Lassul ugyan a bérnövekedés üteme, mégis mintegy tíz százalékos vagy azt meghaladó bérnövekedésre számítanak idén éves átlagban az MTI-nek nyilatkozó makrogazdasági elemzők.

Idén is kétszámjegyű bérnövekedéssel számolhatunk
Fotó: Pixabay

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken közzétett adatai szerint májusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 327 500 forint volt, 10,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

Az első öt hónapban a bruttó és a nettó átlagkeresetek is 12,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a bruttó átlagkereset a nemzetgazdaságban 323 400 forint, a nettó átlagkereset pedig 215 000 forint volt.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője azt írta: a tavalyi magas bázis miatt az év hátralevő részében lassabb bérdinamikára számít, azonban a munkaerőhiány gyorsabb bérnövelést kényszeríthet ki. Így éves átlagban 10,8 százalékos bérnövekedéssel számol, amely a várt 2,7 százalékos infláció mellett 7,9 százalékos reálbér-növekedést eredményezhet. Kifejtette: a bérköltségek azonban mintegy 1,7 százalékponttal lassabban, megközelítően 9 százalékkal emelkedhetnek idén a bérterhek csökkentése miatt, ami az idén várható 8,5-9 százalék körüli nominális GDP növekedés mellett tarthatónak tűnik. Így a nemzetközi összehasonlításban alacsony bérhányad sem nő, tehát nem okozhat versenyképességi problémákat a nemzetgazdaságban.

Hozzátette: az idei várakozásukkal együtt 2013 óta

közel 42 százalékkal nőhetnek a reálbérek, jövőre 8,5 százalékos bérnövekedés mellett 5,6 százalékkal emelkedhetnek a reálbérek, így 2013-2019 között már közel 50 százalékos lehet a reálbér növekedés.

A fokozódó munkaerőhiány miatt, ami az egész térségre jellemző, akár erősebb is lehet a bérdinamika, így gyorsulhat a hazai – és kelet-közép-európai – bérek felzárkózása a nyugati bérekhez – jelezte.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az MTI-hez eljuttatott kommentárjában megállapította, hogy a keresetek májusi emelkedése kismértékben elmaradt a 11,2 százalékos piaci várakozástól. Az emelkedő infláció mellett lehetségesnek nevezte, hogy idén a reálbér-emelkedés kismértékben elmarad a 10 százaléktól. Ugyanakkor hozzátette: a munkaerőhiány további felhajtóerőt képvisel majd.

Ismertette: a versenyszférában 11, míg a közszférában 9,9 százalékkal emelkedtek a bérek éves alapon, ezzel hosszú idő után először dinamikusabb volt a bérnövekedés a vállalkozásoknál, mint a költségvetési szerveknél. Ez elsősorban az utóbbi szektor nem havi rendszerességű kifizetéseinek visszaeséséhez kapcsolható, csak a rendszeres jövedelmeket vizsgálva továbbra is a korábbi a sorrend.

Virovácz Péter szerint a munkaerő iránti keresletben nem látható érdemi változás, amit jó hírnek nevezett. Kitért arra, hogy nemzetgazdasági szinten 1,4 százalékkal bővült az alkalmazásban állók létszáma, mindezt úgy, hogy a közfoglalkoztatottak száma tovább zsugorodott. A legnagyobb felszívó erővel a jelentősebb ágazatok közül továbbra is az építőipar rendelkezik – vélekedett.

