Öt évre volt szüksége az igazságszolgáltatásnak, hogy jogerős ítéletet hozzon.

Megszületett a jogerős ítélet a lúgos orvos ügyében
Fotó: Mohai Balázs/MTI

Tizenegy év szabadságvesztésre ítélte és végleg eltiltotta orvosi hivatásától a Kúria csütörtökön kihirdetett jogerős ítéletében azt a férfit, aki 2013-ban elkábította volt barátnőjét és altestére lúgot öntött, maradandó, életveszélyes sérüléseket okozva ezzel.

Az eljárás adatai szerint a vádbeli cselekmény idején kórházigazgatóként dolgozó férfi 2013. március 12-én reggel

arcát eltakaró biciklis sisakban volt szeretőjének lakására ment. A támadó nyakánál ragadta meg áldozatát, hasra fektette, végtagjait megkötözte, beadta a kétféle altatót, nyugtatót, majd levetkőztette és a fürdőkádban altestére öntötte a maró anyagot. Ezután magával vitte a nő laptopját, mobiltelefonjait, iratait, bankkártyáját.

A lúg másod-harmadfokú égési sérüléseket, életveszélyt okozott, a sérülések több korrekciós műtét után is maradandóak.

A megvádolt orvos az eljárás során mindvégig tagadta bűnösségét, a sértett pedig nem ismerte fel, nem tudta beazonosítani a támadóját.

Az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék 2016 tavaszán maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés miatt négy év börtönre ítélte a vádlottat, mellékbüntetésként pedig öt évre eltiltotta orvosi hivatása gyakorlásától.

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla már súlyosabban büntetendő életveszélyt okozó testi sértésnek minősítette a történteket, továbbá magánlaksértés és kifosztás miatt is bűnösnek mondta ki a vádlottat, ezért kilenc év szabadságvesztésre ítélte, továbbá végleg eltiltotta foglalkozása gyakorlásától.

Az eljárás során a sértett jogi képviselője amellett érvelt, hogy az elkövetett cselekmény minősítése a súlyosabban büntetendő eshetőleges szándékkal elkövetett emberölés kísérlete, ugyanis

a vádlott tudta, hogy az áldozat halálát is okozhatja az altatókkal, illetve a lúggal, ám ebbe belenyugodott. Az ügyészség és a bíróság azonban ezt az érvelést nem fogadta el.

A Kúria tavaly nyáron a bizonyítás hiányosságai miatt hatályon kívül helyezte a másodfokú ítéletet és új eljárásra utasította a táblát, mely idén februárban ítélte el ismét 9 évre a vádlottat. Miután azonban az ügyben az elsőfokú ítélethez képest újonnan felmerült bűncselekmények, például magánlaksértés és személyi szabadság megsértése miatt is bűnösnek mondták ki februárban az orvost, lehetőség nyílt fellebbezésre. Az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője felmentésért, illetve az ítélet hatályon kívül helyezéséért fellebbezett, így került az ügy ismét a Kúriára.

A Kúria csütörtökön kihirdetett harmadfokú, jogerős ítéletében az ügyészi indítványnak helyt adva

11 évre súlyosította a vádlott büntetését. Összesen hat bűncselekmény miatt mondták ki bűnösnek: mind az életveszélyt okozó testi sértés, mind a kifosztás, mind pedig a személyi szabadság megsértésének minősített esetét állapították meg, továbbá magánlaksértést, okirattal visszaélést és készpénzhelyettesítő fizetési eszközzel való visszaélést.

A büntetéskiszabás kapcsán a Kúria szóbeli indoklásában rámutatott: a megállapított cselekményekért összességében 2-től 12 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki. Súlyosító körülmény többek között, hogy a testi sértést előre kitervelten, aljas indokból, az áldozatnak feldolgozhatatlan lelki sérüléseket okozva, orvosi esküjét megszegve, orvosi tudását felhasználva követte el a vádlott, akinek a személye jelentős társadalmi veszélyességgel bír. Az egyetlen enyhítő körülmény a több mint félévtizedes időmúlás volt. Ezek figyelembevételével szabta ki a Kúria a büntetési tételkeret felső határához közelítő 11 éves szabadságvesztést.

A Kúria külön kiemelte, hogy örökre eltiltja orvosi hivatásától azt, aki azzal ilyen aljas módon visszaélt.

