A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint restitúciós ügyekben sztálini alapokon áll a román igazságszolgáltatás.

Gulyás Gergely a Mandinernek adott interjújában – amely a portálon vasárnap jelent meg – a Bánffy-perben hozott ítéletre reagálva úgy fogalmazott, Románia ma demokrácia, de nem jogállam.

Gulyás Gergely szerint "Románia ma demokrácia, de nem jogállam"

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A Giurgiu megyei törvényszék szerdán hozott ítélete szerint az erdélyi Ratosnya, Gödemesterháza és Palotailva környékén levő erdők, amelyeket 2007-ben visszaszolgáltattak Bánffy Dániel volt magyar földművelésügyi miniszter örököseinek, most ismét a román állam tulajdonába kerülnek.

Az örökösök szerint a giurgiui törvényszék egy koncepciós per alapján kiadott, a kommunista diktatúra szellemét tükröző 1952-es bírói ítéletet használt fel.

A bukaresti törvényszék 1952. december 3-án hozott büntetőjogi ítélete szerint Bánffy Dánielt 8 év kényszermunkára és 10 év polgári jogvesztésre, valamint teljes vagyonelkobzásra ítélték 1940 és 1944 között emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt.

Gulyás Gergely a Mandinernek azt mondta:

nagyon szomorú folyamatként lehet tekinteni arra, ami a román igazságszolgáltatásnál az elmúlt években tapasztalható, és ennek "egy fontos állomása" a mostani ítélet.

"Mindez kezdődött azzal, hogy egy korrupcióellenesnek nevezett, de valójában politikai célokra, köztük magyarok elleni inkvizícióra felhasznált ügyészség koncepciós eljárásokat indított a magyar közösség számos politikai vezetője ellen" – fejtette ki, hozzátéve, ezek a perek évek óta tartanak, és az eljárások már önmagukban sokak pályáját tették tönkre, és sok helyen nehezítették a magyar politikai közösségépítést.

Megítélése szerint ami a Bánffy-ügyben történt, "nem kevésbé felháborító, csak sokkal látványosabb".

Ezzel az ítélettel a román igazságszolgáltatás odáig jutott – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter –, hogy miközben a bíróság egy restitúciós ügyben a tulajdonjog visszaszolgáltatása összes feltételének fennállását megállapítja, a korábbi tulajdonosnak, Bánffy Dánielnek a sztálini diktatúra alatti koncepciós eljárásban kimondott háborús bűnösségére hivatkozással zárja ki a tulajdonjog visszaadását.

Gulyás Gergely emlékeztetett:

a második világháború után a román bíróságok a magyar nemesi családok leszármazottait tömegesen ítélték el Bánffy Dánieltől, Wass Albert írón át Bethlen Béla jogász, politikusig.

Azt mondta: Bánffy Dánielnél az ítélet képtelenségét jól szemlélteti, hogy Erdélyben 1944 őszén fegyverszünetet követelt, amiért a nácik halálra ítélték. Ez sem volt akadálya annak, hogy a sztálini önkény háborús bűnösnek nyilvánítsa. Az viszont hihetetlen, hogy "a román igazságszolgáltatás mai napig ezen az alapon áll a visszaszolgáltatási ügyekben".

A fideszes politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a román uniós csatlakozás egyik feltétele volt a restitúciós törvény megalkotása. "Ez azonban nagyon sok esetben holt betű maradt"

- tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy a múlt héten több bírósági ítélet is megütközést keltett az erdélyi magyarság körében, a miniszter emlékeztetett: Péter Ferenc korábbi szovátai polgármesternek, a Maros Megyei Tanács jelenlegi elnökének bírósági ítélet eredményeképpen hárommillió forintnyi bírságot kell fizetnie, mert nem vette le a székely zászlót a szovátai polgármesteri hivatalról, illetve az utolsó tárgyalási nap utáni – új bizonyítékok nélküli – vádmódosítás után magyar fiatalokat öt év végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek terrorizmus vádjával. Ezek alapján "jól látható, hogy nem elszigetelt esetekről van szó" – mondta.

Az ókori Róma jogállam volt, de nem volt demokrácia. Románia ma demokrácia, de nem jogállam

- jelentette ki.

Gulyás Gergely szerint a román igazságszolgáltatás működésének "halk és érdemi intézkedéseket nélkülöző uniós kritikája" jól bizonyítja, hogy az Európai Unió mai vezetésének szemében a jogállamiságnak tartalmi kritériumai nincsenek, a fogalom számukra "valódi értelmet akkor nyer csupán, ha valamely neki nem szimpatikus tagállammal szemben politikai fegyverként használhatja".

