A közeljövőben elkészülő több tízezer új lakás leszoríthatja a jelenlegi magas albérletárakat – mondta az Ingatlan.com vezető gazdasági elemzője az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Az új lakások leszoríthatják az albérletek árát

Balogh László kifejtette, az albérletárak magasak, ám országrészenként jelentős különbségek vannak a hasonló állapotú kiadó lakások árában: míg a fővárosban egy garzon átlagos havi bérleti díja 110 ezer forint, Debrecenben 80 ezer, míg Miskolcon 50-55 ezer forintért adnak ki egy garzonlakást.

A szakértő szerint érdemes elgondolkodni azon, hogy a hosszú távú albérletfizetés helyett nem érdemes-e inkább saját lakás törlesztőrészleteit fizetni, ugyanis utóbbiak alacsonyabb összeget jelentenek, mint a havi albérleti díj.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Ha a forint tovább inflálódik, akkor Kuszaszemék felemeli a hitelkamatokat és nem csak a devizahitelesek, hanem a forinthitelesek is koldusbotra jutnak. A "szagértő" fideszes elvtárs pedig majd megnézheti, hogy érdemes-e inkább saját lakás törlesztőrészleteit fizetni. Arról nem beszélve, hogy a fizetés nagy részét elviszi az albérlet ára. Úgy szar az egész ahogy van, a családok évével együtt már megint.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
Ezt vajon a reggeli vizeletéből állapította meg ???
Az új lakások épülgetnek, de NEM NAGYON VAN VÁSÁRLÓ !!!
Pesten egy 35 m2 egyszobás lakás több mint 10 millió, kérdés ki veszi meg ???
Gauntlet
Nem annyira. Egy lakás törlesztője 200 ezer felett kezdődik. Budapest pedig van 150 ezer is.
Jozefina
És hol épül 10.000 lakás??? Talán lehetett volna részletezni!! Már megint ezek a hazugságok??!!
Eladott Ország
Ha a forint tovább inflálódik, akkor Kuszaszemék felemeli a hitelkamatokat és nem csak a devizahitelesek, hanem a forinthitelesek is koldusbotra jutnak. A "szagértő" fideszes elvtárs pedig majd megnézheti, hogy érdemes-e inkább saját lakás törlesztőrészleteit fizetni. Arról nem beszélve, hogy a fizetés nagy részét elviszi az albérlet ára. Úgy szar az egész ahogy van, a családok évével együtt már megint.
Yoda69
A fideSS mar megint belehajszolja a csaladokat a hitelekbe, amikbe majd jol belebuknak, es ujra kezdodhetnek a kilakoltatsok es a bedolt lakasok fillerekert torteno eladasa, amibol megint a fideSS kaszal. Jol ki van ez talalva.
cikicakk55
" A szakértő szerint érdemes elgondolkodni azon, hogy a hosszú távú albérletfizetés helyett nem érdemes-e inkább saját lakás törlesztőrészleteit fizetni, ugyanis utóbbiak alacsonyabb összeget jelentenek, mint a havi albérleti díj."

