A Lidl 2019 év végéig megszünteti az áruházaiban kapható egyszer használatos műanyag termékek forgalmazását. A most bejelentett intézkedés a vállalat műanyaghulladék visszaszorítására irányuló stratégiájának következő lépése - adta hírül a cég.

Forrás: napi.hu
Feltöltő: SystemError
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
@Sámannus: @SystemError: Bar mindkettotoket lajkoltalak, de nem egeszen ertek Veletek egyet! Igen, vilagszerte nagyon felgyorsult a tengerek szennyezettsegenek megfekezesere, a muanyagok drasztikus csokkentesenek a kampanya - de en lattam a masik oldalt is.
Nem a muanyag hulladekok MENNYISEGE, a hanem a szemetkezeles, feldolgozas MODJA es kulturaltsaga lenne a legfontosabb dolog, valamint megtanitani az embereket, hogy ne viselkedjenek ugy, mint az allatok, akik ott dobjak el a szemetuket, ahol eppen vannak. Amikor egy nemzeti lancu szupermarketban dolgoztam itt penztaroskent, akkor lattam, hogy a tobbszor hasznalatos szatyrokkal jovo vasarlok hozzaallasaval is neha komoly baj van: talaltam en "musoros" pelenkat, szalmat, pokot, doglott egeret, birkabogyot az ilyen szatyrokban (a vevo mindig elore odaadja nekunk az ures szatyrait, hogy abba pakoljuk a beszkennelt arucikkeket), tehat hiaba lenne mihdenkinek sajat szatyra (mint a regi idokben volt a "cekker"), ha egyszer sok embernek az alapmuveltsegebol hianyzik a szemetelesre valo oktatas!
En kb. 45 perc autoutra lakom a tengertol, es soha egyetlen embert sem lattam, aki a tengerbe szorta volna a szemete't - a tv-ben megis azzal riogatnak, hogy kihalnak az allatok a rengeteg muanyagtol, ami a tengerbe kerul.
Hat tolem nem, az biztos, viszont otthon rendszeres volt az a latvany, hogy a szippantoskocsi leszippantotta az emesztot egy vagyonert (a delikvensnek kerult egy vagyonba), aztan 500 meterrel arrebb meg beleengedte a patakba/folyoba az egesz trutyit, es ment a kovetkezo cimre, megsporolva azt az utikoltseget (amit egyebkent felszamolt a kliensnek!), amivel visszament volna a telepre, es szabalyszeruen a tisztitorendszerbe engedte volna a kocsija tartalmat.
Mindenhol a legnagyobb felelossege az onkormanyzatoknak - de termeszetesen a mindenkori kormanynak! - van, aki penzeli a rendszert!
Igy nalunk is, ha valaki nagymertekben szennyezne a tengert,
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sámannus
@karma1: Én is örülök, ha megfelelően szelektálják a hulladékot, és azt feldolgozó üzemekben hasznosítják. Sajnos a tengerbe jutó hulladék más úton kerül oda. Sok országban nincs pénz a feldolgozásra, ezért a folyók mentén a hulladék az élő vizekbe kerül, ahonnét előbb utóbb a tengerekbe jut. Ilyen szennyeződés jut a Tiszába, és minden folyóba nálunk is. A probléma nem a nagyüzemeknél keletkezik hanem a terítés során nem kerül vissza a hulladékgyűjtőkbe.
Az emberiség története során a hulladékot a civilizáció szemetes gödrökbe gyűjtötte, és eltüntette. Ez a módszer a különböző vegyi anyagok miatt mára nem megoldás a talajvíz védelme miatt.
Mivel a tudatos hulladékgyűjtést nehéz a társadalommal széles körben maradéktalanul elfogadtatni, ezért egyetlen megoldás a gyártás beszüntetése, hasonlóan mint a freon gyártásának a beszüntetése volt.
Nem kell messzire menni nálunk is vannak illegális hulladéklerakók, és tárolók, mert a fekete gazdaság így működik. Budapest közepén is rendszeresen felgyújtják ezeket a tárolókat, mert a kormányzat, lesüti a szemét és nem törekszik a megoldásra. Ezzel nagy pofont kap a környezetvédelem, rögtön lenullázza az összes eddigi eredményt.
Erre lehetne egy olyan javaslatom, hogy az ott élők figyeljenek oda a környezetükre.
Én felállítanák egy monitoring rendszert a csomagoló gyártók megbízásából, aminek lehetne fedezete a KUPAK díj, amit Laja akart bevezetni. Az intézkedés lényege, hogy a műanyag hulladék körforgását is teljesen be tudjuk zárni akár a vízét.
