A 80 éves színművész és családja házuk felújítására vettek fel korábban hitelt, de nem tudják már törleszteni. A Blikk szerint többször figyelmeztette már őket a bank, hogy kilakoltatás jön, ha nem fizetnek.

Lópici Gáspár nyolcvan évesen az utcára kerülhet

Utcára kerülhet Szilágyi István és családja, mert több mint 25 millió forinttal tartoznak a banknak, ahol házuk felújításához vettek fel korábban hitelt – írja a pénteki Blikkre hivatkozva a hvg.hu.

A színművészt egyebek mellett a Keménykalap és krumpliorr című ifjúsági filmsorozat Lópici Gáspárjaként ismeri az ország vagy éppen az Indul a bakterház című film piócás embereként.

Budapesti, száz négyzetméteres házuk nagyon rossz állapotban van, viszont a környék gyorsan fejlődik, így az ingatlanokat egyre jobb áron adják el, és a család abban bízik, hogy az ő házuk is többet ér majd ezzel.

Cikk- és címlapkép: youtube, TV2

52 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Sajnos nincs egyedül még vagy 170 ezer családra vár ugyanez a sors, miközben a horvátok MEGRENDSZABÁLYOZTÁK A BANKOKAT, ELTÖRÖLTÉK AZ IRGALMATLANUL MAGAS TARTOZÁSOKAT, ÉS A BANKOKNAK KÁRTÉRÍTÉST IS KELL FIZETNI !!!
Valami Orbán nevezetű tetű itt is hasonlót ígért amit már a következő pillanatban el is felejtett !!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
papa.49
Sajnos nincs egyedül még vagy 170 ezer családra vár ugyanez a sors, miközben a horvátok MEGRENDSZABÁLYOZTÁK A BANKOKAT, ELTÖRÖLTÉK AZ IRGALMATLANUL MAGAS TARTOZÁSOKAT, ÉS A BANKOKNAK KÁRTÉRÍTÉST IS KELL FIZETNI !!!
Valami Orbán nevezetű tetű itt is hasonlót ígért amit már a következő pillanatban el is felejtett !!!
sokanvagyunk
@papa.49: Igazad van..., csak ebben az esetben - jólneveltségem okán - nem ütök ezen a ló...
magyarbakancs
@papa.49: Senkit nem hagynak az útszélén csak a gödörbe.
kripton
Kötelező volt a hitelt felveni? Kötelező volt devizában tenni?
Ki kötötte a szerződéseket? Orbán?
advocat
Kripton és társaik! Ha a devizában felvett hitel után jóval kevesebbet kellett kamatként fizetni. Ki gondolt arra, hogy a 140.- CHF-es svájci frank után nemsokára többet kell fizetni, mert az 260.- lett? Erre ki gondolt? Én annak idején úgy vettem fel a hitelt, hogy kiszámoltuk, 195.-ig volt jó a frank. Abban az időben - évek óta - 170 körül járt a frank. Erre ki gondolt? Okoska. Magyarázat? Egyébként kevés ember képes egyből kifizetni egy kocsit, lakást. Ha te ilyen vagy, az más. Ha ennyire jól megy, minek olvasol ilyesmit? Mit vettél hitelre, és miből? (Nem NAS vagyok, csak kérdezek.) És ha láttad az ügynök halálát, akkor emlékezhetnél, hogy megszólal. Ma végre enyém a ház. Kifizettem. Eltelt közben 25 év! Ennyit a művelcccccségről. Is.
wagabund
"Utcára kerülhet Szilágyi István és családja, mert több mint 25 millió forinttal tartoznak a banknak,"

ott a helyük...mert asszem a házon még kétmillió sem látszik, a többit eltapsolták..

amúgy, ha ezt eladják, vagy elcserélik, még mindig mehetnek a Havannára egy másfélszobásba...a gyerek úgyis sitten lesz, szabadulás után meg a hajléktalan szálló..

nem panaszkodni kellene a zújságban, hanem cserélni, vagy eladni...
már nem sajnálatra méltó, hanem kezd idegesítővé válni... ezek mind egyformák, ha panaszkodni kell...azt nagyon szeretnek...