A vádlott az első táblai döntés óta, mintegy másfél éve van előzetes letartóztatásban. Ezt az időt a jogerősen kiszabott büntetésbe beszámítják.

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
mikola megsem volt Isten... Mar nagyon elfelejtettek...

Hala Istennek...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
karma1
mikola megsem volt Isten... Mar nagyon elfelejtettek...

Hala Istennek...
simmering73
Helyes. Végre egy példás ítélet. Kár, hogy csak papíron ennyi.
wagabund
fogadni mertem volna, hogy megússza a pasi.. hát elbuktam...

a 11-ből lejön az öt év(ha előzetesben volt), mostantól egy picit jól viselkedik, oszt máris szabadulhat...
cikicakk55
Az a baj,hogy szerintem sem lesz sokáig elzárva. nem tudom,hogy ez mennyire lesz az ország határain kívül ismertek. Majd ki megy külföldre,lehetőleg egy aránylag elmaradt ország kórházába dolgozni,ahol csak azt nézik,hogy magyar és orvos. Kinn bár melyik országban tisztelik és elfogadják a Magyar orvosok tudását. Fel sem tűnik nekik,hogy megint egy magyar orvos,hisz az utóbbi évtizedben,vagy évtizedekben elég sok Magyar orvos hagyta itt az országot. A diplomáján gondolom nem lesz rajta mit követett el, és szerintem eszükbe sem jut utána nézni miért hagyta el az országát. Így élheti tovább az életét,még ha nem is annyiból mint egy Európai kórházban,de itt veszélyes lenne neki,mert Európában inkább utána néznek a múltjának. Tudom,hogy kegyetlen vagyok,de szabadulása előtt,azért abból a lúgból loccsantani kéne egy kis részt az arcára és a nemi szervére is.
advocat
Aki külföldön vállal munkát, attól azért kérnek igazolást! Mert egy diplomát - vagy ahhoz hasonlót - bárhol be lehet mutatni. De ha egy államnak kétsége van, akkor a megfelelő igazolás beszerezhető. Azt úgy hívják, hogy "apostille". És a kiadó és a befogadó is hitelesíti/felülhitelesíti. Általában a külügy, vagy az igazságügy.
Dr plágium
@wagabund: Nem került rögtön előzetesbe, gyermekorvosként dolgozott is egy ideig. Csak az utolsó másfél évben üldögélt a hűvösön. Remélem a sitten megismertetik vele a lúg maró hatását :) Csak azért hogy érezze milyen az ha a farkát bele mártogatják.
Horizont
@wagabund: 16 hónapot volt előzetesben! Remélem ott rohad meg a beteg állatja...Azért 5 évig húzni!
Horizont
@papa.49: 12 év volt a felsőhatár! A múltkor csak 9-et kapott.
desiro57
Biztosításként egy tüzes hegesztő pálcát feltolnék a farkába.
GeoCravker
@papa.49: Tegyük fel, hogy az ipse nem lábon hordta ki az agyhalált.
Ebben az esetben, ha Te követsz el ilyesmit, akkor magaddal viszel mindent, és olyan módszert választasz, ami egyértelműen hozzád vezet?
Ha lezuhan a vörös köd, akkor talán. De az indoklás nem hirtelen felindulást emleget.
Az a fennmaradó évtized is elég lehet a sitten. S volt már olyan a világtörténelemben, hogy még kivégzett gyilkos is ártatlannak bizonyult, amikor egy véletlen folytán lebukott az igazi.
lampa laz
Aggódom a bíróért, h az ítélet után vele mi lesz... nincs az a mikola olyan mélyen elásva, h a mancsa ne érjen el addig, ameddig kell.
Cicamama55
"Nehéz szülés után" jó döntés született!
papa.49
@GeoCravker: Eleve ha orvos vagyok nem követek el ilyen bűncselekményt, bár mekkora is legyen a vörös köd, őt köti az orvosi esküje !!!
De én nem vagyok orvos mégse jutna eszembe se így megbosszulni azt hogy elhagyott a barátnőm, ez nálam állatias viselkedésnek számít !!!
Engem még úgy neveltek egy férfi bírja elviselni a szakítást, ez a viselkedés meg az óvodások között divat ,,nem adod ide a játékot, összetöröm a tiédet,, nem felnőtt, művelt, iskolázott emberre vall, hanem egy ,,ösztönlényre,, hiába van diplomája akkor is !!!
Azt nem tudja senki mennyi az igazság a történetben, csak következtetni lehet, hogy igaz lehet, hiszen még elkenni se tudták !!!
Horizont
@GeoCravker: Szerintem ez lábon hordta ki az agyhalált.
Nem véletlen ítélték el.
GeoCravker
@papa.49: Tegyük fel, hogy éppen azért mutat minden a bűnösségére, mert így rendezte meg valaki. Ha csak 1 ezrelék esélye van, akkor egy ezrelék. Nem biztos, hogy minden szereplőt ismerünk, és az sem, hogy akit ismerünk, az a megfelelő sakk-kockán áll.
Még azt sem állítom, hogy nekem néhány esetben nem lenne vonzó a nyilvános megkövezés, kaloda, leszopatás egy szopós borjúval és hasonlók. De a tettenérést leszámítva mindig van esély a tévedésre.
papa.49
@GeoCravker: Ebben egyetértünk, nem ismerjük a részleteket, és mint tudjuk az igazság meg abban rejtőzik ...
De a te feltételezéseddel szemben mondok én is egyet, úgy gondolta őt nem fogják elítélni, látod ez is egy teória, és ez se biztos, hogy igaz ...
human
A rendőrség hanyag munkájára hivatkozott a doki ügyvédje a doki ártatlanságát igazolásáért.
Vajon melyik hanyagságra gondolhatott. Arra hogy találtak egy fecskendőt a doki autójában, de valahogy szabálytalanul tárolták a bűnjelet és minden beazonosítható minta tönkrement. Ez például pont a dokinak jött jól.
maci0427
Megérte ? Annyi nőt kapott és kaphatott amennyit csak akart ! Itt az lehet, hogy minden áron bosszút akart állni az orvos a volt barátnőjén és ezért csak ez az egy cél lebegett előtte ! Végül is elérte, de meg nem érte, az biztos ! A volt barátnő él az új barátjával, az orvos meg kereshet barátnőt a börtönben ! Ez gáz !
karma1
@cikicakk55: Azert az orvosoknal nem egeszen ugy van am,mintha mosogatni mennel egy etterembe: ok nemcsak a diplomat kerik, hanem sokszor kerik a kulonbozeti vizsgat is, specialistaknal pedig mindenkeppen le kell tenni a kulonbozeti v izsgat is, es a helyi orszag nyelvvizsgaja nelkul sem allhatsz munkaba.
De mindenek felett van a "police clearance", ami azt jelenti, hogy Magyarorszagrol kell vinned 3 honapnal nem regebbi "erkolcsi bizonyitvanyt", amiben bizony benne van az, ha valamiert el voltal itelve, ill. letartoztatasban voltal barmeddig is., ill. valamilyen jogeros itelet volt ellened. Tehat azert nem lenne egeszen faklyas menet az elete, bar papirt szerezhet, ha van osszekottetese - talan.
Az erkolcsi bizonyitvany egyebkent MINDEN munkavallalonak kell a munkavallaloi vizumhoz - enelkul nem megy. Aki "feketen" probal meg elhelyezkedni, annak viszont buntetojogi felelossege van, ha rajtakapjak illegalis munkan: bizony, akkor meg az EU-s orszagbol is kiutasitanak, legalabbis munkavallalasi szempontbol. (Az illegalis munkavallalas az EU-ban is TILOS!)
human
@maci0427: Vajon miért lesz diktátor valakiből, mikor duhatné a vége a tömeg általi lincselés? Azért mert a hatalomvágy erősebb és a hatalom megélése jobban foglalkoztatja mint a végkifejlet.
human
Amúgy ebből a 11 évből mennyit kell majd leülnie. Mert ugye nem kell már leülnie azt amit eddig őrizetben töltött gondolom. Valamint kap jó magaviseletért kedvezményt. És még ott az otthoni őrizet lehetősége is. Azaz elképzelhető, hogy otthon leüli azt 4-5 évet ami maradt.
human
@human: 6:57 jav: duhatné = tudhatná :)
Yoda69
@human: Sot, ha belep a fideSS be meg ennyit se kell ulnie.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.