Pénteken gyenge hidegfront érkezik hazánk fölé. A front hatására labilizálódik a légkör, emiatt pénteken összességében sokfelé kell záporra, zivatarra számítani.

Jön a gyökeres változás: heves zivatarokra és felhőszakadásra lehet számítani

Ma alapvetően erősen felhős égre számíthatunk erőteljes gomolyfelhő-képződéssel és sok magasszintű felhőzettel. A délkeleti megyékben várható a legtöbb napsütés. Összességében sokfelé valószínű zápor, zivatar, a Dunántúlon esőre is számítani kell. Az Alföld délkeleti részein csak késő délutántól, estétől lehet csapadék. Mindössze zivatar környékén lehetnek átmenetileg erős vagy viharos széllökések. A hőmérséklet délután a Dunántúlon 23, 28, a Dunától keletre 28, 32 fok között várható. Késő estére 19, 24 fok közé hűl le a levegő.

Figyelmeztető előrejelzés:

Reggel főként a Dunántúlon számíthatunk intenzív záporok kialakulására, melyeket a Dunántúl nyugati és déli részén néhol dörgés, villámlás kísérhet. Napközben többfelé kialakulhatnak zivatarok (heves zivatar, felhőszakadás veszélye is fenn áll): délelőtt leginkább a Dunántúlon, majd a déli óráktól fokozatosan a Duna-Tisza-közén és az Északi-középhegység területén. Délkeleten csak a késő délutáni, esti óráktól számíthatunk előfordulásukra. A zivatarokhoz felhőszakadás (20-40 mm), viharos széllökés (70-90 km/h), valamint jégeső (>1-2 cm átmérőjű jégszemekkel) társulhat.

A meteorológiai szolgálat megjegyzi,  a Dunántúlon egy-két helyen 50 mm feletti csapadékmennyiség sem kizárt (arrafelé a zivatarok mellett esőre is van kilátás, abból származik majd a csapadék nagy része.)

(met.hu)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.