...aztán várják a balek adományozókat..hát egy nagy lófaszt.
wagabund
@papa.49: ez mindenkit meglepett, hogy a Horvátok milyen tököset léptek...

...tegye fel a kezét, aki tudja, hogy itt miért nem teszi ezt a hatalom?
szaboria1
Kérésem milyen jövedelemre adott a bank ekkora hitelt?
papa.49
@wagabund: A kérdésedre a válasz ...
Ez volt az ára annak, hogy ők akik a 3,4. házhoz, lakáshoz vettek fel deviza hitelt, viszonylag konszolidált áron visszatudják fizetni !!!
A nagyon nagy többség, meg csupán egy házhoz, lakáshoz szeretett volna jutni, de mivel nem volt pénze a bankhoz fordult, és rá is baszott rendesen, mert akkor mikor a meghirdették a 180 Ft. visszafizetési árat, pont mélyrepülésbe kezdett az itthoni gazdaság, rengeteg cég szűnt meg akkor !!! De én még azzal is kibékültem volna, ha az ,,elsétálási jogot,, bevezetik, minden adott volt 2/3 többség a parlamentben, meg hangzatos nyilatkozatok ,,megrendszabályozzuk a bankokat,, HÁT MIT MONDJAK SIKERÜLT, azóta már a bankár a 10. úszómedencés palotáját építteti a családok meg földönfutók lesznek !!!
Most még egy a tömeges kilakoltatások után hány ember lesz családostól az utcán, ahol mint tudjuk NEM TARTÓZKODHATNAK ÉLETVITEL SZERŰEN ??? Mit fognak tenni az emberek, mit fog tenni a hatalom ???
Ezeket is át kéne gondolni !!!
papa.49
@szaboria1: Tudod akkoriban 2001- és 2007 között ,,lasszóval fogták,, a kuncsaftokat a bankok, ígértek mindent, csak vegyél fel hitelt !!!
wagabund
@szaboria1: nagyon jó kérdés...mert a bank a betétesek pénzét kockáztatja, tehát elvileg megnézi, ki is lesz az adós, mit kínál fedezetként...
eltekintve néhány összekacsintástól, úgy ítélték meg, hogy vissza tudja fizetni az adós, mert szép jövedelme van...remélhetőleg ebben az esetben is.
papa.49
@wagabund: Még egy adalék a képhez, ha belegondolsz a banknak hiteles értékbecslést kellett végeztetnie, (jó pénzért) ezt az összeget is a bank állta, akkor ha elveszi az ingatlant elvileg NEM FIZETHET RÁ !!! Persze tudom azt is, hogy elég vastagon fogott a ceruza az értékelésnél, mert az ügyintéző pénze is a megkötött üzletek számától függött, tehát érdeke volt minden lehetséges ügyletet megfogni !!! Érdekes volt a bankok mentegetőzése '93. mikor számonkérték a devizakárusultak az ,,elsétálási jogot,, az volt a válasz ,,túl lettek értékelve az ingatlanok,, én meg azt mondom az esetek nagy részében a hiteles bedőlésére játszottak !!!
Miért lenne fontos ez a szabály, azért mert a talpra állást biztosítaná a bedőlt hitelesnek, mert most mi van elveszik az ingatlant, és életed végéig vonják a jövedelmedből a ,,MÉG MEGMARADT TARTOZÁST,, hát ez az igazi szemétség !!!
Clavigo
@szaboria1: Ahogy @papa.49: írta...Tukmálták a deviza hitelt akkortájt.
kripton
@advocat: "Ki gondolt arra, hogy a 140.- CHF-es svájci frank után nemsokára többet kell fizetni, mert az 260.- lett? Erre ki gondolt?"

