Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa, ezért különösen figyelnie kell arra, hogy "amit már végre megteremtettünk magunknak, azt ne veszítsük el" – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön, a NATO-tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli találkozója közben az M1 aktuális csatornának.

Orbán: Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

Közölte: Magyarország támogatja az amerikai elnöknek azt az igényét, hogy a mostaninál észszerűbb, tehát magasabb összeggel támogassák a hadseregeket és a biztonságot az európai országok. Szerinte ebben van jogos igény, mert a világban ma a legfontosabb dolog a biztonság, a legnagyobb veszély pedig annak elvesztése.

Ezzel azonban nem minden európai állam ért egyet – hívta fel a figyelmet.

"Mit csinál ilyenkor egy amerikai? Azt mondja, hogy jó, akkor ne 2 százalékot költsetek, hanem 4-et. Tehát most abban a szakaszban vagyunk, amikor (...) még a nemzeti össztermék 2 százalékát sem fordítja mindenki biztonságra, de az amerikai már 4-ről beszél"

- fejtette ki.

A miniszterelnök kitért arra: a tavalyi NATO-csúcshoz képest – amelyen először vett részt Donald Trump amerikai elnök, és amelynek a hangulata "érdes", "pokrócszerű" volt – a mostani tanácskozáson "a NATO állam- és kormányfőinek társasága, a vezetők klubja az összecsiszolódás jeleit mutatja".

Úgy érzékelte ugyanis – mondta Orbán Viktor –, hogy az egy évvel ezelőttihez képes a mostani konfliktusok kisebbek voltak, a különbségek csökkentek, az egyetértés nőtt. Ezért a mostani csúcstalálkozót a NATO egységének irányába tett fontos lépésnek látja, "összecsiszolódnak a NATO két pillérét adó országok vezetői, észak-amerikaiak az egyik oldalról és mi, európaiak a másik oldalról".

A miniszterelnök értékelése szerint a meghozott fontos döntések az egységet mutatják. Maradtak fenn ugyanakkor véleménykülönbségek – jelezte, ezek között kiemelve, hogy

az Egyesült Államok "jól átgondolt érvekkel és erőteljesen érvel" amellett, hogy minden tag emelje fel a katonai kiadásait, költsön többet fegyverekre, hadseregre, biztonságra.

A NATO-t érő potenciális fenyegetésekkel kapcsolatban a kormányfő azt mondta: a keleti és a déli veszély természetrajza jelentősen különbözik, "a keletit azt úgy hívjuk, hogy Oroszország, a délit pedig úgy, hogy terrorizmus".

Utóbbiról úgy fogalmazott:

Törökország kulcsország, stabil Törökország nélkül ugyanis nem lehet megvédeni délről a terrorizmussal és a migránsokkal szemben a kontinenst. Ezért Magyarország üdvözli, hogy Ankarának sikerült egy olyan alkotmányos reformot végrehajtania, amely minden korábbinál stabilabbá teheti Törökországot

- közölte.

A háborús konfliktusokat pedig – folytatta –, amelyek nem az egyedüli, de fontos kiváltó okai a migránsválságnak, rendezni kell, mert a béke nemcsak úgy kerül veszélybe, hogy háború alakul ki, hanem úgy, hogy eltűnnek a békés élet feltételei, és akkor a migránsok felkerekednek, máshol keresnek maguknak országot, "mondjuk, éppen a mienket akarják belakni".

Ezt részben határvédelemmel kell megakadályozni, részben pedig az emberhez méltó élet feltételeinek megteremtésében való közreműködéssel

- tette hozzá.

Grúzia és Ukrajna részvételéről a NATO-csúcson Orbán Viktor azt mondta: Grúzia NATO-hoz közeledésével nincs gondja Magyarországnak, mélyen egyetért vele, ahogyan például a macedónokkal történő tárgyalások megkezdésének is mindig híve volt.

Az ukránokkal ugyanakkor fennáll egy vita, amely nem Magyarország és Ukrajna vitája, a NATO nézőpontjából ugyanis a vita lényege az, hogy ha Ukrajna aláírt egy szerződést, amelyben megígérte, hogy a kisebbségvédelem területén nem lépnek vissza a már elért szabályozási szintből, akkor azt be kell tartani – fejtette ki, jelezve, hogy ez a NATO komolyan vehetőségének, belső integritásának a kérdése.