Aztán még is,ameddig összeszedi(k) a lakásra való árát,addig hol lakjon,vagy lakjanak? nincs olyan magas fizetése,egyetlen nem politikus,vagy nem Fideszes adófizetőnek sem,hogy a banknak is tejeljen és albérletbe is lakjon. Az önrész megteremtéséig is élni kell valamiből.Kiszámolta,hogy az én fiamnak,az albérlet kifizetése,a bérletek megvásárlása után 70-000 ft marad majd meg. Ebből önrészre spórolni nem nagyon fog menni,hisz egy hónapig élni,enni is kell valamiből. 22 éves,felnőtt szakápoló fiúról van szó. A lányoknál még magasabb a havi kiadás,mert a fiúk nem sminkelek + jól elvannak 3-4 pólóval és nadrággal.
papa.49
@cikicakk55: Pontosan így van, mire kifizetik az albérletet, meg a rezsit addigra marad valami pénz ami a megélhetésre elég jó esetben, hitelt meg a köznép már nem tud, ill. nem mer felvenni, mert bizonytalan a holnapi megélhetés !!!
rosalinda57
@cikicakk55: vajon a részletek meddig maradnak alacsonyabbak az albérletnél ? Aztán jöhet a kilakoltatás másfajta alapon.
cikicakk55
@papa.49: ez az,épp ezért tartom hülyeségnek amit a szakértő mondott. Elképzelhető,hogy Ő annyit keres a szakértéssel,hogy a fizetéséből futná albérletre és Önrészre is,na meg megélne a maradékból,csak hogy nem minden ember szakértői fizetést kap és nem a politikusok laknak albérletben. ( mondjuk ahhoz,hogy ezt megszakértse nem tudom miért is jár fizetés? Ezt én szakértelem nélkül is letudtam volna írni. semmit nem nyom le az albérleti árakon a laksások vásárlása.
papa.49
@cikicakk55: Amikor egy vidéki városban 500 ezer forint/ m2 a lakás ár nem is lehet csodálkozni, hogy NINCS NAGY KERESLET !!!
Mondjuk itt fütyisztánban még ez is fordítva működik, mert egy normális gazdaságban, ha nincs kereslet lejjebb engedik az árakat, itt ez itt úgy néz ki, hogy inkább emelik !!!
cikicakk55
@rosalinda57: Na ez a másik. A fiam szerencsés annyiból,hogy munkanélküli nem lesz,hisz az utolsó tanévben szinte sorban álltak a klinikák azért a pár fiatalért akik még kénytelenek egy ideig itthon dolgozni. Ám a fizetés a fővárosi kórházakhoz képest is kevés,pedig ott sincs még a közelében sem az Írországi bérekhez. A tavaly végzett 19 főből már csak 7 dolgozik itthon. Ők 3 x sőt Dániában és Norvégiában 5x annyi fizetést kapnak,mint Budapesten. Ebből a pénzből családot alapítani lehetetlen. Miből spóroljanak ezek a fiatalok? Vagy albérlet,vagy bank de mind a kettő,az kizárt. Nem is csodálom,hogy annyi EÜ dolgozó elmegy. Ember életekért felelnek,nincs ünnep,szabad hétvége. Ők nem tévedhetnek,még is az Aldiban és a Lidl- ben dolgozó árúfeltöltők többett keresnek. Ez a kormány megöli az embereket,a betegeket azzal,hogy elüldözik a személyzetet. Építhetnek itt bár milyen szuper kórházat,ha nincs személyzet.
Desischado
Ha lenne biztos, normális egzisztencia, akkor nem lenne gond a lakhatás. Már megint hazudnak, a valós helyzetről fogalmuk sincs.
karma1
@Jozefina: Nalad a pont... Nincs mar 43. Epitoipari vallalat, aki csinalta a szovjet hazgyari lakasokat, egyedi csaladi- vagy ikerhazakat epiteni pedig manapsag rendkivul botor elkepzeles: nincs az az ember, aki ki tudna fizetni azoknak az arat.
A tizezres nagysagrend pedig max. egy borgo"zo"s-palinkazos atmulatott ejszaka utan szulethetett csak meg valakinek a reszeg fejeben, mert ez akkora infrastrukturat, szakember gardat igenyelne, aminek a tizede sem el mar Magyarorszagon.
Engem a wpym vagy milyen fedonevu tarsunk jol kioktatott es elmondta, hogy bizony sokkal jobb az alberlet, dehat eleg sotetnek tartom ot az otletevel egyutt, mert keptelen volt szamolni (egy masik cikknel, a "propeller.hu/itthon/3358669-felhaborito-mar-ennyi-csalad-lakasat-arverezte-el-fidesz?all#c2206395")

Aki ilyen felelotlen nyilatkozatokkal vezeti felre a szeles tomegeket, csalasert azonnal a bortonbe dugnam.
Az, aki ma egy alberletet fizet, keptelen felretenni egy kesobbi lakasvasarlashoz onreszt meg akkor sem, ha ketten dolgoznak. A CSOK-nak is iszonyu feltetelei vannak: egy tanult baratunk szerint nem szabad belemenni a CSOK-ba sem, mert tobb benne az aprobetus kikotes, mint maga a bonyolult szerzodes. A CSOK lesz a kovetkezo "devizas" botrany...(Ez a baratunk is erintett lett volna a ket frissen hazasodott lanya miatt, de lebeszelte oket rola). Nem is mindenki felel meg minden szempontbol ezeknek a kriteriumoknak.
Eladott Ország
@karma1: Fizetőképes kereslet sincs, a pártok az építőipart (saját) kifizetőhelynek tekintik. Az állami beruházásokból, és az EU támogatásokból még van mit lopni, a magánerős lakásépítésből meg nem nagyon lehet lopni. A szakmunkások bérezéséről meg inkább jobb ha nem is beszélünk.
karma1
@Eladott Ország: Persze hogy nincs fizetokepes kereslet - hiszen a legbiztosabb dolog ma Magyarorszagon a BIZONYTALANSAG!
Nem lehet tervezni, nem lehet munkat talalni, (pedig nagy a munkaero kinalat, dehat leginkabb a szakmai tudas kellene a piacon, az meg mar 2000 kilometerrel arrebb van) , ha valaki uj hazas, akkor nem tud masra szamitani, csak egy nehezen fellelheto alberletre, amit talan 2 fizetesbol ki lehet gazdalkodni. - TALAN

A "kozeljovoben" felepitendo 10 ezer lakas meg egy akkora hazugsag, amekkora a csovon kifer. Nincsenek epitomunkasok, mar segedmunkas se nagyon van, akkor megis, ki fogja felepiteni azt a 10 000 uj lakast es HOL???
Eladott Ország
2020 elejétől ismét 27%-os áfát kell fizetniük az új lakások vásárlóinak az eddigi 5% helyett, ami
több millió forinttal is drágíthatja az új lakásokat, és emellett megakaszthatja az elöregedett lakóingatlan-állomány megújításának folyamatát. Kérdés akkor mi szorítja le az új lakások árát, a halandzsán kívül.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.