A normális emberek. Például én is!
Nem ruletteztem, nem vesztettem. A deviza árfolyamok - amióta csak az eszemet tudom -mindig romlottak. Biztosra menetem, forintban vettem fel a hitelt. Kényelmesen tudtam fizetni, még egy évem van hátra. Ha devizában vettem volna fel, már rég ráment volna ingem-gatyám.
A devizások pedig egyék meg maguk, amit maguknak főztek! Felnőtt emberként. szellemi kéoességük teljes birtokában döntöttek.
Nehogy már én fizessek az ő kapzsiságuk miatt!
kripton
@kripton: Korrigálás: "Normális emberek" helyett "felelősen gondolkodó emberek" értendő.
Borsodi
Ne csodálkozzunk Orbánunk mondta ez a legbiztonságosabb Ország.Csak élni nem hagynak benne azt elfelejtette.Ebbe én is bele estem egy 5,5 milliós házra vettem 5 milliót ráköltöttem vissza fizettem 3,8 milliót forintosították és tartoztam további 7,2 millióval most tartozok 5millió körül A házat eltudnám adni amire folyamatosan költöttem talán 7 millióért ami nem biztos mert Borsodban a pusztulás földjén van, nem a virágzó CH. Felcsúton.
Desischado
Ártunk és qurmányunk senkit sem hagy az út szélén, mert belelöki az árokba!
Mézike
@papa.49: Most 25 millió. De azt sehol se írják mennyi volt a felvett hitel, és mennyi az amit ki tudtak fizetni. mert nem 25 milliót vett fel. Ennek az összegnek a zöme, kamat és hátralék. És biztos fizettek valamennyit belőle amig tudtak. Na így még kerekebb a történet.
papa.49
@Mézike: 5 milliót vettek fel, és egy darabig tudták is törleszteni .
Mézike
@papa.49: na basszus! Ez a moslék amit megetetnek a hitelessel, nem az amit a malac eszik.:-(
papa.49
@Mézike: Hát erről írtam eddig is, na de legalább a bankár megint építtethet egy új házat !!!
Mézike
@papa.49: Ahogy itt olvasom a kommenteket többen elítélik hogy " ennyit " vett fel. Holott a bedőlt hitelek java jóval kevesebb volt. van egy munkatársam. neki is bedőlt. 3 millióval kezdte. Kifizetett több mint 1 milliót. Aztán elengedték. Évekig nem tudott fizetni, kb 7 milliónál járt az elmaradás, + kamat amikor be kellett neki a követelés kezelőhöz, nem a bankba. Ott azt mondták ha kifizeti havi 80 ezres törlesztővel akkor nem árvereznek. Persze hogy nem tudta vállalni. Ezt tudták a követelés kezelőnél is. csak így hivatalossá tették a 7 milliós tartozást. Megvette a házát az eszközkezelő annyiért amennyivel tartozott. Ő egy fillért nem kapott, holott a ház a dupláját éri, ha el tudta volna adni. az állam és a bank jól járt, ő pedig lakhat a "saját" házában havi 12 ezer ft. lakbérért.
Eladott Ország
A horvát legfelsőbb kereskedelmi bíróság semmissé nyilvánította a svájci frank alapú jelzáloghitelt. Az indoklás szerint a bankok nem tájékoztatták ügyfeleiket a devizahitelek magas kockázatáról, mely később duplájára emelte a hitelfelvevők törlesztőrészletét. A döntés leegyszerűsítve annyit jelent, hogy 120 ezer érintett kapja vissza a túlfizetett kamatok és a devizaárfolyam közötti különbséget. A horvát eset nem egyedi, például még 2016-ban a román képviselőház arról döntött, hogy az eredeti, vagyis felvételkori árfolyamon kötelesek visszaváltani a svájci frank alapú hiteleket Romániában a bankok. Magyarországon azonban úgy tűnik, hasonlóról még csak szó sem lehet, pedig a jelenlegi kormány a mai napig sikerként kezeli azt a döntést, amikor is forintosították a devizások tartozását. Ez mondjuk valóban siker is volt, leginkább az MNB, élén pedig Matolcsy György számára. A Magyar Nemzeti Bank ugyanis 262 milliárd forint árfolyam-nyereséget ért el, melyet az unortodox gazdaságpolitika atjya belepumpált több törtvénytelenül létrehozott alapítványba.
