A Jobbik szerint a kormány nem becsülte meg a pedagógusokat, aminek az lett a következménye, hogy kétezer tanár hiányzik az oktatási rendszerből – mondta Ander Balázs, a Jobbik országgyűlési képviselője keddi sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Az Országgyűlés oktatási bizottságának jobbikos alelnöke úgy fogalmazott:

az "iszonyatos pedagógushiány egy nagyon veszélyes eleme annak a káros folyamattengernek, amely életveszélyt jelent a magyar jövőre nézve".

Hozzátette:

a Fidesz számos ponton referenciának tekinti a Horthy-korszakot, de míg akkor a tragikus eredményeket hozó trianoni békediktátum után nyolc évvel sikerült rendbe rakni a magyar iskolaügyet, addig a Fidesz a szintén katasztrofális balliberális kormányzást követő nyolc évben ezt nem tudta megtenni.

Nem becsülték meg a pedagógusokat, hanem a "Klik cselédjeivé" tették őket, ennek pedig az lett a következménye, hogy a legfrissebb adatok szerint több mint kétezer tanár, tanító, pedagógus hiányzik a rendszerből – hangsúlyozta Ander Balázs.

A jobbikos szakpolitikus szerint a 2019-es költségvetésből is az látszik, hogy a Fidesz nem fogja fel, mennyire fontos gazdasági és társadalmi célokat szolgál az oktatás.

Ha tömegével hiányoznak pedagógusok, akkor nem tudunk változtatni az "iszonyatos" lemorzsolódási adatokon és a korai iskolaelhagyók hatalmas arányán sem, és az is kérdés, hogy mi lesz az "elgettósodó" és leszakadó peremvidékek sorsa – mutatott rá.

Ander Balázs az utóbbira az alig ezer lakosú, megfogalmazása szerint "szinte teljesen elcigányosodott" Hernádvécsét hozta fel példaként, ahol a kozigallas.gov.hu adatai szerint 12 pedagógust keresnek.

Úgy vélte:

ha a magyar pedagógustársadalmat a mindenkori kormány nem kezeli megfelelően, és a tanárok nem kapják meg az erkölcsi és anyagi megbecsülést, akkor nem kell csodálkozni azon, hogy ezekbe a térségbe egyre nehezebb lesz közszolgálatot vállaló, elhivatott szakembereket találni.

Közölte: a Jobbik számos módosító indítványt nyújt be a jövő évi költségvetéshez, ezek lényegi segítséget jelentenének a magyar köznevelés, közoktatás számára, azonban arra számítanak, hogy a Fidesz ezeket lesöpri az asztalról. Ezért kijelentette: meggyőződésük szerint új költségvetésre lenne szükség, mert a jövő évi büdzsé egyik legnagyobb vesztese a magyar oktatás.

Ander Balázs a kémkedéssel vádolt volt jobbikos politikus, Kovács Béla büntetőügyével kapcsolatos kérdésre válaszolva azt mondta: ez az ügy messze túl van reprezentálva a kormánypárti sajtóban, és a Fidesz-média számára éveken keresztül jó "aduász" volt arra, hogy a Jobbikot sározni tudják.

Ha Kovács Béla valóban kém volt, akkor ennek legnagyobb áldozata a Jobbik – jelentette ki Ander Balázs, aki szerint ez az ügy a Fidesz érdekeit szolgálta.

Forrás: MTI

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CHEWBACCA
Az én nagyanyám (1926) hat elemit végzett, majd 4 polgárit, s ezután elment Nagyváradra tanítóképzőbe...
Summa summarum, akkor jobb volt a helyzet!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nessy
Képviselő úr!
Olvasott a Horthy korszak oktatási rendszeréről? Tudja hány analfabétát juttatott el a nyolc általánosig, de volt akit tovább a háború után az állam?
Akkoriban volt a 4 elemi, majd aki megtehette, tovább ment a nyolc osztályos gimnáziumba, de legalább is a 4 polgáriba.
Azért, ha nem muszáj, ne menjünk vissza, inkább próbáljunk meg alkalmazkodni a XXI. századi oktatáshoz.
Még egy - két NAT, és tényleg 1920-ban kötünk ki.
Mézike
@Nessy: Hozzáteszem nemcsak pedagógus hiány van hanem gyerekhiány is. Akkor miről beszélünk?
steve82
@Mézike: Jah, csak a pedagógus hiány sokkal nagyobb. Azt is tedd hozzá.
Mézike
@steve82: Ahogy csökken a gyereklétszám engedik el a pedagógusokat. 25 éve dolgozom iskolában, nem pedagógusként. Mikor kezdtem a 8 osztályból 3 párhuzamos osztály ment, átlag 20-25 gyerekkel. ez kb. 500 gyereket jelent. ma kb. 350 tanulónk van. nyilván 25 gyerek sok egy osztályba, de hiába vannak kevesebben tartják a magasabb létszámot, mert akkor 1 tanár 25 gyereket tanít annyi pénzért mintha "csak "15 gyereket tanítana. Na mindegy . Nem kezdem , mert falra hányt borsó...
steve82
@Mézike: Feleségem tanárként dolgozik vidéken, náluk meg tanárhiány van rendesen, barátnője meg Budapesten és ott szintén ugyanez. Plusz régen 22 volt a kötelező óraszám, most meg 26. Úgyhogy lehet, hogy nálatok fordítva van, de erre meg ez a helyzet.
CHEWBACCA
Az én nagyanyám (1926) hat elemit végzett, majd 4 polgárit, s ezután elment Nagyváradra tanítóképzőbe...
Summa summarum, akkor jobb volt a helyzet!!!
F_Viktor
Semmi probléma, ma már nincs szüksége Magyarországnak pedagógusokra, majd a helyi fityesz drukkerek bejárnak az iskolákba felolvasni orbán napi aktuális politikai mantráját.
Mézike
@steve82: Talán azért mert itt a keleti csücsökben a legnagyobb az elvándorlás. Mint írtam jóval kevesebb a gyerek. Az én iskolámban inkább összevonták az osztályokat, majd 25 - 30 körüli létszámmal, minthogy kevesebb gyerek maradt volna egy osztályba. a környező falvakba zártak be iskolákat , óvodákat szintén a gyerekhiány miatt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.