60 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
2010 óta kapott az ország a nyakába egy, a Bokros-csomagnál kb. 1000x-es megszorítást, (folyamatosan kapja most is) csak épp a gazdaságba nem forgatnak vissza semmit a tolvaj, cigány orsósék. Tipikus felcsúti cigánytempó: oda szarnak, ahonnan esznek, közben mindenből putrit csinálnak és mindent lerohasztanak maguk körül. Az átlag fideSSes szavazó dettó. Halmozottan igaz, mivel az EU-s pénzeket is ellopják, a többi EU-s polgár pénzét. Aztán innen mennek a luxusnyugdíjak románba, ukránba a bérszavazó "nemzettesós", analfabéta, higtrágyalapátoló csőcseléknek.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csipetke
Ha ezek a számok átlagok,akkor már meg is vagyunk.A parlamenti bagázs fizetésemelésével teljesítették is a kétszámjegyű béremelést.Mindenki más,aki nem a parlamenti siserehadhoz tartozik,vatikáni valutában kapja az emelést,azaz:-Isten fizesse meg!
Eladott Ország
Elnézést, de a hideg futkos a hátamon attól, ahogy elkefélik a 18,5 % emelésüket, azzal, hogy a munkavállalóké állítólagos 50 %. Na, nézzük csak meg, mihez képest 50 % és mihez képest 18,5 %. Hát, elég nagy a különbség a limit tekintetében, a képviselők most már egymilliót közelítő alapjövedelme miatt. Igen, és még annyit, hogy az összes karrierista, volt KISZ titkár ma már fideszes. Mikor is hazudtak? Akkor, amikor a bolsevista alaptéziseket fújták, vagy most, ebben a horthysta, szeparáló világban? Fújj, tényleg elegem van! Itt, sajnos, a mentalitás miatt soha sem lesz normális demokrácia. Úgy, hogy közben pontosan tudják, hogy az egyes területeken végrehajtott 50%-os béremeléssel együtt a magyar emberek fizetése mai napig nem éri el azt a szaros 200 ezer forintot sem. Amennyi nekik csak a szóra sem érdemes 18,5%-os bérnövekedésük.
Eladott Ország
2010 óta kapott az ország a nyakába egy, a Bokros-csomagnál kb. 1000x-es megszorítást, (folyamatosan kapja most is) csak épp a gazdaságba nem forgatnak vissza semmit a tolvaj, cigány orsósék. Tipikus felcsúti cigánytempó: oda szarnak, ahonnan esznek, közben mindenből putrit csinálnak és mindent lerohasztanak maguk körül. Az átlag fideSSes szavazó dettó. Halmozottan igaz, mivel az EU-s pénzeket is ellopják, a többi EU-s polgár pénzét. Aztán innen mennek a luxusnyugdíjak románba, ukránba a bérszavazó "nemzettesós", analfabéta, higtrágyalapátoló csőcseléknek.
simmering73
Ettől félek én, meg a vágtató gazdasági növekedéstől.
Clavigo
Vazzze,,,,beledöglünk a jólétbe. ,,de remélem a fitymasz-konda szavazó bázisai is...
csipetke
@Eladott Ország: 12:52 Nem csak a parlamenti megélhetési senkiháziak fizetése emelkedett,hanem a benzin-költségük,a lakhatási támogatásuk,a telefonköltségük,és egy csomó járulékos dolog,amiben részesülnek még pluszban.Még a parlamenti étteremben is kedvezményesen,fillérekért kajálnak.Felháborító.Mindez rendben is lenne,ha az ország fellendülésén dolgoznának,de ezek mindegyike csak a saját pecsenyéjét sütögeti,és pont lesz@rják,hogy ott lent a pórnépnek van-e kenyere.Annyi szociális érzékenységük van,mint egy marék molylepkének...
steve82
Jó, hogy nem már a honfoglalás óta számolják ki mekkorát növekedtek a bérek...
csipetke
@Shikari: Ez így van.Ez bizony,hogy az országban minden le van pusztítva,romokban az egészségügy,az oktatás,és még sorolhatnám,ez orbán,és a fidesz "érdeme".Most az egyszer egyetértünk.Amihez orbán hozzáér,az sz@rrá változik.Vannak ilyen emberek...Ne válaszolj
tulipan
@Shikari: Kitántrgott nyugatra, 8 év alatt egymillió emberünk! Ez lenne az "érdemük", a narancsos nyomoroncoknak???
papa.49
A parlamentnek az ALVÁSRA KAPÁSBÓL 18 %, ALAPHANGON, mert erre jönnek a PLUSZOK, pl A VICEHÁZMESTERNEK 2.7 X a szorzó KÉRDEM MIRE FEL ???
wagabund
a bérnövekedés az nagyon jó, csak nőjjön minél jobban...akkor ennek arányában emelkednek az árak az osanban is...eddig ezzel sincs bajom...
csakhát a tisztességes bérnövekedéshez igazított termelői, és kereskedői áremeléseket az én nyugdíjam valamiért nem követi..

