Az elfogadott jövő évi költségvetés középpontjában Magyarország biztonságának megőrzése, a gazdasági növekedés fenntartása, a családok támogatása és a teljes foglalkoztatás elérése áll – mondta a pénzügyminiszter a pénteki zárószavazás után tartott sajtótájékoztatón, az Országházban.

Varga: a jövő évi büdzsé az ország biztonságának megőrzésére és a növekedésre koncentrál
Fotó: Bruzák Noémi/MTI

A kormányzat jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel, 1,8 százalékos GDP-arányos hiánnyal és 2,7 százalékos inflációval számol az államadósság további mérséklése mellett

- emelte ki Varga Mihály.

Elmondta: az állam működése jövőre is nullszaldós lesz, a hiány a beruházásokból és a fejlesztésekből származik. A növekedést elősegítő beruházási programokra 4000 milliárd forint jut 2019-ben – közölte a pénzügyminiszter.

Rámutatott: a magyar gazdaság kilátásai jók, a növekedés alapjai stabilak, de vannak válságra utaló jelek, ezért a tartalékok összegét a másfélszeresére, együttesen 360 milliárd forintra emelték.

A családok támogatására fordított pluszkiadások – az adókedvezményekkel együtt – elérik a 2000 milliárd forintot, míg az otthonteremtési programra az ideinél is jóval több, 242 milliárd forint jut

- mondta Varga Mihály.

A pénzügyminiszter közölte: jövőre marad az Európában egyik legalacsonyabb, 15 százalékos személyi jövedelemadó, valamint a 9 százalékos társasági adó, miközben folytatódnak az adócsökkentések, így újabb két százalékponttal, 19,5 százalékról 17,5 százalékra mérséklődhet a szociális hozzájárulási adó, ami több mint 130 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál.

Kifejtette: a szakpolitikai területek több forrásból gazdálkodhatnak a következő évben, ezen belül érdemes kiemelni az egészségügyet és az oktatást, ahol az államháztartás egészét tekintve 505 milliárddal, illetve 606 milliárd forinttal jut több forrás 2010-hez képest.

A közbiztonság megerősítésére és a honvédelemre 156 milliárd forinttal lesz több jövőre, mint az idén – mondta a miniszter. A költségvetés központi alrendszerét tekintve az egészségügyre 101 milliárd forinttal, a szabadidőre és sportra 63 milliárd forinttal több jut jövőre, az önkormányzatok pedig 208 milliárd forinttal több pénzből gazdálkodhatnak

- tette hozzá.

Jelezte: a családi adókedvezmény mértéke a kétgyermekesek esetében havi 40 ezer forintra nő, ami 20 milliárd forintot hagy mintegy 380 ezer családnál.

Varga Mihály kiemelte: 2019-ben újabb 5 százalékkal nő a katonák és a rendvédelmi dolgozók fizetése, elérve ezzel az átlagosan 50 százalékos növekedést. Az egészségügyi szakdolgozók esetében – a 2016-ban indult többlépcsős béremelés részeként – 2019 novemberétől további 8 százalékos emelést hajt végre a kormány – mondta, jelezve, a jövő évi költségvetés fedezetet nyújt valamennyi, a korábbi években már megvalósult béremelési intézkedés továbbviteléhez is.

Hozzáfűzte: a büdzsé megteremti a kormánytisztviselői és köztisztviselői bérrendezés lehetőségét is, ennek módjáról és mértékéről ősszel dönt a kormány.

Kiemelte: a kormány – 2010-ben tett ígéretének megfelelően – 2011 és 2017 között átlagosan több mint 26 százalékkal emelte a nyugdíjakat, 2019-ben szintén garantált a nyugdíjak értékállósága, miközben, a gazdaság teljesítményével összhangban, várhatóan ismét lesz nyugdíjprémium is. Jelentős könnyítést jelent majd a nyugdíjasok számára a foglalkoztatásában, hogy az öregségi nyugdíj mellett dolgozók jövedelme után nem kell szociális hozzájárulási adót és járulékokat fizetni

- fűzte hozzá a miniszter.

Kérdésre válaszolva Varga Mihály megerősítette: a kormánynak nincs árfolyamcélja. A forint árfolyamának alakulása semleges a költségvetés folyamataira, ezért a forint utóbbi időben tapaszalt árfolyammozgása miatt nem kellett hozzányúlni a jövő évi büdzséhez – hangsúlyozta.

Egy másik kérdésre a miniszter elmondta: a cafeteriában történt változtatások az egyszerűsítést célozzák, egyébként több munkaadói szervezet is jelezte, hogy az eddigi rendszer túl bonyolult volt.

Itthon - 2019. March 21., 21:23
Véget ért a Hankook-sztrájk

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Ne röhögtessek!
.
A LÉTBIZTONSÁG biztosítása, legalább TISZTES SZEGÉNYSÉG fenntartása, ha a GONDNOKSÁG ALATT ÁLLÓNAK többre nem futja?
.
Annak figyelembevételével, hogy a MINDENKORI KORMÁNY TAGOKNAK "csak" az illetményük az ÖVÉK, az adófizetők befizetéseiből, és az EU-s lóvéval gazdálkodhatnak, GARÁZDÁLKODÁS helyett!!
.
Hogy a bánatba számol el a PÉNZTÁRNOK pl. azzal, hogy
-----------------------------
.
2018.01.10.,
Kapaszkodjon! Hirtelen 203 cége lett Mészáros Lőrincnek
http://valasz.hu/itthon/kapaszkodjon-hirtelen...
.
http://valasz.hu/itthon/itt-a-lista-meszaros-...
.
http://valasz.hu/data/cikk/12/6925/cikk_12692...
-------------------
.
Amely a fentiekhez képest ma már csak FILLÉREKNEK számít:
.
https://g7.24.hu/allam/20180605/harom-ev-alat...
-------------------------
.
Olyan KILÁTÁSTALANSÁGBAN, bizonytalanságban él az ország legalább fele azok miatt, akik BORT ISZNAK ÉS VIZET PRÉDIKÁLNAK, amelyre a KÖZMUNKÁJUKKAL együtt a háborúk után volt példa!!
lampa laz
nos, faxorrú misukám ez a mondatod így helyes; az elfogadott jövő évi költségvetés középpontjában a FIDESZ biztonságának megőrzése, és családJAIK gazdasági növekedésének fenntartása érdekében készült.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2019. March 21., 17:13
Palvin Barbara angyal lett