Az Országgyűlés kedden elfogadta a jövő évi központi költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslatot, amely 42 jogszabályt módosít.

Megszavazták: augusztustól évente nő az országgyűlési képviselők tiszteletdíja – üzemanyagkártya és lakbértámogatás is jár mellé

MTI Fotó: Balogh Zoltán

A 134 igen szavazattal, 58 nem ellenében jóváhagyott törvény pontosítja a kormányülések dokumentálásának szabályait.

Az ülésről készült összefoglalót a Miniszterelnöki Kormányiroda őrzi. Az ülésről készült dokumentáció anyaga nem selejtezhető, kezelésével és megismerésével kapcsolatban a köziratok, a minősített adat védelméről, továbbá a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló rendelkezéseket kell alkalmazni. Az összefoglaló készítésének, valamint belső kormányzati felhasználásának részletes szabályait és feltételeit a kormány határozatban rögzíti.

Augusztustól évente emelkedik az országgyűlési képviselők tiszteletdíja, amelyet az előző évi átlagbér háromszorosában határoz meg az országgyűlési törvény.

Aki egy állandó bizottság tagja, alapilletményének 1,2-szeresét, aki legalább két testület munkájában vesz részt vagy a törvényalkotási bizottságban foglal helyet, az alapilletmény 1,4-szeresét kapja.

Megszavazták: augusztustól évente nő az országgyűlési képviselők tiszteletdíja – üzemanyagkártya és lakbértámogatás is jár mellé

Mesterházy Attila és Molnár Gyula MSZP-s képviselők az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. július 17-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A frakcióvezetők az alapilletmény kétszeresében részesülnek, helyetteseik annak 1,7-szeresében, de helyettesi díjazást csak minden megkezdett huszonöt tag után egyszer fizetnek.

Az Országgyűlés elnöke az alapilletmény 2,7-szeresét kapja, alelnökei a dupláját, míg a jegyző és az Interparlamentáris Unió magyar nemzeti csoportjának elnöke esetében 1,7-szeres szorzóval számolják a juttatást.

A képviselők üzemanyagkártyát is kapnak

A budapestiek alapjuttatásként havi 2500 kilométer megtételéhez elegendő forrást kapnak, míg aki több mint 300 kilométerre lakik, 6500 kilométerre elegendőt, de a legnagyobb területi kiterjedésű választókerületek egyéni képviselőinél a keret ennek akár a másfélszerese lehet.

Emelkedik a lakbértámogatás is, a kormányzati tisztséget is ellátó képviselő pedig a jövőben nem kap az országgyűlési törvényben meghatározottnál alacsonyabb összegű javadalmazást.

Megszavazták: augusztustól évente nő az országgyűlési képviselők tiszteletdíja – üzemanyagkártya és lakbértámogatás is jár mellé

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. július 17-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A miniszterelnök a miniszterek részére személyi illetményt állapíthat meg, amelynek havi összege nem haladhatja meg a miniszter által irányított vagy felügyelt központi államigazgatási szerv, annak nem minősülő költségvetési szerv, illetve a miniszter tulajdonosi joggyakorlása alatt álló gazdasági társaság által ugyanazon személynek a tárgyévet megelőző évben kifizetett, a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint munkaviszonyból származó jövedelemnek minősülő, legnagyobb éves jövedelem egytizenkettedét.

Az alapilletménytől eltérő személyi illetményt a miniszterelnök évente állapítja meg a tárgyév március l-jétől a következő év február végéig – 2018-ban az augusztus l-jétől 2019. február végéig – terjedő időszakra, és minden évben felülvizsgálja. A miniszternek személyi illetmény alkalmazása esetén illetménykiegészítés, pótlék nem fizethető.

A jogszabály rendelkezik az ügyészeknek járó illetménypótlékok növeléséről is szeptember 1-jétől. Például a legfőbb ügyész vezetői pótléka az illetményalap 400 százaléka, helyetteséé a 300 százaléka, a fővárosi főügyészé pedig a 200 százaléka.

Az elfogadott javaslat az újonnan létrejött Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz (ITM) utalja többek között a szakképzést, a Magyar Tudományos Akadémia költségvetési támogatását pedig az ITM költségvetési fejezetébe helyezi át.

A kibocsátási egységek kereskedelmének jogköre is átkerült az innovációért és technológiáért felelős miniszterhez, ő gondoskodik a kiotói egységek értékesítéséből származó bevételek nemzeti éghajlatváltozási stratégiával összefüggésben történő felhasználásáról a zöld beruházási rendszer keretében.

Megszavazták: augusztustól évente nő az országgyűlési képviselők tiszteletdíja – üzemanyagkártya és lakbértámogatás is jár mellé

Varga Mihály pénzügyminiszter szavaz az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. július 17-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Módosult a csődtörvény

A hitelező hozzájárulása nélkül is megszüntethető a hitelező kérelmére indult felszámolási eljárás, ha az adós a felszámolás kezdő időpontjáig igazolja, hogy a felszámolást elrendelő jogerős végzés alapjául szolgáló teljes követelést megfizette a hitelezőnek.

Ezt a már folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell, ideértve a hatálybalépéskor már elrendelt azon felszámolási eljárásokat is, amelyek esetében a felszámolást elrendelő jogerős végzést még nem tették közzé, akkor is, ha a megszüntetés tárgyában az elsőfokú határozatot már meghozták.

A gazdasági stabilitásról szóló jogszabály módosításával lehetővé vált, hogy az önkormányzatok a kormány előzetes hozzájárulásával kezességet vállaljanak nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás esetén a többségi tulajdonukban álló gazdasági társaság kötelezettségeire.

Lehetővé vált az is, hogy a kormány az önkormányzati gazdasági társaságok már meglévő adósságügyleteinek szerződésmódosítással vagy adósságmegújítással történő kiváltását akkor is engedélyezhesse, ha azok nem felelnek meg az új ügyletekre vonatkozó követelményeknek, de a meglévőnél kedvezőbb feltételeket eredményeznek a gazdasági társaság számára.

Módosult az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény

A 400 négyzetméter vagy annál nagyobb bruttó alapterületű építmény rendeltetésének kereskedelmivé változtatására vagy kereskedelmi rendeltetésű építmény jogszabályban meghatározott átalakítására csak hatósági engedély alapján van lehetőség, amihez be kell szerezni a kormányhivatal szakhatósági állásfoglalását. Engedély hiányában a hatóság megtiltja a kereskedelmi rendeltetésű használatot, és bírságot szabhat ki.

További változás, hogy a szociális temetés jogintézményének hatálybalépési időpontját 2021. január 1-jére tolták ki.

Beillesztették a gyermekvédelmi rendszerbe a tanoda intézményét, a részletes szakmai, valamint a működéssel és finanszírozással összefüggő rendelkezéseket a végrehajtási rendeletekben szabályozzák majd.

Forrás: MTI

Címlapi fotó: MTI/Balogh Zoltán

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Elnézve Rizsa Szilárd és a kis Bence vigyorát, szivesen be stoppolnám az etetőjüket! Egy erősebb valaki képen törölhetné őket úgy, hogy a fogaik körmérkőzést játszanak a bennmaradásért!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
@tulipan: Ha a tökfejét ütöd hamarább célt érsz )))))))))))
Jozefina
Mexikóban másként látják?! Ott inkább a csökkentés és a luxus kiadások megvonása történik!!!
https://444.hu/2018/07/17/hatvan-szazalekkal-...
advocat
És mi van a nyugdíjasokkal! A minimálbér évente legalább 10 %-kal emelkedik. A nyugdíj meg éppen, 3 %-kal (ha Viktor is akarja) bár a gyógyszerek drágulnak, a kenyér is drágább lesz... Csak a képviselők, mert agyondolgozzák magukat. A 2/3-nákl csak azt kell tudni, hogy szavaznak. Nem mindegy, hogy mire?
durbincs
Jó hír: egy új gyógyszer úgy tűnik, megállítja az Alzheimer-kórt ?
@tulipan: Ajánlva az 50IQ peremvidéki hazát felejtőknek ?
@nezelodo: @Clavigo: is ott volt Mackómama erőszakolásában?
Kecskés Diablo bandájában megfordultak : ?
@nezelodo: @Clavigo: @tulipan: @csipetke: @csak úgy...: @dr. prédikátor: @kokopelli: @kereső: @nemfideszes: @koszpeko: @nevemnick: @desiro: @Sámannus: @kulabombaafityiszre: :@Kookas: @grincss: @silber13: @simmering73: @Horizont: @hetöndöe: @teuton: @kokopelli: @peterkelemen: @F_Viktor: @lampa laz: @vadnarancs: @surdilloFUJT: @magyarbakancs: @Itthon vagyok.: @Eladott Ország: @bakegya: @Desischado: @SystemError: @Sziszifusz: :@nevemnick: @dodóka: @szép új világ: @JAJMÁR: @Macskaszem: @kakaósbögre: @Yoda69: és a séf :@quadrocopter: ?
advocat
Akkor nézzük meg, hogy mennyiről mennyire. Mert egy képviselő csak az emeléssel már megkapja a minimálbért. A többi meg plusz.Azon kívül, hogy néha jelen van. A pártja úgyis eldönti, hogy mire szavazhat. Nem kell hozzá ész, elég a nyolc általános is. Súőt. Még sok is. Persze a sok doktor (mikor voltak utoljára gyakorlók?) jól mutat.
És a nyugdíjasok meg le vannak sz...va. Majd 3 év múlva megint kapnak egy Bözsit és kuss!
advocat
És szavazzák meg, hogy a nyuggerek is a minimálbérhez igazodva kapják a nyugdíjat. 5 perces ügy, és meg lehet szavazni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.