namost erre a válasz: ... ki nem szarja le?
jól böfögöm?
csipetke
@Shikari: Nem törsz ki röhögésben,mikor ilyesmiket írsz?Akkor azt magyarázd meg,ha olyan nagyon halad az ország,miért vagyunk Európában hátulról a 2.helyen?
X-ray
@Shikari: te hülyegyerek, jártál a környező országokban? Azokban tényleg van haladás és épülés. Nálad csak leépülés van, de az nagyon haladó állapotú...
Clavigo
@Shikari: Te épp olyan ökör vagy,,,,mint orbán apád.
Eladott Ország
@csipetke: tegnap, 13:13; Szeretném megköszönni azt, hogy továbbra is fizethetem a politikusok minden pillanatát, laptopját, lakhatási támogatását, javadalmát és juttatásait, személyzetét, nyaralását, vadászatát, valamint a család saját lábra helyezését. Köszönöm, hogy bámulhatom az én adómból megkomponált órisáplakátokat. Köszönöm, hogy akár akaratom ellenére is finanszírozhatom a seggnyaló propagandistáik háborítatlan hőbörgését, a közpénzmédia hazudozásait, Matolcsy György hobbijait, Orbán Ráhel és kedves férje saját lábát, az egyház gazdagodását. Köszönöm azt is, hogy az ország lassan, de biztosan megszabadul a felesleges koloncoktól. A fiatalok, a jól kvalifikált szakemberek, a seggnyalásra alkalmatlan lázadók szépen elhagyják az országot, a rokkantak, betegek, segítségre szorulók pedig kipusztulnak. Hamarosan úgy fog szárnyalni az ország, mint a súlyoktól megszabadított léghajó. Mindenkinek lesz közmunkája, a nagyon sikeresek pedig egy szalag mellett tölthetik boldog életük minden egyes napját. Hálatelt szívvel köszönöm, hogy továbbra is én vihetem a kórházba a szappant, a gyógyszert, az ágyneműt, a lázmérőt, az orvost és a nővért. Öröm tudni, hogy bármikor lerohadhat bármelyik gép, vagy műszer és a két év múlva esedékes műtétet majd három év múlva végzik el, boldoggá tesz a gondolat, hogy ezen a télen is sok honfitársunknak nyílik alkalma megfagyni a saját lakásában, megnyugtató, hogy bármikor, bárkire kihívja a rémült lakosság a rendőrséget, ha migránsnak nézik az illetőt és hogy soha nem lesz vége a tudatlanság mindent beborító terjedésének. Végül köszönöm, hogy töretlenül és lendületesen haladhatunk tovább a közmunka-minimálbér-ingyenebéd-tanulatlanság-gyűlölködés ösvényén mindenki nagyobb boldogságára és egyre gyorsuló ütemben.
csipetke
@Eladott Ország: Jajjjj,nelegyémá ennyire pesszimista! Nagyon remélem,hogy amit írtál,annak az ellenkezője jön be (Isten segedelmével,mert másra nem számíthatunk),és belátható időn belül megszabadulunk az igazi koloncoktól,parazitáktól,akik a vérünket szívják.A kerék ugyanannyit megy lefelé,mint fölfelé,mondják az okosok,én 9. éve várom,hogy elinduljon végre felfelé is.Nnna.
simmering73
Ez már csak azért is érdekes, mert mikor megkaptuk 2008 után a vastag nettó 6% fizetésemelésünket, a hivatalos iraton az állt: következő béremelése 3999-ben(!!!).
csipetke
@Shikari: 6:24 Várom a magyarázatodat még mindig,hogy orbán a fidesszel mijabüdösnyavalyát csinált 8 évig azzal az irgalmatlan sok pénzzel,amit az EU zsákszámra öntött ide?(a sok üres,teljesen felesleges stadionon felül) A környező országok épülnek,szépülnek,az emberek jobban élnek,mint itt,haladnak,mivel magyarázod,hogy majdnem a legutolsók vagyunk Európában?Mit csinált orbán és a bandája,hogy mi is haladjunk végre,és ne a hülye hazug rizsát tolják,hogy dübörög a gazdaság.stb,stb,stb...Szégyen,ami ebben az országban folyt,és folyik.Ne válaszolj,mert felesleges
tulipan
@csipetke: NYUGI,ÚGYSINCS VÁLASZ! EZ a VIZFEJŰ narancsonyik @Shikari, csak a seggnyaláshoz ÉRT!!
namihami
Csak a nagy ujjongással bejelentett hír végére megint elfelejtették hozzátenni a (be nem vallott, de a boltokban folyamatosan tapasztalható), a béremelést mindig meghaladó, inflációt. Mert a didalittas bérharc csak a lehangoló árharccal teljes.
És ezt, furcsa módon, de a fidesz-szemellenző mögül sose látja a rajongótábor.
tulipan
@Shikari: A degenerált uszító szemét FÉREG, éppen TE vagy!
Vajas István
A nyugdíjak maradnak a 4 vagy 3 % emelkedés alatt?
tulipan
@Shikari: Annyira jó, hogy, velem ellentétben Téged, narancsos seggnyaló, nem Magyarországon esz a fene, hanem valahol a román Regát hegyei között! A MAGYAR kutyák elhánynák magukat tőled!!!
CsipkeRózsa
Nagyszerű, a képviselők tiszteletdíja megint jól emelkedik. A nyugdíjasok ebből megint nem nyernek semmit, hiszen ők az inflációt követő emelésben részesülnek.
tulipan
@Shikari: Jobb is, ha nem mersz, Magyországra jönni, de seggnyaló szaros szájú!
Nekem nem kell JÖNNI, mrt én itt lakom! :)
tulipan
@Shikari: Szeretnéd mi??? Hahaha! :)
Te rohadék, büdös román seggnyaló
tulipan
@Shikari: Tipikus retkes náci vagy, aki 1:1-ben nem is gondolkodik..:)
tulipan
@Shikari:: Hiába is tátogsz, ilyen kétségbeesetten, Te narancsnyik, seggnyaló , román vándorcugány, nevetségesesn SABLONOS vagy és módfelett UNCSI!!! Úgysem érdekelsz SENKIT! :)
ittott
@Shikari: így igaz. ott van a sok kormánypárti mocsok. szemétre velük. íróikkal együtt
tulipan
@Shikari: : Hiába is tátogsz, ilyen kétségbeesetten, Te narancsnyik, seggnyaló , román vándorcigány, nevetségesesn SABLONOS vagy és módfelett UNCSI!!! Úgysem érdekelsz SENKIT! :)

