Több ponton módosította a parlament a választási szabályokat. Az Országgyűlés a kétharmados és egyszerű többséget igénylő rendelkezéseket 134 igen és 34 nem szavazattal fogadta el.

Döntött a parlament az új választási szabályokról – így szüntetné meg a Fidesz a hosszú választási sorokat

A Fidesz-frakció szavaz, elöl Orbán Viktor miniszterelnök és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. július 17-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Szigorúbb szabályok vonatkoznak a jövőben a kampánytámogatás visszafizetésére, a választási plakátokon közzé kell tenni a megrendelő szervezet nevét, az átjelentkezések miatt a szavazatszámláló bizottságok nagyobb létszámmal működhetnek, a helyi választási iroda vezetője pedig fegyelmit kaphat, ha urnazárás után fél órával a szavazókörökben nem fejezték be a voksolást

- többek között ezt tartalmazza az egyes választásokkal kapcsolatos törvények módosítása, amelyet kedden fogadott el az Országgyűlés.

A parlament 134 igen, 34 nem szavazattal hagyta jóvá a Gulyás Gergely, Bajkai István, Zsigmond Barna Pál, Kocsis Máté és Németh Szilárd fideszes képviselők által benyújtott törvényjavaslatot.

Döntött a parlament az új választási szabályokról – így szüntetné meg a Fidesz a hosszú választási sorokat

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. július 17-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Az egyik legfontosabb változtatás, hogy a jövőben nemcsak a párt vezető tisztségviselőinek, hanem a párt listás és egyéni képviselőjelöltjeinek is felelőséget kell vállalniuk a kampánytámogatás visszafizetéséért.

Az országgyűlési képviselők választása kampányköltségeinek átláthatóvá tételéről szóló törvény módosításával előírják azt is, hogy az a párt, amely az előző országgyűlési választásokon folyósított állami kampánytámogatással nem számolt el, nem tarthat igényt újabb kampánytámogatásra.

A választási eljárási törvény módosítása számos változást hoz azoknak, akik nem a lakcímük szerinti szavazókörben akarnak szavazni.

A hatályos szabályok szerint a szavazást megelőző második napon meg kell érkeznie az átjelentkezési kérelemnek. Ez úgy változik, hogy a kérelemnek legkésőbb a szavazást megelőző negyedik napon kell megérkeznie a helyi választási irodához.

Miniszteri rendeletben meghatározott feltételek teljesülése esetén a jövőben a szavazatszámláló bizottság a szavazás lebonyolításával kapcsolatos feladatait ugyanazon épületen belül egyidejűleg több, külön helyiségben is végezheti.

Részletesebben határozzák meg, hogy a helyi választási iroda vezetőjének, azaz a jegyzőnek mikor és hogyan kell kiegészítenie póttagokkal a szavazatszámláló bizottságot, ha az átjelentkező vagy a mozgóurnát igénylő választópolgárok száma azt indokolja.

A jogszabály szerint a szavazást megelőző harmadik napon a szavazatszámláló bizottságot legalább négy taggal kell kiegészíteni, ha a szavazóköri névjegyzéken szereplő választópolgárok száma az 1500 főt meghaladja, valamint a szavazóköri névjegyzékben szereplő minden további ezredik választópolgár után legalább további két fővel.

Az indoklás szerint a bizottság bővítésére vonatkozó alapvető szabályok meghatározásával a törvény biztosítja a megfelelő eszközöket az átjelentkezők szavazásának gördülékennyé tételéhez, ezért a kialakuló hosszú sorokért a jövőben a helyi választási iroda vezetője felel.

Ha az átjelentkező szavazóknak kijelölt szavazókörben nem zárják le a szavazást legkésőbb a szavazás befejezésének időpontját követő harminc percen belül, a Nemzeti Választási Iroda elnöke erről tájékoztatja a kormányhivatalt, amely fegyelmi eljárást kezdeményez a polgármesternél a választási iroda vezetőjeként mulasztó vagy kötelezettséget szegő jegyző ellen.

Az Országgyűlés elfogadott egy úgynevezett túlterjeszkedő módosító indítványt is

A választási iroda vezetőjeként eljáró jegyző elleni fegyelmi eljárás lehetőségét beleírták az önkormányzati törvénybe is, amely eredetileg nem szerepelt a módosítandó jogszabályok között.

Időközi választáson átjelentkezésre csak abban az esetben lesz lehetőség, ha a választópolgár lakóhelye és tartózkodási helye ugyanazon választókerületben van.

Pontosították a válaszborítékok érvényességének szabályait, így a választópolgár bármilyen borítékban elküldheti a levélszavazatot

Lehetővé válik, hogy a választó a borítékot postán adja fel, személyesen elvigye vagy meghatalmazás nélkül bárkivel elküldhesse a választási szerveknek.

Nem eredményezi a szavazási irat érvénytelenségét a többi között az, ha a válaszboríték kis mértékben sérült, de sem betenni, sem kivenni nem lehet belőle iratot.

Kampányidőszakban továbbra is engedély és bejelentés nélkül készíthetnek a jelöltek plakátot, de azon minden esetben fel kell tüntetni a kiadó nevét, székhelyét és a kiadásért felelős személy nevét.

Plakát elhelyezéséhez pedig előzetes, írásbeli hozzájárulás kell a magántulajdonban álló dolog tulajdonosától vagy bérlőjétől, vagy az állami, önkormányzati tulajdonban lévő dolgon a vagyonkezelői jog gyakorlójától.

