A 15-24 éves korcsoportot is nagyobb számban vonnák be a munka világába.

Nagyobb figyelmet kellene fordítani a szakképzettség előtt álló fiatalok megszólítására – hangsúlyozta Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

A fiatalokat is jobban bevonná a munkába a vállalkozásfejlesztési közalapítvány

Fotó: pixabay.com CCO

A szakértőt annak kapcsán kérdezték, hogy sok ágazatban hiányzik a szakképzett munkaerő.

Szalai Piroska elmondta: Magyarországon a 15-24 éves korcsoportban még mindig kevesebben dolgoznak, mint sok más uniós országban. Mindössze 2,1 százaléknyi azon fiatalok aránya, akik képzés mellett dolgoznak, pedig jó "tartalékot" jelenthetnének az ágazatokban – jegyezte meg.

A szakember elmondta: ezek a fiatalok részmunkaidőben, illetve eltérő munkarendben tudnának dolgozni. Ezért a munkaadóknak nem csak heti 40 órás munkaerőt kellene keresniük, hanem meglévő foglalkoztatottjaik átcsoportosításával, fejlesztésekkel a fiatalokat is be kellene vonniuk a munkatevékenységbe.

(MTI)

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

F_Viktor
Majd ha a fityest szavazógépezet megszavazza, hogy személyigazolványt, útlevelet 25 év felett kapjanak a magyarok, akkor fognak itthon dolgozni, addig is elmennek pl. nyáron pénzért dolgozni fiataljaink. Vagyis - ahogyan sokan gondolják -, nem lustaságból nem dolgoznak (otthon).

Garda-tónál szinte csak magyar és román fiatalokkal lehet találkozni a büfékben, szállodákban.
Grafix69
Hova? Kiket? Mit látnak a fiatalok? Azt látják,hogy munka nélkül ( politikus, celeb ,stb ) jól lehet élni . Akiket meg bevonnának oda amiről nekik is csak téves elképzelésük van ( mert nem dolgozott egy sem soha semmit ) azok nem akarnak dolgozni mert az milyen szar már ,hogy 10-12 órát el kell tölteni egy munkahelyen munkával a nemlétező KSH átlagbérért . Mikor már a nyugdíjasokat ösztönzik a munka világába , abba a világba ahol fizetés nulla ,00 . A munka világáról pofáznak , egy büdös órát sem dolgoztak soha , és a nagy király is bevágta a valagát a parlamentbe és azóta is megél a hazudozásból . Munka világa , a nem munka világát már ismerik az elvtársak kurvára.
human
Melyik más európai országban dolgoznak többet a fiatalok? Ha erre meg van a válasz, akkor hasonlítsuk össze az ottani oktatási rendszert a miénkkel. Ezzel kellene kezdeni.
Equus1
ez egy hülye kurva... életében nem olvasott egyetlen közgáz könyvet sem, de nyáladzani azt tud
human
@Grafix69: Há, ja. A celebek. Adócsalók, de minimum sokmilliós tartozásaik vannak az adóhatóság felé, azaz tőlünk veszik el és mégis a bulvár tévék főműsoridőben foglalkoztatják őket.
papa.49
Akkor régen az 1963. évben voltak vállalatok, voltak TANMŰHELYEK, voltak OKTATÓK, TANÁROK, MESTEREK, MA MINDEZ HIÁNYZIK !!!
Melyik 15-18 éves koszolja össze a kezét, hogy ,,kéményajtó zárat,, csináljon???
Nekem a vill.szer. szakmába meg kellett ezt is tanulni, meg pl. kábelsarut is csinálni 2 mm vastag vörösréz lemezből, vagy kalapácsot reszelni !!!
Ma hol lenne ilyen képzés ami komplett képzést adott akár egy vill. szer. tanulónak is, vagy másodikban 3 hónapot az Elektro szervizben voltunk gyakorlaton ahol minden ott végzett munkát meg lehetett tanulni !!!
Dumálni könnyű, de a szakmunkás képzést már 1990. től kezdődően szétverték, tudom mert akkor volt a legkisebb fiam autószerelő tanuló a Volán Tefunál és bezárták a tanműhelyt, vihettem a fiam maszekhez tanulónak !!!
A mai fiatalok csak a telefonjaikat bújják, eszükbe sincs hogy fizikai munkát tanuljanak, pedig a teló, mag a pc. soha nem fog konnektort, vagy autót javítani !!!
Kell persze a teló is, meg a pc. is de mindent a maga helyén, értékén !!!
F_Viktor
Majd ha a fityest szavazógépezet megszavazza, hogy személyigazolványt, útlevelet 25 év felett kapjanak a magyarok, akkor fognak itthon dolgozni, addig is elmennek pl. nyáron pénzért dolgozni fiataljaink. Vagyis - ahogyan sokan gondolják -, nem lustaságból nem dolgoznak (otthon).

Garda-tónál szinte csak magyar és román fiatalokkal lehet találkozni a büfékben, szállodákban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.