így nem várható kormányzati beavatkozás. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a jegybank figyeli a folyamatokat és indokolt esetben számíthat a kormány segítségére.

A miniszter a teljes foglalkoztatást, valamint a családtámogatások bővülését szorgalmazva fontosnak nevezte a közfoglalkoztatottak átsegítését a munkaerőpiacra, a kétgyermekes családok adókedvezményének emelését, az egészségügy és az oktatás többletfinanszírozását. Utóbbiakat szerinte az is indokolja a 2019-es költségvetésben, hogy a gazdaság csak javuló állami szolgáltatások mellett erősödhet.

Az elmúlt években jellemzően az egészségügyi infrastruktúra fejlődött, mostantól viszont a humánoldal kap nagyobb hangsúlyt, ezért az egészségügy látványos javulás előtt áll

- közölte.

Az államadósság csökkentésére – mint fogalmazott – a kormány nem a megszorító intézkedéseket választotta, hanem Dél-Korea vagy Tajvan példáját követve abban bízik, hogy a magyar gazdaság kinőheti azt.

Közölte azt is, hogy a személyi jövedelemadó további csökkentésével egyelőre nem számol a kormány, de nem veti el végleg az egyszámjegyű kulcsot. Nem hosszabbodik a lakásépítés 2019-ig tartó áfakedvezménye sem, hiszen – mint mondta – az intézkedés átmeneti időszakra szólt, és a kormány nem is tett felelőtlen ígéreteket ennek ellenkezőjére.

A kedvezményt sokan ingatlanbefektetésekhez vették igénybe, pedig az intézkedésnek nem ez és nem is az ingatlanok drágítása, hanem az otthonteremtés volt a célja, ezért inkább az otthonteremtési támogatások bővítése várható jövőre

- mondta.

Varga Mihály szerint a cafeteriaszabályok egyszerűsítését a munkaadók is régóta sürgetik, a kormány pedig úgy szeretné átalakítani a rendszert, hogy az minél jobban segítse a gazdaság fejlődését. Hangsúlyozta, hogy a legjobb hatás a szálláshelyek, a vendéglátás és a szabadidős tevékenységek igénybevételétől várható, ugyanakkor az új szabályokkal nem szűkülhetnek a munkavállalói kedvezmények és nem nőhetnek a munkavállalók terhei.

A pénzügyminiszter elutasította az uniós agrár- és kohéziós alapok csökkentését és hátrányosnak nevezte Közép-Európa számára a tervezett elosztási arányokat. Európának azokat kell segítenie, akik saját magukat is képesek segíteni, a felzárkóztatási pénzekből nem a migrációt kell támogatni – tette hozzá.

Közölte, hogy a kormány szükség esetén az uniós források új elosztásának vétójára is hajlandó, de abban bízik, hogy erre nem lesz szükség, mivel az Európai Bizottság javaslatát más tagállamok is elutasítják.

Varga Mihály szerint Magyarország képes megállni a lábán uniós források nélkül is, bár azok érkezése szerinte jelentős mértékben segíti a fejlesztéseket.

Kitért arra is, hogy a magyar gazdaságot belső veszélyek nem, legfeljebb a német gazdaság lassulása és az európai-amerikai kereskedelmi háború hatásai fenyegetik.

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
"Varga Mihály szerint Magyarország képes megállni a lábán uniós források nélkül is..." Misikém, 2020 után visszatérünk erre a hurráoptimista kijelentésedre.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
yazo64
A takarítónő portörlés után fordítva akasztotta vissza a falra azt a qrwa grafikont...
verőce21
Az újlakás ÁFA visszaállítására azért szükség van. Jó lenne, ha semmilyen terméknek nem csökkentenék a forgalmi adóját, mert ÁFA-csökkentés után minden termék drágul!
Az állam pedig rosszul jár!
Gauntlet
Súlyos tudathasadásos szöveg. Gazdasági téveszmék.
Azt mondja: Kinőheti.
Ez nem nadrág.
Tajvan! Már 50 évvel előbb vannak.
Cafeteria gyk. Nincs is, mivel a többi utalványt megfojtották, csak az Erzsi van. Csak az. Stb, stb, stb.
Sikerült ide is belekeverni a migrációt. Kíváncsi vagyok mikor állnak bele abba a történetbe hogy a nyugdíjas (!!!) Menjen vissza dolgozni!
papa.49
Ezt már ismerjük ,,HOZZÁNK NEM GYŰRŰZIK BE AZ BIZTOS,, aztán pofára estünk mint a zsíros kenyér gúnárnyakúmiska te olyan hülye vagy ehhez,ha olyan hosszú lennél mint amilyen hülye vagy kilógnál a Naprendszerből !!!
A 2019 katyvaszod MÁR MEGDŐLT !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.