Lehetővé válik, hogy a választópolgárok adatait nem, életkor vagy lakcím szerinti csoportosításban kérje ki a jelölt, illetve a jelölő szervezet.

A levélszavazás korábbi megkezdésének elősegítésével indokolták, hogy a jelölt és a lista bejelentését korábbi időpontra, a szavazást megelőző harminchetedik és harminchatodik napra változtatták. A hatályos szabályozás szerint egyéni választókerületi jelöltet legkésőbb a szavazást megelőző harmincnegyedik napon, míg az országos listát legkésőbb a szavazást megelőző harmincharmadik napon kell bejelenteni.

A törvény – a szavazókörök és választókerületek nyilvántartásának adattartalmára vonatkozó melléklet kivételével – szeptember 1-jén lép hatályba.

Forrás: MTI

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
Látszatdemokrácia kirakat ellenzékkel.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Hellcat
Látszatdemokrácia kirakat ellenzékkel.
kisrigó
Na, most már ""törvényesen"" is annyi levélszavazat "érkezhet", amennyi köll !! Hála nektek vigyori pofák! Sose lesz vége a stabil kétharmadnak!
cikicakk55
Sokkal egyszerűbb lett volna azt megszavaztatni,hogy ezentúl nem lesz választás. A Fidesz marad örökké hatalmon. Kész! Úgy is minden már törvényes az Ő érdekükben. Minden kicsi lyuk be lett tömve,ahol esély lett volna törvényesen nyerni ellenük. Jelenleg úgy sincs egyetlen párt sem aki alkalmas lenne helyettük az országot vezetni. Bebetonozták magukat egy életre. Fogalmam sincs minek kell eljönnie ahhoz,hogy az a beton darabokra törve a mélybe zuhanjon. talán ha az összes Fideszes alatt megnyílna a föld,de ez csak a mesékben lehetséges.
cikicakk55
Azt elfelejtettem megírni,hogy nem kell félni a hosszú soroktól. Ilyen ellenzék mellett az emberek el sem fognak menni szavazni. Amennyiben én megérem,akkor én biztos nem megyek el. Minek? Kire? Ugyan ilyen gané van csak. Választási esély 0. Mi a francért állna már az ember a sorba. örül ha él és meg él,nem,hogy még gyalogoljon is ezekért csak egy métert is.
Nessy
Na, most már aztán szavazhat határon túlról a szomszédasszony macskája is, csak tegye valamilyen borítékba a papírt, és bízza Teknőc Ernőre!Természetesen aki kint dolgozik vagy tanul, az utazzon kilométereket! Még küld nekik Orbán pár milliárdot a költségvetésből, és a voks turisták már légkondis autóbusszal jönnek.
Itthon lesz Böske, krumpli, sok ígéret! Meg "okos" program, amelyik tudja mikor kell "leállni"!
Lepényleső
...és a más pártra leadott voksokat? (Elérünk ahhoz a ponthoz,amikor a hatalmon lévőknek
elég lesz egyetlen egy szavazat hozzá országosan,hogy ismét meglegyen a parlamenti 2/3
részükre?)
egyember
Nem kell szidni az ellenzéki(?) pártokat. Azok még pártok (vagy legalábbis közelítik azt), ha szarok is. A fide$$ NEM PÁRT!
Vallás! Ahol csak hinni KELL! Amit a Vezér (az Isten) és a ő (bér)prófétái hirdetnek. A DOGMÁT nem kell, NEM SZABAD vitatni, bírálni. Az be van betonozva (szarba). A hívőknek csak egy tényleges feladatuk van: beixelni a kijelölt rubrikát. Ezért még adományt is kapnak: 10 kiló krumplit. Bözsi utalványt, ami felhasználásával néhányszor jóllakhatnak, olyant is ehetnek, amit máskor nem, meg IGÉRETEKET a boldog jövőre (amikor már nem kell harcolni semmi ellen … mert nem lesz semmi).
HAJJ RÁÁÁ!
vadsanca
Internetes szavazás egy lehetőség lenne, ha becsületes szavazat-számlálók lennének.( Ebbe beleértem az informatikai-rendszert is.) Így kevesebb költséggel lehetne számolni.
Grafix69
Csak tudni akarják kiket kel kicsinálni .
Desischado
Még jobb a lehetőség a csalásra. Nem semmi!
kishonda
Nem lenne egyszerűbb törvénybe hozni, hogy csak ez a rablóbanda nyerhet választást?!
Nessy
@Desischado: Ha nem megy valami tisztességesen, egyenes úton, akkor keresni kell kerülő utat, amit csalásnak hívnak! És hogy a látszat megmaradjon, törvénybe iktatják a csalást!
A státusz keresztények megszavazzák, majd meggyónják és feloldozást nyernek Tömjén Zsolttól, két vadászat közben.
namihami
Írjuk már bele a "" gránitszilárdságúba"", hogy választási cédulákat és ezzel együtt a kinti szavazólapokat is csak a Lendvai utcában és ki6árólag a Fidesz-aktivista nyugdíjas öregasszonyoknak a privilégiuma legyen kitölteni.
Mit kell ezzel annyit lacafacázni. Hiszen erre megy ki a dolog. A többi szimpla orbanizmus.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.