A társadalmi trendek és az OTP Öngondoskodási Indexe eredményei alapján a magyarok egyre hosszabb életre számíthatnak, mégsem tesznek félre az idősebb korukra, ezért várhatóan a nyugdíjkorhatár betöltése után is dolgozni kényszerülnek majd. Az OECD adatai szerint a fejlett társadalmakban, így Magyarországon is folyamatosan nő a 65 év felettiek aránya az aktív korúakhoz képest. A KSH szerint ennek egyik legfőbb oka, hogy az elmúlt években mintegy 5 százalékkal nőtt a várható élettartam, míg a nyers születési arányszám továbbra is az 1,6-os EU átlag alatt mozog. Ez hosszú távon oda vezethet, hogy ha nem változik, akkor a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatatlanná válik. Az index szerint a magyar munkavállalók tisztában vannak a várható nehézségekkel, ám ennek ellenére keveset tesznek, amivel javíthatnák a majdani időskori életszínvonalukat. Évről-évre nő a válaszadók között azok aránya, akik úgy gondolják, elérik majd a 80 éves kort , valamint a megkérdezettek ¾-e arra is számít,...

Forrás: privatbankar.hu
Feltöltő: Északi
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

35 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Ennek a sok idiota statisztika-keszitonek meg sem fotdul a fejeben, hogy az emberek azert nem tesznek felre penzt, MERT NINCS MIBOL???
A baratnom 14. eve apolja a vak mamajat, aki 94 eves most, a baratnom 13 evig 26 000 forint apolasi dijat kapott, tavaly 64 evesen elment sajat jogon oregsegi nyugdijba, es ekkor 48 100 forintot kapott nyugdijkent, tanarkent.
Ha valaki elarulja nekem, hogy hogyan es mibol tudott volna felretenni idos napjaira, azt megkoszonnem.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
parasutyo
félretettem és még mindig félretennék... csakhogy egy szarházi tolvaj társaság lenyúlta!!! így ebben a formában nem teszem többé, megtanultam a leckét, bár kicsit sokba fájt...
namihami
@parasutyo: Így nekik még több lett (és lesz azóta is folyamatosan és rohamléptekben), nekünk pedig állandóan az öngondoskodást szajkózza. Amire megint, az egyszer már jól bevált módon tehesse, teheti rá a kezét.
Inkább otthon, a sifonérban. Arról nem tud, legalább is nem tudja, hogy mennyi. És elvenni is valamivel nehezebb.
karma1
Ennek a sok idiota statisztika-keszitonek meg sem fotdul a fejeben, hogy az emberek azert nem tesznek felre penzt, MERT NINCS MIBOL???
A baratnom 14. eve apolja a vak mamajat, aki 94 eves most, a baratnom 13 evig 26 000 forint apolasi dijat kapott, tavaly 64 evesen elment sajat jogon oregsegi nyugdijba, es ekkor 48 100 forintot kapott nyugdijkent, tanarkent.
Ha valaki elarulja nekem, hogy hogyan es mibol tudott volna felretenni idos napjaira, azt megkoszonnem.
Eladott Ország
A kötelező magánnyugdíj-kasszák működése során a kasszában felhalmozódott több, mint 3000 (háromezer) milliárd forint nyugdíjmegtakarítás, amit NEM az államkincstár fizetett oda be, hanem MI, MUNKAVÁLLALÓK. Az Orbán-kormány ezt a pénzt ELRABOLTA. Azt hazudták, hogy átvezetik az állami nyugdíjkasszába NÉVRE SZÓLÓ SZÁMLÁKRA. EZ NEM TÖRTÉNT MEG. Helyette MOL részvényeket vásároltak egy részéből, más részéből (töredékéből) az államadósságot törlesztették, a legtöbb pénz egyszerűen eltűnt. Márpedig abból a pénzből, amit az Orbán-kormány NEM FIZETETT BE a nyugdíjkasszába, NEM LESZ NYUGDÍJ. Sem nekem, sem a kedves fideszes honfitársamnak, sem senkinek. Ezért arra kell számítani, hogy a következő időszakban a kifizethető nyugdíjak a jelenlegi kétharmadára, vagy felére fognak csökkenni. A kötelező magánnyugdíj-kasszában lévő pénzt NEM az állam fizette be, hanem MI. Azt az Orbán-kormány ELLOPTA. Az a pénz ma már SEHOL NINCS. Az állami nyugdíjkasszában sincs. És hamarosan együtt fogjuk megszívni. Fideszesek és nem fideszesek. Demokratikusan. Az lesz a jelenleg széttagolt ország újraegyesítése. Együtt döglünk éhen. Hát, hajrá!
Eladott Ország
Ügyesen lenyúlták a magánnyugdíj megtakarításokat, el is tapsolták a 3000 milliárd forintot mondván, majd mindenkinek átvezetik a nyugdíjszámlájára az összeget. Ez nem történt meg, de legalább Selmeczi Gabikának futotta szépészeti beavatkozásra, szerencsére akkor még járt az állami vezetőknek közpénzen a fogsoregyenesítés és ráncfelvarrás. Ahhoz, hogy legyen mód megtakarításra, vagy a befizetett járulék arányában magasabb állami nyugdíjra lehessen számítani, emelkedő bérekre lenne szükség. Azonban jelen állás szerint Mészáros Lőrinc és hasonszőrű illetők fizetése emelkedik, de az legalább a csillagos égig. Ezen túlmenően már készülnek a háttérszámítások arról, hogy változatlan, tízszázalékos nyugdíjjárulék mellett hogyan lehetne megkurtítani az időskori járandóságok összegét. A bérek nem igazán emelkednek A foglalkoztatási adatok és egyéb orbitális hazugságok a tényeken semennyit sem változtatnak. A valóságban egyre kevesebb befizetésből egyre több nyugdíjat kellene kifizetni. Ugyanis a külföldön dolgozók nem a magyar államkasszába fizetnek, hiába varázsolja bele a statisztikába a KSH őket. A minimálbéresek, közmunkások nagyon alacsony nyugdíjbefizetéseivel nem lehet fedezni a növekvő kiadásokat. Ezért ügyeskedik a kormány az idősellátás forrásainak folyamatos megcsapolásával, a szülőtartás törvénybe iktatásával, a nyugdíjak összegének csökkentésével (a jelenlegi rendszer szerint a nyugdíj a fizetés 80-85 százalékának felel meg, a háttérmunka azért zajlik, hogy ezt leszorítsák 50-55 százalékra) és hasonló aljas húzásokkal. Mert kevesebbel nem hajlandóak beérni korrupték, nekik jár a szétdobható milliárdos bónusz. Így viszont az lesz, hogy a többmillió éhező idős ember országa leszünk hamarosan. Abban a korban, amikor a megérdemelt pihenést kellene élvezniük azoknak az embereknek, akik végigdolgozták az életüket, akkor fognak szembesülni vele, hogy a nyomor, éhezés és ellátatlanság vár rájuk. Akkor, amikor már nem képesek kiegészíteni sem a jövedelmüket.
karma1
@Rockxy: nem remhir ez. Az a reteg, akiknek a munkajabol be kellene fizetni a nyugdijjarulekot, az mar regen nyugaton termeli a penzt az angol, nemet, francia, sved, stb. GDP-nek, nem a magyarnak.
Az mar csak a sok kozmetikai penztomkodestol fugg, hogy mikor mennyit raknak bele a nyugdijalapba.
A nyugdijasok nagy reszenek nem fajna a feje, ha orban nem lopta volna el siman a 3000 milliard forintot, amit a nyugdijasok azert tettek felre, mert egyaltalan nem biztak/biznak a meglevo nyugdijrendszer biztonsagaban.
Rockxy
@karma1: Tőlem nem lopott el semmit, kértem és megkaptam a pénzemet.
Néma gyereknek, tudod...
Az meg nem igaz, hogy a nyugdíj alapból fizetik a nyugdíjat, és mi lesz ha elfogy.
Az ellopni való pénzalap soha nem fogy el? :)
A korrupciós alap sem?
Hát, ez így megy a nagy fejlett kapitalizmusban is.
Milliárdokat költenek arra, hogy életet találjanak más bolygókon, miközben ezermilliárdok mennek el arra, hogy megöljék a Földön lakókat Vietnamtól Irakig, Szíriáig...