Téged szórakoztatlak, mert erre van igényed!!! :)
tulipan
@Shikari: : Hiába is tátogsz, ilyen kétségbeesetten, Te narancsnyik, seggnyaló , román vándorcigány, nevetségesesn SABLONOS vagy és módfelett UNCSI!!! Úgysem érdekelsz SENKIT! :)

Téged szórakoztatlak, mert erre van igényed!!! :)
tulipan
@Shikari: : Hiába is tátogsz, ilyen kétségbeesetten, Te narancsnyik, seggnyaló, román vándorcigány, nevetségesesn SABLONOS vagy és módfelett UNCSI!!! Úgysem érdekelsz SENKIT! :)
Semmi Kifogásom, szívesen szórakoztatlak, ha már úgyis akarod!!! :)
tulipan
@Shikari: A szaros nyelvű narancsnyik, fasiszta patkányok gyülekeznek, mert nem lett még ELÉGGÉ szétütve közöttük!
kulabombaafityiszre
@tulipan: ma, 12:27
Ne verd magad fasszorru román szekus cigány.
Romániából is elzavartak,mikor csocseszku vezérd megbukott.
Itt is ez a sors vár rád.A diktátorok mellet nincs nyugdíjas állás.
Vágod román cigány.
Üdv:tudod én Demke
tulipan
Én nem verem magam, csak jókat röhögök rajtuk! :)
tulipan
@Shikari: Mi a baj seggnyaló vándorcigánykám?? Ugye milíyen jó visszakapni a szemétségeidet??? Hahahaah
tulipan
@Shikari: Te marha, veszett kutya, vándorcigány! Te agyatlan vizfej, Te vagy nevetségesen hangos mivel, tisztitában vagy vele, és nagyon rettegsz tőle, hogy a magyarság hamarosan kizavar mindegyikőzöket az országból! :-)
Clavigo
@Shikari: Csak nem szemináriumon voltál,,Bunkókám ?
tulipan
@Shikari: Tévedsz, vagy lévén vándorcigány NEM TANULTÁL semmit és nem ismered a TÖRTÉNELMI TÉNYEKET!!!
hu.wikipedia.org/wiki/Első_világháború
hu.wikipedia.org/wiki/Második_világháború