terlasz
@Shikari: Szerinted felvesz bárki is pl. 5 milliót, ha közlik vele, hogy 30 millió is lehet a visszafizetendő összeg?
Érdekes, a horvátok megoldották a bankok kárára. Nálunk pedig Matolcsi százmilliárdokat kaszált a forintosítással az amúgyis reményvesztett embereken.
papa.49
@terlasz: Nem a bankok kárára ez nagy tévedés, csupán a túlárazozz kamatokat, meg a felpumpált költségeket eltörölte a kormány!!!
Azt minden adós tudja a hitelt VISSZA KELL FIZETNI, a kutya nem itt van elásva, hanem ott, hogy a futamidő végén kb. az ötszörösét követelik a bankok a felvett összegnek !!!
terlasz
@Shikari: Az árfolyam nem ötszörösére ment fel, mint amennyit a bankok követelnek uzsorakamatként. A magyar ember ilyennel még nem találkozott és senki nem hívta fel rá a figyelmét arra, hogy mocskos átverés részese lesz.
Én speciel sokkal jobban jártam a devizahitellel, mintha forintban vettem volna fel. Gyurcsány időszakában többször előfordult, hogy a megállapított havi törlesztőrészletnél kevesebbet kellett fizetnem.
terlasz
@papa.49: Igazad van csak nem egyformán fejezzük ki magunkat. A horvát bíróság döntése végülis a bankok extraprofitjának kárára történt. Megszüntette a hitelesek átverését, kiszipolyozását.
Nálunk, ha Orbánon múlik, akkor nem történik meg hasonló eset csak a szokásos kamu intézkedés. Esetleg a bíróság dönthet a horvátok mintájára, ha elég független lesz hozzá.
Eladott Ország
@terlasz: Sajnos a magyar bíróság nem fog a horvátok mintájára dönteni, amíg ez a bűnöző, korrupt fidesz banda van hatalmon.
levarosbukta
@advocat: Nekem volt annyi szerencsém hogy euróban vettem fel a hitelt, és igaz nem sok milliót csak másfelet és úgy számoltam ha duplája lesz az árfolyam akkor se kerüljek bajba. Sajnos sokan ész nélkül vették fel, főleg a svájci frank alapút. Van több ismerősöm is akik autótól elkezdve minden sz@rságra felvették aztán most csak néznek ki a fejükből. Van olyan ismerősöm akinek ráment a lánya és a saját lakása is. Nyolcmilliót vett fel! Nyolcat!!! Kérdezem minek? Azt mondta azért mert adták. Eltapsolták lóvét most meg sírnak. Nnnna ezeket nem sajnálom, és higgyétek el ezek vannak a többen. Akik konkrétan lakásra vették fel a hitelt azoknak segített a bank, akár árfolyamgáttal akár előtörlesztéssel, vagy hitelátütemezéssel, persze ehhez időben lépni is kellett nem pedig megvárni míg úgy elúsznak a törlesztő részletekkel hogy már az isten sem tudott rajtuk segíteni.
Mézike
@Shikari: A felvett összegen felül mennyit fizettél vissza? % -ban?
Mézike
@Shikari: ha jól megnéznéd az is meghaladná összességében az 50 % ot.
Mézike
@Shikari: persze hogy nem egy évre. A kezelési költség % ?
Mézike
@Shikari: Ha te azt megfelelőnek tartod hogy a futamidő végére a felvett összeg majdnem dupláját fizeted vissza , akkor tényleg nem érdemes számolgatnod.
csak úgy....
@Shikari: lú faszt vetté föl tibi! hazudsz mint mindíg...
csak úgy....
@Shikari: te, csak egy pofátlan,hazudozó spiller vagy...
Gauntlet
egyáltalán: mire adták meg neki? ekkora összeghez stabil bevételt kérnek. A törlesztő alsó hangon 250-275 ezer ft. nem csoda hogy ennyi nem volt Lópicinek. Szerintem életében nem volt havi 275 ezre.
