Megállapodtak az ENSZ-tagországok pénteken a világszervezet globális migrációs csomagjának szövegéről, amely hírügynökségek szerint biztonságosabbá és szabályozottá teszi a migrációt, illetve visszaszorítja az embercsempészetet. A magyar kormány nem fogadja el a tervezetet.

Megállapodtak az ENSZ migrációs terveiről, Magyarország feláll az asztaltól

Migránsok sátortábora a római Tiburtina vasútállomás közelében – Fotó: MTI/EPA/Massimo Percossi

A tagországokra jogilag nem kötelező, harminchárom oldalas, 23 célt megfogalmazó dokumentumot (The Global Compact for Safety, Orderly and Regular Migration) hivatalosan december közepén fogadják majd el a marokkói Marrákesben tartandó állam- és kormányfői értekezleten.

Az Egyesült Államok még tavaly kivonult a tárgyalásokról.

Ez az első olyan ENSZ-dokumentum, amely globálisan foglalkozik a migráció kérdésével, a szöveget másfél évig tartó egyeztetéseken hangolták össze. Miroslav Lajcák, az ENSZ-közgyűlés elnöke azt mondta: habár a dokumentum jogilag nem kötelező jellegű, meg fogja változtatni a világ viszonyulását a migrációhoz, hasonlóképpen, mint a 2030-as céldátumú, és ugyancsak nem kötelező Fenntartható Fejlődési Keretrendszer, amely a szegénység elleni harcra, a fejlődés elősegítésére és a környezet megóvására sarkallta a világot.

Louise Arbour, az ENSZ-főtitkár nemzetközi migrációért felelős különleges képviselője azt hangoztatta, hogy a migrációs csomag keretet ad a nem biztonságos és szabályozatlan migráció visszaszorítására, és egyben megállapodás a tagországok közötti együttműködésről.

"Idővel felül fogjuk vizsgálni a csomag egyes részleteit, esetleg szilárdabb mechanizmusokat építünk bele",

de a dokumentum már ebben a formában is jó irányba tett lépés. Szerinte a legtöbb ország egyetért abban, hogy a jól kezelt migráció gyümölcsöző.

A magyar kormány tiltakozik

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken New Yorkban a csomagról szólót tárgyalássorozatán felszólalva azt mondta: a magyar kormány első számú célja továbbra is az ország és a magyar emberek biztonságának megőrzése. Hangsúlyozta: Magyarország nem ért egyet az ENSZ globális migrációs csomagjának végleges szövegtervezetével, mert annak középpontjában a migránsok jogai állnak, holott nemcsak rájuk kellene összpontosítani, hanem azoknak a jogaira is, akik a saját hazájukban szeretnének élni biztonságos és nyugodt körülmények között.

Megállapodtak az ENSZ migrációs terveiről, Magyarország feláll az asztaltól

MTI Fotó: KKM

Szijjártó Péter az MTI-nek azt mondta: a korábban állítottakkal szemben a globális migrációs csomag a nemzetközi jogrendszer részévé fog válni, hivatkozási pont lesz a nemzeti és nemzetközi jogalkalmazásban, ezért írja elő, hogy minden országnak saját nemzeti programot kell kidolgoznia a csomag intézkedéseinek alkalmazására és végrehajtására.

Megjegyezte: ez ugyanaz a folyamat, mint amit korábban "a kvótákkal játszottak le az Európai Unióban", először azt a látszatot keltették, hogy a kvóták csak önkéntesek lesznek, majd a végén kötelezőek lettek.

A külügyminiszter elmondta: mivel a csomag előírja nemzeti programok megalkotását a végrehajtás érdekében,

szerdán arra tesz előterjesztést a kormánynak, hogy Magyarország lépjen ki a globális migrációs csomag elfogadásának folyamatából,

és tegye világossá, hogy semmilyen módon nem tartja önmagára nézve irányadónak a csomag egyetlen intézkedését vagy iránymutatását sem.

(MTI)

98 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Egyébként ha Orbán már az elején nem csinál politikai fegyvert a menekültválságból, hanem szakszerűen és emberséggel kezeli azt, akkor az ellenzéki érzelmű szavazó támogatását is megnyerhette volna ebben az ügyben. De Orbán meglátta a potenciált a menekültválságban. Tudta hogy az emberek jól hergelhetők népcsoportok ellen (korábban a zsidók, cigányok, rokkantak). Úgy gondolta ezt meg kell lovagolnia és hatalmát növelheti általa.
Orbán lelke nagyon romlott. A hiúság, a mohóság és a hatalomvágy teljesen elvette az eszét.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
csak úgy....
@durbincs: figyusz muki! ne erölködj...,különben a gyerekek szoktak látogatni ?
csak úgy....
@durbincs: "@csak úgy...: azt a Pedofil rokonja teszi ? maga a medvék miatt aggódjon Herélt ? ...
Azt a macik már kerülgetik ? Herélt ? leharapják ám a buráját, mint a süvegcukrot ?"
muki! ha nem lennél ennyire hülye,...te erre mit válaszolnál ?
karma1
@kereső: Nagyon gyorsan megkaphatnank ugyanezt az elbanast peldaul akkor, amikor magyar gazdasagi bevandorlok akarnanak Nyugatra menni... Bar orban miatt ezeket az embereket akar le is lohetnek, hiszen a fide$$ szamara ezeknek a lelke mar elveszett... Ok mar sohasem lesznek fidesz-szavazok - akkor meg csak foloslegesek,...:o(((
gulyasgyula
@human: ...Hála istennek ..Különben mi lennénk Szerbia ..
verőce21
Vesztésre áll a nyílt társadalom terjesztéséért vívott harcban Soros György – minderről ő maga beszélt a New York Timesnak adott interjúban. A milliárdos tőzsde­spekuláns szerint az Orbán Viktor által képviselt illiberális állam meggyőzőbbnek tűnik az emberek számára.
magyaridok.hu/belfold/soros-elismerte-hogy-vesztesre-all-3303428/

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.