Mindkettőt, éppen TI a, NACIONALISTA ,NEMZETI SZOCIALISTÁK követtétek el, öszesen sok SZÁZ MILLIÓ HALOTTAL!!!

EZÉRT hiányzik most annyi ember EUROPÁBÓl!!!
tulipan
@Shikari: Én, tudom, Te bunkó román vándorcigány SEGGNYALÜKÁM! TI a hazudozásban és hazaáurlásban VERHETETLENEK vagytok!!!
tulipan
@Shikari: Tévedsz, Te vizfejú bunkó, vándorciány! Én nem hiányzom, mivel, veled ellentétben én ITT élek ezen a szerencsétlen, kifosztott, töknkre vágott, lehülyitett Magyarországon!!!
kulabombaafityiszre
@kulabombaafityiszre: tegnap, 12:35
Bocs tulipan ezt nagyon rossz helyre címeztem.Bocsánatot kérek Tőled.:((
tulipan
@kulabombaafityiszre: Nincs gond, csak nem tudtam, mire reagáltál!! :)
tulipan
@Shikari: Tévedsz, Te vizfejú bunkó, vándorciány! Én nem hiányzom, mivel, veled ellentétben én ITT élek ezen a szerencsétlen, kifosztott, töknkre vágott, lehülyitett Magyarországon!!! Ja, és mellesleg, vinnyogni pedig csakis a narancsos seggnyalók szoktak mert tele van a pofájuk a seggekkel!
tulipan
@Shikari: Magyarul alig tudó, idegen érdekeket szolgáló, Magyarországot eláruló minorítás része vagy, amit a magyarok megvetnek! Vinnyoghatsz, höröghetsz a beteg lelkeddel, de nem tudsz kárt tenni, mert nem engedjük és hülye is vagy hozzá!

Köszi a remek ÖNjellemzésedet, seggnyaló narancsos vándorcigány!!!
tulipan
@Shikari Nagyon tévedsz, Te vizfejú bunkó, szartól bűzlő,vándorcigány! Én nem hiányzom, mivel, veled ellentétben én ITT élek ezen a szerencsétlen, kifosztott, töknkre vágott, lehülyitett Magyarországon!!! Ja, és mellesleg, vinnyogni pedig csakis a narancsos seggnyalók szoktak mert tele van a pofájuk a seggekkel, meg a szarral !
tulipan
@Shikari Nagyon tévedsz, Te vizfejú bunkó, szartól bűzlő,vándorcigány! Én nem hiányzom, mivel, veled ellentétben én ITT élek ezen a szerencsétlen, kifosztott, töknkre vágott, lehülyitett Magyarországon!!! Ja, és mellesleg, vinnyogni pedig csakis a narancsos seggnyalók szoktak mert tele van a pofájuk a seggekkel, meg a szarral !
tulipan
@Shikari: Érvek? Te vándordigány, seggnyaló vizfej, egayáltalán tudud mi is az??? :)
advocat
És a nyugdíjak. Az állítólagos inflációemelkedéssel: Igen olcsóbb a színes tv, de drágább a zöldség, gyümölcs, gyógyszer, stb. De az infláció a nyerő. Mert úgy olcsóbb. A bért meg a munkáltató fizeti.
advocat
Bocsánat. a havi 235.000.-ben benne van a miniszterek, országgyűlési képviselők, MNB "dolgozók" (Poltné és Parraghné is) ötmilliós - jó nettó? - fizetése, stb.
kulabombaafityiszre
@Shikari: Veled is teli van már a tököm,te köcsök román ivadék.
Neked is megérdemli anyád a pöcsödet a szájába,amiért ilyen idiótát hozott a világra.
tulipan
@Shikari: Ilyen egy senkiházi féreg a narancsos seggnyaló vándorcigány!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.