A sajókazai Ámbédkar-iskola szeretett volna cserkészcsapatot indítani, ám a Magyar Cserkészszövetség nem fogadta őket, mondván "sem származásuk, sem hitük alapján nem illenek a magyar keresztény cserkészek közé".

A 168 óra cikke szerint a sajókazai Dr. Ámbédkar Iskola cserkészcsapatot szeretett volna indítani az iskolába járó gyerekeknek, ezért tavaly a Magyar Cserkészszövetséghez fordultak. (A csapatindítás feltétele, hogy az alakuló csapat tagjai együtt táborozzanak és egy vezetőképzőn is részt kell venni.)

Vallási és származási alapon utasították el a roma fiatalokat a magyar cserkészek?

Fotó, címlapi kép: MTI/Koszticsák Szilárd

A lap szerint azonban, mikor a cserkészszövetségnél rájöttek, hogy roma fiatalok is lennének a táborozók közt, akkor elutasították őket és vissza akarták küldeni a már befizetett pénzt. 

Ezt az iskola nem fogadta el, mivel akkor még úgy tűnt, hogy egy másik táborba befér a sajókazai csoport. De ott is elutasításba ütköztek, és végül egyetlen borsodi cserkésztáborban sem tudtak részt venni.

Végül a 168 óra cikke szerint a cserkészek országos vezetésétől azt kapták meg, hogy "sem származásuk, sem hitük alapján nem illenek a magyar keresztény cserkészek közé" (az Ámbédkar iskola mögött egy buddhista közösség, a Dzsaj Bimh áll, vannak buddhisták is a településen – bővebben itt lehet olvasni a helyzetről). A cserkészszövetség még a cserkész szó használatát is megtiltotta a sajókazaiaknak. 

A lap kereste ugyan a szövetséget, de csak általános válaszokat kaptak a kérdéseikre. Így arra sem volt konkrét válasz, hogy hány hátrányos helyzetű fiatal van köztük, és hány roma származású. Erre az volt a válasz, hogy "a Magyar Cserkészszövetség értékközpontú szervezet: az integrált nevelésben hisz és tevékenységét is ennek megfelelően végzi. Ezért nem tartja nyilván sem a tagok, sem a vezetők nemzetiségi/etnikai vagy hátrányos helyzetre vonatkozó hovatartozását."

Ehhez képest van a sajókazai ügy.

A Magyar Cserkészszövetség egyébként 2013-ban kapta meg Nagykovácsiban a Teleki-Tisza-kastélyt és parkot, amelyet 2,5 milliárd forintos állami pénzből újítottak fel és május végén maga Orbán Viktor beszélt ott a következőkről:

Az épület nem ajándék, hanem lehetőség a cserkészszövetség kiteljesedésére, közösségépítésre.

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Nem kellenek ide bevándorlok. Tudunk mi ellenséget találni és egymás ellen harcolni e kis hazában is!!! Nehéz szavakat találni a cserkészszövetség vezetőinek döntésére. Remélem ebből még lesz EU-s ügy is. És további szeg orbán bukásához!!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
drhegyim
@Shikari: Erről van szó.
És a történtek után az is kétséges, hogy a jelenlegi vezetés hozzáállása alkalmassá tesz-e őket arra, hogy ezen változtassanak.
Pedig tök jó lenne, ha az oda járó gyerekek is cserkészkedhetnének. Szerintem ez a legjobb, ami egy gyerekkel történhet.
drhegyim
@Shikari: Csapatalapítást valóban csak felnőtt kezdeményezhet.
De meglevő csapatba gyerek is jelentkezhet, nyilván szülő/gondviselő hozzájárulásával.
Meglátásom szerint az iskola vezetői jelen helyzetben azzal tennék a legjobbat, ha felvennék a kapcsolatot a szövetség regionális vezetőivel, és a segítségükkel keresnének egy miskolci csapatot, ahol a gyerekek elkezdhetnek cserkészkedni, és biztosítanák ennek feltételeit, pl. utaztatás. Innen el tudna indulni egy szerves növekedés, ami néhány év alatt akár egy új csapat alapításához is vezethet.
csak úgy....
@Shikari: a szomszéd tyúkjai alól ,a tojásokat bezzeg ki bírod cserkészni...
kereső
@drhegyim: 15:17, bár ezt nem nekkem irta, de lenne egy kérdésem? Ha a gyermekek cserkészek szeretnének lenni,de nincs megfelelő szervező, akkor nem az lenne a legegyszerűbb módja ennek, hogy a regionális szövetség delegál egy felnőttet,aki megszervezi a csapatot, táboroztat-és a szövetség segitségével kinevel egy fiatal felnőttet a csapat vezetésére.Mert az,hogy a gyermekeket szétszórják különböző ,már összeszokott csapatba, nagyon nem a megoldást segitené.Ugy gondolom,ha Önöknek fontos,hogy ezek a gyermekek ne vesszenek el cserkészek számára,akkor más megoldást IS tudnának találni. A már megalakult csapat-kellő felkészités után könnyebben integrálható lenne a szövetségbe.
drhegyim
@kereső: Elvben nem rossz gondolat. Csakhogy a cserkészvezetők önkéntesként dolgoznak, legfeljebb meg lehetne hirdetni, hogy kinek van kedve/kapacitása rá. A legtöbb csapat állandó vezetőhiánnyal küzd, ezért nem valószínű, hogy lenne rá jelentkező. Ezért lenne jobb megoldás, ha egy (nem több), már jól működő csapatba integrálódnának a sajókazai fiatalok. Még jobb lett volna, ha az iskola tanárikarából lett volna valaki, aki végigmegy a cserkész vezetőképzés folyamatán. Többen neki is futottak közülük, de sajnos kivétel nélkül lemorzsolódtak. :(

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.