Demonstráción követelte a Romániában terrorizmusért elítélt kézdivásárhelyi székely fiatalok szabadon bocsátását a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) szerdán, Románia budapesti nagykövetsége előtt.

Az elítélt székely fiatalokért tüntettek Budapesten
Fotó: Bruzák Noémi

Zagyva György Gyula, a HVIM társelnöke az egybegyűlt mintegy száz ember előtt kijelentette: a két aktivista ügyében született súlyos ítélettel a román állam azt üzente az erdélyi magyarságnak, hogy hagyjon fel az autonómiatörekvésekkel.

Ez az üzenet egyúttal 15 millió magyarnak is szól, sőt a magyar kormánynak is, hogy álljon el a székely autonómiatörekvések támogatásától – tette hozzá.

Amennyiben a magyarság nem lép fel egységesen ez ellen a "jogtipró döntés" ellen, minden magyart "bármikor elhurcolhatnak"

- figyelmeztetett a szónok.

Toroczkai László, a HVIM alapítója, a pártként bejegyzés alatt álló Mi Hazánk Mozgalom elnöke azt hangsúlyozta: az ügy a magyarság szolidaritásáról szól, mivel minden magyar felelős minden magyarért.

Közlése szerint két olyan magyar ember élete a tét, akik semmi mást nem tettek, mint hogy volt bátorságuk kiállni a magyarokért. Bízik abban – folytatta –, hogy valamennyi politikai pártot és a magyar kormányt is cselekvésre ösztönözhetik.

Elvárják és követelik a magyar kormánytól, hogy minden nemzetközi fórumon szólaljon fel a két bebörtönzött férfi szabadon bocsátásáért

- mondta Toroczkai László.

Beke Istvánt, a HVIM kézdivásárhelyi elnökét és Szőcs Zoltánt, a HVIM erdélyi szervezetének vezetőjét öt-öt éves börtönbüntetésre ítélte terrorizmusért a román legfelsőbb bíróság. Azért állították őket bíróság elé, mert lehallgatott beszélgetéseikből és az előbbi lakásán talált petárdákból a román hatóságok arra következtettek, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén.

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Na, orban basi, fel van adva a lecke: jott egy szokasosan extrem-jobboldali vadbunko, aki felszolit arra, hogy mas orszag torvenykezesebe kormanyszinten beleavatkozz.
A sajat csapdadba kerultel: ha nem teszel semmit sem, akkor az egesz szekely seggnyalasodat kockaztatod meg - elveszited a hiteledet a romaniai magyaroknal. (Bar elkezdett az mar inogni enelkul is.)
Ha viszont elkezdesz kardoskodni, akkor meg vastagon beleavatkozol a romaniai belugyekbe, es hitet teszel a legszelsosegesebb magyar jobbos-naci alakulat mellett. Bar azt mar mindenki tudja, hogy te vagy az ujnaci diktator Europa kozepen, Brusszel penzen kihizlalva...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkás Pál
Milyen tüntetés??? Az a pár félcédulás akiket toroczkaiék kirendeltek??Tudomásul kéne venni vármegyések...utálják egyre jobban a határon túli parazitákat...úgyhogy halott dolog szimpátiát ébreszteni irántuk!
bencemacska
Most mit kukorékol a tarajos ?
- Senki ne pofázzon bele az EU-ban a nemzetállamok belügyibe? V A G Y
- Románia vegye tudomásul, hogy az ott élő magyaroknak előjogaik vannak a többségi lakosokkal szemben???
Várom a választ ugyanilyen ügyben Ukrajnával kapcsolatban is!!!
m73
Ne itt tüntessél bátor nyuszi.Menjél ki Romániába!Vagy ott nem mersz?
Shikari
Elég sok itt a magyarellenes szaralak de nem baj. Legalább tudjuk ki az ellenség.
karma1
@m73: Be sem engednek, mint ahogy annak idejen bayerzsotit se , meg Vonat sem engedtek be.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok