Molnár Anna Olaszország-szakértő szerint a schengeni rendszert is veszélyeztetheti, ha az országok nem fogadják vissza azokat a menekülteket, akik korábban náluk nyújtották be a menedékkérelmet.

A szakértő az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában azt mondta:

a schengeni határok megszüntetése, az ellenőrzések visszaállítása az Európai Unió egyik legfontosabb vívmányát sodorja veszélybe.

Hozzátette, nem gondolja, hogy lezárnák a határokat, de a forgalomlassítás és az ideiglenes ellenőrzések visszaállítása is nehezíti a gazdasági, a kulturális és a történelmi kapcsolatok fenntartását.

Olaszországba az elmúlt 3-4 évben körülbelül hatszázezren érkeztek, a számuk az utóbbi egy évben negyven százalékkal, az idén pedig az előző évhez képest nyolcvan százalékkal csökkent. Bizonytalan viszont, hogy hányan maradtak és hányan mentek tovább, ezért is nehéz és működik nehezen a menekültjogra nem jogosult bevándorlók visszafordítása – közölte.

Molnár Anna kitért arra is, hogy Olaszország tizenkét – gumicsónaknál valamivel nagyobb – hajót adományozott a líbiai parti őrségnek, hogy segítse a munkájukat. Ezek a hajók a mentésben semmilyen segítséget nem nyújtanak, az elmúlt napokban sok haláleset is történt – tette hozzá.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.