Forrás: MTI, Mandiner

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Idomított bagoly/ka mondja VERÉBNEK, hogy nagyfejű!
.
Pedig Romániában már ELKAPJÁK azokat, akik BÁRMIVEL visszaélnek!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
3dwhite
Néha fején találja a szöget ez is.
tudode
Idomított bagoly/ka mondja VERÉBNEK, hogy nagyfejű!
.
Pedig Romániában már ELKAPJÁK azokat, akik BÁRMIVEL visszaélnek!
tudode
@tudode: .
Azért az is megér egy MISÉT Gergő, hogy még a románok is előttünk járnak
.
román korrupcióellenes ügyészség
.
----- A román kormány nekiment a korrupcióellenes ügyésznek
444.hu/tag/roman-korrupcioellenes-ugyeszseg
.
Na akkor, mi van, mi nincs, MIJE LESZ az országunknak, ha NINCS aki lefogja a TAPOGATÓJÁT a kétkarú KALÓZOKNAK???
RonaGyuri
szemben veletek. akik egyiket sem tudjátok felmutatni! =))
Ludmilla
ha hallgatott volna,bölcs maradhatott volna..
cikicakk55
Ezt eltudta úgy mondani,hogy nem hányta el magát,a plafon sem szakadt rá és fel sem röhögött kínjában a saját álnokságuk miatt? Az a Román nép,akiket 10 éve még az éhség,az elszegényedés,a nyomor jellemezte,mostanra megelőzte Magyarországot az élet színvonalban és a törvényességi szinten is. Nálunk már csak annyiban van demokrácia,hogy a pórnép még írhatja a megjegyzéseit,egyenlőre úgy néz ki büntetlenül. Ettől független nem vagyok benne túl biztos,hogy nem nyomoztak még le bennünket,bár milyen módszerrel is. Gondolom már kiderült számukra,hogy itt csak olyanok szidják őket,akik a politikai palettán nem szerepelnek,így nem vagyunk rájuk veszélyesek. Még jól is jöhetünk nekik,mert a mi beírásainkkal tudják bizonyítani mekkora a demokrácia. Persze azért nyakra-főre hozzák az ellenzéket ellehetetlenítő törvényeket. Majd lehet az internet is sorra kerül.
Yoda69
Mondjuk mi, akik meg demokracia se vagyunk, nemhogy jogallam.
Eladott Ország
Nem kevésbé röhejes, hogy szegény román honatyáknak még megszabhatja valaki, hol töltsék le a szabad rablás limitjén kívül eső botlások következményeképp – szégyen, még ilyet! – rájuk mért éveket: itt viszont senkinek nem kell aggódni, egyrészt mert úgyse bukik le senki semmivel, de ha, ad absurdum, a körülmények szerencsétlen összjátéka következtében netán mégis elindulna valami kis látszatnyomozás, akkor se kell fosni, legkésőbb Peti bácsi majd ügyesen elintézi, mint anno Tibi bácsi a bármit a Három kívánságban. Van tehát bőven még mit tanulni, szőröstalpúkáim: ha adhatok egy jó tanácsot, ne amatőrködjetek ott tovább, inkább vegyétek meg a magyar franchise-t, azaz hívjátok meg részmunkaidős miniszterelnöknek a miénket, persze a nagyszerű brigádjával együtt, ők majd rendet tesznek nálatok is, csak hagyjátok, hogy kifuthassák magukat egy kicsit. A korrupcióellenes ügyészség egy megfelelő és tisztes összeg fejében magától fog lemondani és eltakarodni, attól fogva pedig már csak arra kell ügyelni, hogy ne ragadjatok le holmi pár százezer euróknál: a tétel az minimum milliárdos legyen, akkor kutya baja nem lesz egyikőtöknek se.
papa.49
Oszt. mi közöd van hozzá dudadani ???Ott becsukják a sikkasztó politikusokat is, míg nálunk kitüntetik őket, nincs mit magyaráznod !!!
Nessy
@papa.49: Na látod! Ezért nincs Romániában fidesz értelemben vett jogállam!
papa.49
@Nessy: De ennek a kupaklaja tanítványnak már ócsárolni kell a szomszéd országot, mintha itt minden a legnagyobb rendben lenne !!!
Zeta
Mi lesz az Európai demokráciával? Ott sem minden tiszta, de nálunk csak simli minden!
vladimir putin
én nem nézek tévét meg 888-at, de ez ott ugye vezető hír?
simmering73
Az a lenyűgöző ebben a gulyásban, hogy mindig tudja überelni az előző hülyeségét.
Lepényleső
Na ugye,mennyivel jobb itt;ahol se ez,se az? Esetleg a diktátorok alkotják a jogot?
Jozefina
Talán magyar igazságszolgáltatással kellene foglalkoznia!!! Más szemében a szálkát a sajátjában a gerendát se... ugye ismerős!!! ??
karma1
Az anyukam annakidejen mindig azt mondta, hogyha valakinek nem tudok segiteni, akkor legalabb bajt, hatranyt ne okozzak neki.
Ez a gulyas gyerek tisztaban van azzal, hogy mennyire megneheziti egy ilyen barom, senki altal sem kert nyilatkozattal a Romaniaban elo magyarok sorsat? Mondjuk, azert oket se sajnalom egyaltalan, mert pont ennek a partnak a szekeret toljak, de gulyaska, mi a f@sz wszukseg volt erre a nyilatkozatodra? Megkert ra valaki? Vagy csak a szel lebegtette a nyelved? Hulye szofoso'
namihami
Már ebben is előttünk járnak?
Hiszen nálunk, ellentétben a románokkal, SE demokrácia, SE jogállam nincs. Akkor ebben is elhagytak már minket, "" akiket Európa is példaképnek vehet"".-- miként azt Vezérünk oly bölcsen az ő népe tudomására hozta.
Eladott Ország
" AZ ŰR VESZÉLYES HELY . FŐLEG , HA A KÉT FÜLED KÖZÖTT VAN ." A NASA is érdeklődik az új anyag iránt, hogy milyen éghetetlen bőr van a pofádon. Víziókkal orvoshoz kell fordulni. Sürgősen.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.