Mézike
@Shikari: nem mindegy hogy mennyi és nem mindegy hogy hogy. De ha neked igen akkor logika ide oda, gőzöd sincs , mit mennyit hogy fizettél.
Mézike
@Shikari: Amikor felvetted akkor a tájékoztatás illetve a szerződés alapján nagyjából tudni lehetett hogy mennyi az annyi amit visszafizetsz. De mivel már nem tudod , így azt sem tudhatod a bank hányszor emelt kamatot, vagy hányszor módosította a szerződést a maga javára.
Mézike
@Shikari: tehát emeltek, és megkaptad az ukazt ha nem tetszik fizesd ki egyszerre. Szerinted ez sportszerű? Ez benne volt az eredeti szerződésben hogy a bank egyoldalúan emelhet?
Grafix69
Olvasom a hozzászólásokat és azon gondolkodom , hogy mindenki elmarasztalja a hitel felvevőt mert felnőtt , meg tudta ,hogy mibe vág bele , meg úgy kell neki mert mohó volt , az én pénzemből ne nyerészkedjenek ,dögöljenek meg stb stb . Igen , nos azt szeretném megkérdezni az itt okoskodó forint hitelesektől , ha mondjuk ne adj Isten 2 év múlva az uralkodó be boritja a forintot mert mondjuk becsődöl az ország , akkor sem lesz okozója a magyar kormány , mint ahogyan a deviza hitelezésnek sem ???
Mézike
@Shikari: Akkor a te hiteled, cirka 20 25 éves lehetett. Akkor még nem voltak eleresztve a bankok.
Mézike
@Shikari: Akkor neked szerencséd volt mert akkor már látszott hogy valami nagyon hibádzik a hitelek körül. Nekünk is volt, csak deviza. De semmi olyasmi nem volt a szerződésben hogy a bank egyoldalúan módosíthat. Mégis megpróbálták. igen ám de mi nem mentünk bele. Akkor tudtam meg hogy a forint hitelek mögött is deviza áll. :-) Végül a bank belement a forintosításba. Ez még a bedőlt hitelek sokasága előtt volt. Így mi megúsztuk. Nem hinném hogy ha akkor nem lépünk ki tudtuk volna fizetni ha devizában marad.
csak úgy....
@Shikari: tibink a nagy mesemondó! ;) ...,mi a szarra adtak vóna neked 10 éve hitelt? a falu bikájánák több fedezete lett vóna,mint neked,...te ágról szakadt!
csak úgy....
@Shikari: és mit vettél belöle ? te kis huncut ,engem nem versz át...,kevés vagy te ahoz ;)
csak úgy....
@durbincs: szomorú,mikor egy különben is hülye ember,ennyire leépül mint te,mukim...
papa.49
@Grafix69: a 18.53. A fiamék 2006 augusztusába vettek fel 6 milliót egy ház vásárlására az otp. től, FORINT HITELT , és mit ad Isten mikor a svájci hitelek törlesztői emelkedtek, emelkedett az övéké is kb. a duplájára, akkor miről is beszélünk, kezdték 45 ezerrel, akkor rövid időn belül 90 ezer lett a törlesztő, mára már szerencsére letelt nekik !!!
Pedig még a ,,lakás kassza,, is volt nekik azt ami megtakarítás lett volna becsókolta a otp árfolyam változás címén !!!
anima
Egy embernek tudni kéne menedzselni magát.
De néha nem sikerül.
Egy társadalom, egy állam attól erős, hogy megvédi és segíti az elesetteket.
A védelmükre hoz törvényeket, és nem a kirekesztésükre, az ellehetetlenítésükre.

Egy ország fejlettségét nem a gazdagok adják (lásd pl Dél-Amerika), hanem az összlakosság életszínvonala.
Nálunk egyre több a szegény, (már többen vannak, mint a lakosság fele) és gyakorlatilag nincs polgári középosztály.
csak úgy....
@durbincs: nyúlj be a pelusba,keresd meg a micsodád,vedd a kezedbe és ringasd el magad...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.