Ahol ez nem sikerül ott az üzletláncok leállítják az olyan termékek árusítását amik nem kerülnek vissza a gyűjtőhelyekre, mert tiltott területen szórják szét. A lakosság ilyen drasztikus lépéssel szemben, csak a megfelelő alkalmazkodás után kapna újra a szennyező termékből.
Ez a leghatékonyabb oktatási módszer, ez mindenkit arra ösztönöz, hogy a környezetére odafigyeljen.
SystemError
@karma1: Nem a véleményem igazolása miatt írom le, de környezetvédelmi középiskolába jártam. Labor kémia/biológia, stb. finomságok.. Viszont pont, hogy nem az elveteműlt környezetvédő vagyok, Pontosan tudom, hogy ennek a hol a racionalitása. A Lidl esetén azért tartom fontos lépésnek ezt, mert ahogyan a mesterségesen lent tartott béreket is ők zökkentették ki, ebben a témában is ők az elsők itthon, akik ezt meglépik. Én egyáltalán nem hiszek a szelektív hulladékgyűjtésben. Ezt lehet rosszul indítottam, abban nem hiszek, hogy az egyén szintjén kell ezt szabályozni. Amíg vannak marketingesek és árazással foglalkozó szakemberek ők ezt mindig le fogják szarn... Szerintem ezt EU-s és más nemzetközi egyezmények szintjén kéne szabályozni és akkor a marketinges is azzal a csomagolóanyaggal számolhat, ami rendelkezésre áll. Visszatérve a szeleketív hulladékgyűjtésre itthon. A szeméttelepen egybeöntik...erről ennyit :) Szegény országokban működik csak, ahol megéri feldolgozni. nyilván a fémeket megéri itthon is és bizonyos tömör műanyagokat is, de pont a "foszlányokkal" nehéz mit kezdeni, kezdve annak szelekciójával...Amíg nincsenek ebben a témában nemzetközi egyezmények, nem marad más mint egyfajta céges viselkedéskultúra, mely ellátja azon célját, hogy még az egyén szintje előtt szűrve legyen a lehetőség is... Ezek pedig olyan trendeket indítanak a világban, ami igenis nemzetközi szintekre lép és a társadalom fogyasztói szempontként kezeli, hogy hol vásároljon. Persze a tengerekben lebegő hulladékos videók terjednek, mert az szemléletes és drasztikus, de nyilván ez mindenhol probléma a maga lokális formájában. Úgy gondolom bármilyen törekvés, ami azt a célt szolgálja, hogy még az egyén szinte előtt eleve elzárja a szennyezés lehetőségét csak támogatandó lehet. Persze értem, amit mondasz, én a trendi szelektív hulladékgyűjtőkkel vagyok így itthon a fent leírt "nem feldolgozás és kezelés" miatt, persze ezt nem tudhatják az emberek. Egy telepakolt műanyagos otthoni szemetes...
SystemError
@karma1: ... Egy telepakolt műanyagos otthoni szemetes felmelegítve és zsugorítva nem nagyobb egy pinpong labdánál, ami egy európai bérekből gazdálkodó cég számára sem lehet profitorientált tevékenység alapja :) Egy megoldás van csak a tömőr műanyagok használata vagy a szennyező csomagolások teljes cseréje. Amíg nincs rendelet, ezt csak szervezeti viselkedéskultúrával lehet megteremteni.
advocat
Most olvasom, hogy a mosatlan textiltáskákban meg szaporodnak a csótányok, és hasonló fajok. Talán a hulladékot kellene "kezelni", és nem lenne tele a város, az ország, az országutak, a tengerek műanyag hulladékkal. Bár teljesen mindegy miben halunk meg, de azért az ételmérgezésnél van jobb.
karma1
@advocat: Ha tudnad, hogy penztaross koromban miket talaltam az ilyen szatyrokban, elajultal volna.
Az embereket meg kell tanitani inkabb a szemet kezelesere az otthoni korulmenyek kozott, aztan meg az allam felelossege is oriasi a szemet feldolgozasaban es tovabbi kezeleseben. Nem en ontom a tengerbe, meg a barataim, csaladtagjaim sem teszik ezt, viszont a gyorsetkezdek kornyeken a fiatalok ugy dobjak ki a kocsibol a hamburgeres papirdobozokat, kolaspoharakat, mint a pinty. Persze, amit latnak otthon kicsiben, azt csinaljak ok is tovabb nagyban, az utcan.
karma1
@SystemError: Nalunk a szelektiv hulladekot kulon kezelik, tehat a szemettelepen nem ontik ossze, bar nem nagyiparilag dolgozzak fol, ahhoz a mi telepulesunk nagyon pici, hogy onallo szemetegetoje legyen. De amit csinalnak, az helyes, viszont mindent az iskolaban kellene elkezdeni, hogy a kolok ne vagja ki a kocsija ablakan a szemetet, ha vegzett a KFC-vel...:o(((

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.