Eladott Ország
@Rockxy: Tőled azért nem lopott el semmit az orsós cigány, mer hülye sötét f@sz vagy, te hülyegyerek!
Rockxy
@Eladott Ország: Látszik, hogy nálad világos van. :)
papa.49
Én már nem estem bele a koromnál fogva de a gyermekeim súlyos pénzeket vesztettek a legidősebb kb. 600 ezret, az öccse 870 ezret, a legfiatalabb fiam kb. 370 ezeret, a legkevesebbet a lányom ő ,,csak,, 180 ezret !!!
Akadjon meg a torkán a sok fütyisznek és dögöljön meg is tőle !!!
1magyar
Igen kemény összeget fizetnek az aktív dolgozók minden hónapban. Azt mire költik? Meg miért vonják le ha nem akarnak a befizetőknek fizetni?
Na meg a sok ellopott milliárdokat vissza kell tenni az államkasszába és mindjárt jut mindenre.
Kutyuska
A magánnyugdíj pénztári megtakarítást nem lehetett kérni, mivel azt csak az öregségi korhatár után járadékban fizeti a nyugdíjpénztár a feltételek szerint.
Kutyuska
Hamarosan az önkéntes pénztári pénzekre is ráteszi a kezét az állam, ezért aki teheti, menekítse a pénzét.
emerencia
@Eladott Ország: július 22, 13:49
"Márpedig abból a pénzből, amit az Orbán-kormány NEM FIZETETT BE a nyugdíjkasszába, NEM LESZ NYUGDÍJ."

Az ukránok sem fizettek be egy kanyit sem a magyar költségvetésbe, mégis lett belőle nyugdíj de nem nekünk, hanem nekik. Busásan.
Eladott Ország
@Kutyuska: A fidesz ki akarja nyírni az összes nyugdíjpénztárt, hogy még véletlenül se maradjon a piacon olyan szereplő akivel majd évek múlva össze lehessen hasonlítani az államit a hozamok terén, és akkor már azt mondhatnak amit akarnak. Nincs összehasonlítási alap.
emerencia
@Kutyuska: tegnap 10:50 Már rátette, részben. A kafeteriámat egy az egyben az önkéntes nyugdíjpénztáramba nyomom, ezért az idén egy része után már személyi jövedelemadót kellett fizetnem számomra kellemetlen összegben. Jövőre még többet fogok ugyanígy befizetni adóbevalláskor készpénzben, utána pedig már nem jár semmi, hiszen kivették a kafetériaelemek közül az önkéntes nyugdíjpénztári befizetést!!! Helyette mehetek üdülni, színházba, étterembe gazdagítani az orbánhívő vállalkozókat miközben most sem élek olyan jól de pár év múlva, ha egyáltalán megérem a többször, még idősb koromban is hosszabbított nyugdíjkorhatárt, már csak az öregkori elnyomorodás vár rám és a korosztályomra valamint az itthoni munkavállaló fiatalabbak zömére. :-(((((((((((((((((((((((((((
emerencia
@karma1: Körülöttem mindenki azt javasolta, hogy adjuk be beteg szüleinket egy öregotthonba, ahová ők nagyon nem szerettek volna menni. (Nekünk sem volt szívünk megtenni.) Minden elismerésem a barátnődnek! Nem nyomorsegélyt, hanem kitüntetést érdemelne és tisztességes havi javadalmazást az államtól, hiszen rengeteg pénzt megspórolt a költségvetésnek az évek folyamán.
verőce21
Akárcsak az önkéntes nyugdíjkassza riogatná az embereket ilyen hazug, hangulatkeltő cikkekkel. Azért, hogy add oda nekik a pénzedet hosszú időre.
wagabund
nem közeleg az összeomlás, nem kell a szart keverni.
