Svédországban végre-valahára levegő-föld rakétával is lőhettek élesben, ez eddig hiányzott a gyakorlatokból.

A Légi Fölény 2018 gyakorlaton végre, tíz évvel az első magyarországi készültség adása után a magyar Gripen-pilóták is kipróbálhatták éleslövészeten a levegő-föld rakétákat.

A hvg.hu cikke szerint a svédországi Vidsel közelében, 100 kilométerre az északi sarkkörtől terül el Európa legnagyobb lőtere. 

A magyar pilóták 2012 óta, mikor meg lett újítva a Gripen-szerződés, tarthatnak itt három évente éleslövészetet, eddig azonban a levegő-föld rakéták kipróbálása nem szerepelt a programban. (Levegő-föld rakéta: a támadó gépről földi célpont ellen indított rakéta.)

A kecskeméti repülőbázis videóján látható, hogy levegőbeli célpontok ellen Sidewinder-rakétákkal és a Gripenek 27 milliméteres gépágyújával lőttek, volt alacsony magasságú repülés, de a legfontosabb a három fajta levegő-föld rakéta kipróbálása volt.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

TASzSz
20-30 éve az éleslövészet még Lengyelországban volt! Persze MiG-21, illetve MiG-29 típusokon... Ott légi célokra, itthon pedig földire!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
simmering73
Három évente befizetik őket éleslövészetre, mint a búcsúban a céllövöldénél. És ezek fogják védeni élesben az ország légterét. Már ha lesz egy jóakaratú ember, aki megveszi nekik a kerozint, hogy fel tudjanak szállni.
vladimir putin
a Gripen annyira elavult technológia, mintha például hirtelen visszaváltanál Windowsról OS2/Warp-ra.
A parancssorok működnek, de a szerelvények...

Nem jól olvastam ki a Mester (Miniszerelnök Úr) szavaiból, hogy inkább az orosz technológia lesz az, ami mindent visz?

Pár ezer milliárd forintba kerül csak, de utána lesz piros útlevél Moszkvába.
De egyes nagyobb befektetőknek letelepedési kötvényre is telik majd.

Természetesen az orosz állam garantálni fogja, hogy Magyarország újra szabad lesz.
troppauerhumer
Azé'megnéztem volna egy olyan olyan lövészetet amikor a földi célpontot korszerű föld -levegő légvédelmi eszközök védenek hehee...Új rakéta fokozza az orosz Tor-M2 légvédelmi rakétakomplexum hatékonyságát:www.raketaezred.hu/index.php/hirek/szakmai-hirek/682-tor-m2
De főképp egy légiharcot ,mondjuk ?...

www.dailymotion.com/video/x2dqbod
Főlökött
Mivel csoda honvédségünknek - a légierőnek, nincs nagyon miről nyilatkoznia, így maradnak ezen szösszenetek és utas-szállító gépek elfogása, ami valjuk be őszintén, igen sokba kerül az adófizetőknek, teljesen feleslegesen.
A csoda honvédség vezetése jól kitalálta, hogy 2004. július 08-án bezárják a 87. Bakony Harcihelikopter Ezredet, az ország egyetlen harci helikopter ezredét, így megszűnt a határaink védelme, az alacsony sebességű berepülések során. Az ezred gépeit szana - szerte hordták, eladták, elajándékozták, karbantartás nélkül kidobták a prérire.
Jelenleg most eszmélgetnek az okosok, hogy elcsesztük, nem kicsit, nagyon. Amikor beröppent az a 20 db helcsi Ausztria felöl -> engedély nélkül, hiába riasztották a gripeneket, az alacsony sebesség miatt, ezen technika, erre a feladatra képtelen. Most látták be, hogy azon kívül, hogy ott körözgettek a helcsik felett, mást nagyon nem tudtak csinálni.
96->04ig, pedig több mint 100 pilótát küldtek el, melyekről azt sem tudják hol vannak. Most, hogy kezdik a 24-esek nagyjavítását és ismét lesznek, kezdik a pilóta képzést is, 0km-es versenyzőkkel. A régiekből pedig talán 2-3 fő van még a rendszerben, akik pedig már veteránnak számítanak a 300-400 repült óráikkal.
Szóval ezen dolgokat nem nagyon hangoztatják, sőt menekülnek a téma elöl.
Sámannus
@troppauerhumer: A mi vezetőink inkább fácánra és szalonkára utaznak, max házi szarvasra. A pénzt jól elköltik és birka fejet zabálnak.
A magyar katonának hősöknek kell lenni, ezért nagy áldozat vállalást várnak tőlük, amihez nem is kell a fegyver. Elég kiküldeni nyári szerelésbe a frontra, és pattogni mint kecskeszar a deszkán.
A történelem nálunk olyan tudomány, amiből soha nem fogunk tanulni.
TASzSz
20-30 éve az éleslövészet még Lengyelországban volt! Persze MiG-21, illetve MiG-29 típusokon... Ott légi célokra, itthon pedig földire!!!
balos
Majd a légtérsértőket egyik vagy másik szuper egészségügyi intézményben fogják leszállítani,hátha arról koldulnak!
Peller Anikó
A Légi Fölény 2018. És tkp ki volt fölényben?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.