Meg kell őrizni az akadémiai szabadságot és az egyetemi autonómiát – hangsúlyozta dr. Brenner Koloman, a Jobbik országgyűlési képviselője szombaton a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székháza előtt tartott sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki képviselő kifejtette: a jövő évi költségvetés pénteki végszavazása után egyértelművé vált, hogy a magyar tudományra szánt csaknem 70 milliárdos összegről ezentúl az Innovációs és Technológiai Minisztérium gondoskodik.

"Az MTA 28 milliárdos támogatása mellett az egyetemek kutatásfejlesztésének 29 milliárd forintja és az alapkutatásokra szolgáló 13 milliárd, így összesen közel 70 milliárd forint került úgy a minisztérium költségvetésébe, hogy azok további sorsáról érdemi információkkal egyelőre nem rendelkezünk"

- hívta fel a figyelmet a képviselő.

Kiállt az MTA függetlensége és az egyetemi szabadság mellett a Jobbik

Hozzátette, hogy a kérdést a Jobbik nem tekinteni lezártnak, folyamatosan figyelni fogják a témát. Felhívta a figyelmet arra, hogy az Európa Tanács kulturális, oktatási és média bizottsága, amelynek néhány napja Brenner Koloman is tagja, megbízást adott arra, hogy átfogó jelentés készüljön az akadémia szabadságát és az egyetemi autonómiát érintő esetleges veszélyekről.

Kifejtette, hogy

a parlament kulturális bizottságnak az akadémiával kapcsolatos vitája a legrosszabb bolsevik időket idéző elnöki stílusban és vezetésben zajlott,

az MTA alelnöke mindössze öt percben fejthette ki véleményét a kormány jelenlévő képviselőivel szemben, míg az egyes képviselők is csak mindössze két percben reflektálhattak.

A képviselő szerint szakpolitikai vitára lenne szükség ahhoz, hogy az MTA struktúrája, valamint a magyar tudományos kutatásokra fordított támogatások a megfelelően hasznosuljanak. Hangsúlyozta, hogy az MTA egy olyan elavult struktúrát képvisel, amelyet érdemes lenne modernizálni.

A képviselő szerint az egyetemeken zajló tudományos kutatásoknak az eddigiekhez képest sokkal nagyobb költségvetési támogatásban kellene részesülniük, de az oktatók alacsony bérezésén is változtatni kellene.

(MTI)

Fotó: Soós Lajos/MTI

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
Jobbikos seggfejek...narancskitűzőt már feltettétek?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok