A horvátországihoz hasonló védelmet sürget a hazai devizahitel-károsultaknak a Jobbik.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján úgy értékelt, a svájci frank alapú hitelek semmisségét kimondó horvát bírósági ítélet "egyértelmű utat mutat Magyarország számára is".

Kicsit faramuci helyzet, hogy Horvátországban például ugyanaz az OTP Bank vehet részt a hitelkárosultak helyzetének rendezésében, amely Magyarországon a hitelkárosultak megsegítésében enyhén szólva alul teljesített, vagy legalábbis fékezett habzásúnak bizonyult a teljesítménye – fogalmazott az ellenzéki politikus.

Emlékeztetett: nem követte érdemi vita a héten a devizahitel-károsultak védelme érdekében benyújtott javaslataikat. A 2010 előtti kormányok elvitathatatlan történelmi felelőssége, hogy már-már kezelhetetlenné vált a helyzet, az azt követően alakult két kabinet pedig nem tágította a megoldás jogszabályi kereteit megfelelő módon – mondta Z. Kárpát Dániel.

Elgondolásaik között említette, hogy a forintosítás a felvételkori árfolyamon történjen, a jegybank pedig – német mintára – minden évben fizesse be nyereségét a költségvetésbe, így kerülve el a forintosításon nyerészkedést. Utóbbi összeget egyébként egy a károsultakat segítő alapba helyeztetné a Jobbik.

Múlt heti horvát sajtójelentések szerint semmissé nyilvánította a svájci frank alapú jelzáloghitelt a horvát legfelsőbb kereskedelmi bíróság arra hivatkozva, hogy a bankok 2004 és 2008 között nem tájékoztatták ügyfeleiket az ilyen devizahitelek magas kockázatáról.

Forrás: MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

1magyar
Az otp leánya a merkantil bank engem is jól kizsarolt. Hagyta a magyar kormány.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.