Életének 74. évében elhunyt Aczél Endre – írta a Független Hírügynökség.

A lapnak Aczél Endre halálhírét a családja erősítette meg.

Elhunyt Aczél Endre

Fotó: atv.hu

Aczél Endre 1944-ben született, az ELTE Bölcsészettudományi Karán szerzett diplomát, matematikai nyelvészet és orosz szakon, 1968-ban. Ezután 17 éven keresztül az MTI munkatársa volt, eleinte külpolitikai tudósítóként, majd szerkesztőként. 1974 és ’77 között pekingi, 1981 és ’85 között londoni tudósítóként dolgozott.

Hazatérése után a Magyar Televízióhoz került, 1986 és 1990 között, tehát a rendszerváltás idején ő volt a Híradó főszerkesztője az utolsó évben ő vezette A Hét szerkesztőségét is.

1990-ben néhány hónapig a Kurír társfőszerkesztője volt, majd több mint 25 éven keresztül a Népszabadság vezető publicistája, külpolitikai témájú írásait más lapok is gyakran közölték. Közben 1991 és ’94 között egy angol nyelvű gazdasági magazin, a Hungarian Economic Review felelős szerkesztőjeként, a következő három évben pedig a Tenisz Magazin főszerkesztőjeként is dolgozott.

1999-től 2008 februárjáig a Nap-kelte műsorvezetője volt, közben pedig elindította a Magyar Rádióban Acélsodrony című műsorát, amelyet később a Klubrádióban folytatott.

Forrás: zoom.hu, fufu.hu, atv.hu

Fotó: ATV

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
GeoCravker
@Eladott Ország: Szerintem sincs igazad. Aczél a Kiss-botrányban hülyén reagált, és a maradék karrierjének vége is szakadt ezzel.
Alkalmasint azért volt hülyeség, amit írt, mert kiállt egy viselkedési minta mellett, ami az adott helyzetben lehetett vitatható, de sajnos a valós "me too" esetek mutatják, hogy a társadalom egyfajta vezetői "nyomásgyakorlást" mintegy beáraz. Titkárnőknél, színészeknél, stb. Ez Kiss esetétől függetlenül sem védhető.

Ugyanakkor Aczél munkássága vs. állampárt ügyben sincs igazad. Mert akkortájt, ha éltél (nagykorú voltál) akkor, akkor tudhatod, hogy a külföldi tudósítónál sok aláírni való akadt. De mindenkinél. Azonban kevesen nőttek fel a feladathoz. ahhoz, hogy legalább a sorok közt ne mondjon a valóságról is valamit. Aczél ezek közé tartozott. Őszintén: hány külföldi tudósító nevét tudnád kapásból (Google nélkül) ma megemlíteni a 60-astól '85-'86 ig terjedő időben. Aztán ezek közül hány olyat, aki valóban ott volt, ahol állították, és nem a helyi újságokból tájékoztatott, mint a délszláv háborúban horváth háborús haditudósító (Balogh Szilárd), aki talán az országot sem hagyta el, vagy korábban a régészeti feltárásokon romokat forgató Chrudinák.
Eladott Ország
@Szeparepa2: Felfogtam! Ugyanúgy szolgálta az akkori hatalmat, mint a jelenlegi csinovnyikok,
Bayer, Stefka, Bencsik és a többiek. Egyébként ő sem vitte volna sokra, ez jelenleg is így van. Nem kapnak állami megrendelést reklámot és lehúzhatják a rolót ( Népszabadság, Magyar Nemzet, Heti Válasz stb), továbbá az összes megyei napilapot a fidesz már felvásárolta.
advocat
Legyünk következetesek. Kb. annyi komcsi volt az országban, mint amennyi partizán '45-ben.
Eladott Ország
@advocat: A rendszerváltás után meg mindenki 1956-os forradalmár volt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.