"Itt most a NATO integritásának és a magyar kisebbségek érdekének védelme összekapcsolódik, és ezért nekem meg is kell szólalnom, és erősen kell majd beszélnem a mai nap során"

- jelezte a miniszterelnök.

A közös európai hadseregre vonatkozó törekvésekről Orbán Viktor azt közölte: Magyarország híve egy ilyen hadsereg mihamarabbi felállításának. A közös hadsereg irányításának problémája ugyanakkor egy komoly szakmai feladat – folytatta –, de "nekünk nem újdonság, mert az Osztrák-Magyar Monarchiában mi már voltunk közös hadsereg része". Tehát "nekünk van tudásunk, amit be tudunk adni a közösbe" – jegyezte meg, kijelentve: egy igazi független Európának az az érdeke, hogy legyen saját hadereje.

Ezért is fontos, hogy minden európai állam, a németek is igyekezzenek minél nagyobb összeget költeni egy közös hadsereg felállítására

- tette hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy egy ilyen haderő összeütközést jelenthet-e a NATO-val, úgy fogalmazott: ez szándék és intelligencia kérdése. Ha az észak-amerikaiak ezt nem tekintik velük szembeni lépésnek, akkor működtethető egy két pilléren nyugvó biztonsági rendszer.

Végül az oroszországi labdarúgó-világbajnokság vasárnapi döntőjéről szólva, amelyben Franciaország és Horvátország játszik majd egymással, a miniszterelnök azt mondta: Magyarország mindig a Duna menti futballkultúra része volt, ezért a horvátok sikere persze a horvátoké, "de egy kicsit úgy érezzük, hogy abban mi is benne vagyunk, hiszen ez a régió dicsősége is". Hozzáfűzte, teljes szívvel szurkol nekik, nemcsak azért, mert a horvátok a magyarok barátai és szomszédjai, hanem mert "azt a futballkultúrát képviselik, amihez mi is tartozunk, még ha ma nem is érjük el, sőt meg sem közelítjük azt a szintet, amire a horvátok képesek". "De azért ez mégiscsak a mi kutyánk kölyke" – zárta szavait.

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
bencemacska
Az illusztráció azt mutatja hogy nagyon elhízott, trampli személyi testőre van Trumpnak!!!-:)))
kokopelli
@tulipan: -"Viktor adjunk mi is több katonát annak a NATO" nevű hadvezérnek!"-mondja a
védelmi-miniszter!
-Jó! Adjuk oda mind a 120-at!... ;-)
tudode
Aszongya:
.
""""különösen figyelnie kell arra, hogy "amit már végre megteremtettünk magunknak, azt ne veszítsük el" """
.
Biz'a van MIT MEGVÉDENIE
.
g7.24.hu/allam/20180605/harom-ev-alatt-harommilliard-forintot-vett-ki-cegeibol-az-orban-csalad/
.
Miközben:
.
"""""""Magyarország nyomorfalvai: itt élnek a legszegényebb családok
www.penzcentrum.hu/karrier/magyarorszag-nyomorfalvai-itt-elnek-a-legszegenyebb-csaladok.1068056.html
.
"""""A KSH adatai szerint 320 ezer forint felett a bruttó átlagfizetés Magyarországon. Alaposabban is górcső alá véve a helyzetet viszont kiderül, hogy a jól kereső kevesek húzzák fel az átlagot. Amennyiben pedig földrajzi bontásban vizsgáljuk a jövedelmi viszonyokat, még aggasztóbb a kép. A legszegényebb magyar településeken élők gyakorlatilag "vegetálnak"."""
-------------------------------
.
Megjátssza a MESSZIRŐL JÖTTET, miközben még a MENEKÜLTEK "is" elkerülik ezt a NYOMORTANYÁT!

