Nemzetközi bíróságokhoz fordulnak Bánffy Dániel volt magyar földművelésügyi miniszter örökösei amiatt, hogy a román állam újból államosította a magyar nemesi család 9300 hektárnyi erdejét Maros megyében – közölte a család az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményben.

Nemzetközi bíróságokhoz fordulnak Bánffy Dániel örökösei a román állam által újból államosított erdőtulajdon ügyében

A Bánffy-birtok maros megyében – Fotó: Krónika.ro

A Bánffy Dániel leszármazottai és örökösei által kiadott közleményben emlékeztetnek, hogy a Giurgiu megyei törvényszék szerdán hozott ítélete szerint az erdélyi Ratosnya, Gödemesterháza és Palotailva környékén levő erdőket, amelyeket 2007-ben visszaszolgáltattak Bánffy Dániel örököseinek, most ismét a román állam tulajdonába kerülnek. A kommunizmus idején elkobzott vagyont 2007-ben adták vissza a családnak szintén bírósági döntés nyomán.

Az örökösök szerint az illetékes román hatóságok tíz éven keresztül megtagadták a végleges bírói ítélet végrehajtását, és soha nem adták ki a birtoklevelet a földterületre annak ellenére, hogy jogerős bírói határozat megtagadása és végre nem hajtása bűncselekmény – írják a közleményben.

Emlékeztetnek, hogy a román hatóságok négy perújrafelvételi kérést indítványoztak, amit a bíróságok elutasítottak. A Maros megyei prefektúra 2014-ben indítványozta az ötödiket, ezúttal sikerrel. Ezt az ügyet a Legfelsőbb Bíróság áthelyezte Maros megyéből a giurgiu-i bíróságra, amely az idén március 15-én megsemmisítette a 2007-ben meghozott jogerős határozatot, július 4-én pedig másodfokon is jóváhagyták az ítéletet.

Az örökösök szerint egy koncepciós per nyomán kiadott, a kommunista diktatúra szellemét tükröző, szégyenletes, 1952-es bírói ítéletet használtak fel, amelyet a román nemzeti levéltárból kértek ki. A bukaresti törvényszék 1952. december 3-án hozott büntetőjogi ítélete szerint Bánffy Dánielt 8 év kényszermunkára és 10 év polgári jogvesztésre, valamint teljes vagyonelkobzásra ítélték 1940 és 1944 között emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt. A giurgiu-i bíróság úgy értelmezte, ezzel az ítélettel kobozták el a vagyonát.

Ezzel szemben az örökösök azt állítják, hogy az 1952-es ítélet korábban is elérhető volt, ezért a dokumentum nem indokolja a perújrafelvételt, ami szerintük jogszerűtlen volt. Emellett a Giurgiu-i Törvényszék teljesen figyelmen kívül hagyta, hogy 1946-ban, egy akkor még független bíróság, a Kolozsvári ítélőtábla jogerősen felmentette Bánffy Dánielt ugyanezek alól a bűncselekmények alól.

(MTI)

Nagyvilág - 2019. February 17., 16:28
Fekete, mérgező hó hullott Szibériában – videó
Sport - 2019. February 4., 06:13
NFL: bajnok a New England

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
@advocat: Az én családomnak a tulajdona a volt Horvátországban és némi kevés Ausztriában lenne.
A Jugoszláv állam anno közölte, hogy vissza lehet igényelni. Egyetlen feltétellel, oda kell költözni Költözzenek ezek is Romániába és áll a zászló. A lehetőség
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
F_Viktor
@lópicigáspár: orbán lepapírozná legkedvesebb pénztárnok gázszerelőjének mind a 9 300 hektár erdőt...
Yoda69
Ez ugyanolyan allami szintu lopas, mint amit a fideSS muvelt amikor bevedte 3 millio magyar nyugdijmegtakaritasat tobb mint 3 ezer milliard forintot.
dr. prédikátor
Hát ezt nem tudtam! Romániában is volt KOMMUNIZMUS!!!
Jozefina
Sajnos a rossz példa ragadós. Itthon szinte már minden ismét állami (fidesz-kdnp) tulajdonban van!!!??
kereső
És itthon mi van a Munkácsy festményekkel amúgy?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2019. February 17., 21:01
Kasza Tibi és Csuti videóra vette, ahogy anyatejet kóstolnak
Itthon - 2019. February 17., 21:40
Kerékpárost gázolt halálra egy autó Nyírmadánál
Sport - 2019. February 17., 20:47
Megvédte címét a Nyíregyháza