.
szép új világ
M1 csatornának mondta, nem a többi miniszternek - és ez a lényeg.
advocat
Azért még van egy-két ötletem a biztonságra. Izland? Svájc? Bár ki tudja? Igaz néha megölnek egy szociális munkást. Meg ilyen "apróságok". Vagy ez belügy?
cikicakk55
Na az ilyen cikkeket nem szoktam elolvasni,mert már a főcímtől is kiakadok. Neked a legbiztonságosabb te csuti csüngőhasú. Amit megteremtettetek,azt igen,magatoknak teremtettétek meg és nem az ország népének. Érdekes,hogy a nyaralni vágyó turisták és az itt ingatlant vevő külföldiek, nem az ország Észak-Keleti részébe mennek,még csak nem is a Dél-keletibe. Mind Budapest és környékén, a Duna kanyarban, Sopron és Győr környékén keresnek maguknak ingatlant. Miért nem hirdetitek a 98%-ban Romák lakta településeket? A villany,víz világítás nélküli vályogházak tömkelegét. Miért nem Hódmezővásárhelyre külditek ingatlant vásárolni,ahol hét közben több a sárga mellényes közhasznú munkás,mint a járókelő? Arról miért nem beszélsz Viktor,hogy ez a fene nagy biztonság számodra még sem olyan biztonságos,mert már 3 minisztert véd a TEK és golyóálló mellényben mered csak kitenni a lábad? Hiába csináltál olyan választási törvényt,hogy csak ti nyerhettetek! 2,6 millió ember szavazott mellettetek,ennek a felét megzsaroltátok, a Romákat és a határon kívülieket meg megvettétek. Te is tudod,hogy kb 5 millió Magyar ember várja a bukásod,és csak egy olyan emberre várnak,aki vezeti őket. Amennyiben ez eljön,majd kiderül,hogy mennyire biztonságos országot kreáltál a népnek.
dr. prédikátor
A dagadt geci hogy dörzsölödzködik a trumplihoz!!!
papa.49
Ez a kép 3 képből lett összemásolva látszik az árnyékon, és a fényeken, arról már nem is beszélve, hogy minden ember aki nem az előtérben áll különböző magasságú pódiumon áll !!!
Ez egy igen silány, nagyon gyenge hamisítvány, itthoni használatra !!!
bencemacska
@dr. prédikátor: ma, 16:41
Nem ő a testőre?!-:))))
Zeta
A TEK kel a hátammögött én is azt mondanám.
Tudok olyan negyedet a közeli kisvárosban, ahova nem merne sok ember bemenni!
kokopelli
@tudode: ..helyesen:
"vigyázzunk arra,hogy amit végre megteremtettetek nekünk,azt
meg is tartsuk magunknak!"
...és a családom és a csókosok is így vélik! ;-)
tudode
@kokopelli: .
Klasszikus csutit IDÉZTEM:
.
""""Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa, ezért különösen figyelnie kell arra, hogy "amit már végre megteremtettünk magunknak, azt ne veszítsük el" – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön, a NATO-tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli találkozója közben az M1 aktuális csatornának."""
.
Kacifántosabb, mert ŐFÉLESÉGE a JOGILAG ÉRVÉNYTELEN Magyarországról virnyog 84700 találattal!!!
.
www.google.hu/search?q=magyarorsz%C3%A1g+nev%C5%B1+%C3%A1llam+jogilag+nem+l%C3%A9tezik&oq=Magyarorsz%C3%A1g+ne&aqs=chrome.5.69i57j0j69i60j0j69i60j69i59.9585j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Ezért ez a HADICSELE "is" megérne a FELHÁZBAN egy misét! De ez TABU!
Villon
Végre valami jó hír!
Mert ugye biztonságot jelent, ha egy országban megszűnik a bűnözés, a korrupció, ahol a törvények, az emberi jogok mindenkit védenek, faj, vallás, identitás, politikai nézettől függetlenül.Biztonságos az az ország, mely kerüli a konfliktust más nemzetekkel, vallással, szemben, mely szolidáris az elesettekkel, ahol biztonságos az egészségügyi és szociális ellátás, párt és ideológia-semleges az oktatás, ahol nincs központi vezérlése a sajtónak, ahol a törvényeket nem az éppen aktuális haszonélvezők részére alkotják, ahol nem üldözik a másképp gondolkodókat és azok intézményeit.
Tehát, ... végre ilyen ország lett hazánk.
Jozefina
" "amit már végre megteremtettünk magunknak, azt ne veszítsük el" – mondta Orbán Viktor "
talán sajtó hiba lehet, mert értelme akkor lenne, ha " amit már végre elloptunk, azt ne veszítsük el!!??
kokopelli
@tudode: tudom,de én értelmeztem,hogy hogyan szólna az őszinte kijelentése!
Jozefina leírása fedi az én szarkazmusomat! (19:55 ) ;-)
Jozefina
@tudode: a link alatt levő írás nem semmi. Ha belegondolok tán még igaz is lehet!!??
justhpeter
Ez a beszélőkényszerben élő majomnak minden nap kell valami baromságot mondania.
Borsodi
Ezt a nagy biztonságot érezzük a saját bőrünkön Ózd vonzás körzete maga a gettó Putnok Sajókaza Somsály Arló Farkaslyuk Bánszállás Ha otthon vagy lehet nem törnek be.Vagy ez a rész nem tartozik az Országhoz?
Desischado
Hát akkor velem van a baj, mert én nem érzem azt a fene nagy biztonságot! orbán max a saját és a csókosai összelopott vagyonát és a hatalmát félti, nem minket!
verőce21
Orbán jól látja Európa helyzetét és kiszolgáltatottságát, pontosabban magára maradottságát, katonai-védelmi kérdésben. Itt már nem brüsszeli és luxembourgi autistákra van szükség, hanem független reálpolitikusokra és diktátorokra.
terlasz
A napokban elkövetett gyilkosságok tükrében igazán aktuális felvetés.
Ludmilla
neked meg bűnöző társaidnak,te pondró
Madácsi Pali
A NER maffiának esélye sincs a lebukásra, igy nekik biztosan. A csoportos zaklatások, néni erőszakok áldozatainak, vagy akinek végig kellett nézni párja megölését, feldarabolását azoknak egészen más a véleménye. A törvénnyel kifosztot, hajléktalanná tett több százezres tömegről ne is beszéljünk.
RonaGyuri
Szándék és intelligencia

Orbánnak szerinte „erősen kell beszélnie”, de inkább agyamentre sikerült

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön, a NATO-tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli találkozója közben is időt szakított arra, hogy az M1-nek okosakat mondjon.
Az még csak-csak, hogy „Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa”, bár az igazat megvallva összevetve az Edogan-i sikerekkel akár vallomás is lehet! =))
„összecsiszolódnak a NATO két pillérét adó országok vezetői, észak-amerikaiak az egyik oldalról és mi, európaiak a másik oldalról” – gondolat már az a kategória, amivel ártalmas foglalkozni, mert akkora baromság.
Ami pedig a NATO-t érő potenciális fenyegetésekről mondott már ezen is túltesz, főleg pofátlanságával: „a keletit azt úgy hívjuk, hogy Oroszország, a délit pedig úgy, hogy terrorizmus”. Ráadásul az utóbbi kapcsán azt is kifejtette, hogy „Magyarország üdvözli, hogy Ankarának sikerült egy olyan alkotmányos reformot végrehajtania, amely minden korábbinál stabilabbá teheti Törökországot”. Ami összevetve a biztonságról szóló frázisával, nem igazán derűs jövőt ígér!
Ami pedig a közös hadsereg irányítására vonatkozó blődlijét illeti (nekünk nem újdonság, mert az Osztrák-Magyar Monarchiában mi már voltunk közös hadsereg része. Tehát nekünk van tudásunk, amit be tudunk adni a közösbe) egetverő, főleg ha hozzávesszük, hogy a NATO-kompatibilitás úgy fogalmazott, hogy: „ez szándék és intelligencia kérdése”! =)) Nos esetében – na jó az elképesztő műveletlensége sem piskóta – e kettő körül vannak a legnagyobb problémák!
dr. prédikátor
Ez a kép photoshop!!! Nem IGAZI.Ezt úgy barmolták össza a fityfaszok!!!
Dr plágium
"Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa"
Ezt nyilván a 95 éves saját otthonában megerőszakolt meggyilkolt néni is így látja.
Dr plágium
@tulipan: Kivéve azokat akik pénzért kaptak ilyen olyan státuszt :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.