karma1
@emerencia: Hat szegeny baratnom megtette ezt a nagypapajaval, nagymamajaval, az edesapjaval 17 evvel ezelott, es most mar 14 eve folyamatosan teszi ezt. A leheto legtobb komfortot adja meg az edesanyjanak, aki szegeny csak halvanyodik ki az eletbol, onallo eletre mar nem kepes, mert teljesen megvakult, viszont az ertelme, gondolkodasa teljesen tiszta, a nemet baratnojevel a mai napig tud nemetul tarsalogni. Borzaszto az allapot, mert kozben a baratnom agyilag es fizikailag is amortizalodik, es a sajat testi-lelki bajaira mar nem tud odafigyelni, mert egyszeruen nincs ra ideje. Egy pelenka felirasert egy delelottot kell uldogelnie - ha meg nem szanja az ismeros nover -, a gyogyszereket 3-4 helyrol kell beszereznie, mert egyetlen patikaban nem kapja meg oket,... Egyszeruen szornyu, ami otthon van.
Raadasul a mamaja elesett, eltorte a kulcscsontjat, lassan beforrt, de nem tokeletesen. Nagy nehezen elinteztek neki egy gyogytornaszt, aki kedves fiatal no volt, jott ketszer, aztan amikor harmadszor megjelent, kerte a baratnomet, hogy irja ala a maradek 8 latogatasat, hogy az megvolt. Persze a baratnom megszanta, aztan a csaj ettol kezdve nem jott, mire a baratnom felhivta, es megkerdezte, hogy miert is nem jon, mire mondta a no, hogy o egy maganvallalkozasban fizioterapista, a fonokuk meghalt, mindenkinek bizonytalan lett az allasa, es csak annyit fognak nekik kifizetni, ahany igazolt latogatasuk van. O persze igy megkapna a 8 alkalomra a penzt a fonoketol, es ugy gondolta, hogy a neni 94 eves, ugyis meghal.
A baratnom ket napig sirt, es mar nem is attol, amit ez a csaj mondott, hanem arra gondolt, ha most mar ilyen lett a vilag, mi lesz akkor, ha o jut hasonlo sorba, akinek nincs se ferje (meghalt), nincs gyereke, testvere, de egyetlen elo rokona sem, aki nala fiatalabb lenne... Hat itt tart erkolcsileg az orszag. Hadd ne mondjam, hogy a banyaszbeka segge alatt...
emerencia
@karma1: A házunkban lakik egy hasonló korú idős házaspár. A nyugdíjaskorú lányaik naponta többször drága autóikkal látogatják meg őket és példamutatóan gondoskodnak róluk. A fiatalabb családtagok is jönnek, amikor csak tudnak. A néni nagyon aranyos és büszke arra, hogy 92 évesen is önállóan el tud végezni egy pár házimunkát. Rengeteget jelent, hogy nincsenek anyagi gondjaik és nem szorulnak az alig létező magyar szociális rendszerre. Ha gyermek híján egész életükben csak bérből és fizetésből (rendszerváltás után munkanélküli segélyből) csak befizetői lettek volna a rendszernek, akkor szerencsés esetben egy nyomorúságos állami otthonban tengethetnék az életüket vagy még oda sem sikerülne nekik bejutni és gondoskodás híján nem élnének már.

A magyar állam azokkal az agg korúakkal a legkegyetlenebb, akik több évtizeden keresztül fizették az adókat és járulékokat ugyanakkor nem vették igénybe a családi támogatásokat.

Nagyon megértem a barátnőd aggodalmát! Már csak abban bízhat, hogy mire ő is eléri az agg kort talán sikerül ezt a fasisztoid, illiberális megélhetési kereszténybandát megbuktatni és visszaállítani az EU-s polgárokhoz méltó szociális gondoskodást. (Egy-két stadion és idegen államok polgárainak kifizetett közpénzből már jelentősen lehetne javítani a magyar aggkorú emberek és az egész lakosság életviszonyain.)
wpym
Ha fizetőssé tennék az egészségügyet, az sokat segítene a helyzeten.
1magyar
jAkkor azonnal le kell állítani a befizetéseket,il. ne engedjék a munkavállalók a fizetésükből levonni!
Hiába ne fizessenek!
1magyar
@wpym: Na ja, gyorsan kihalnának a szegények.
wpym
@1magyar: Ez sajnos nem így működik, mert nem az alkalmazott dönti el, hogy fizeti vagy sem a nyugdíjjárulékot.
Yoda69
A cimet nem kerdojellel, hanem felkialto jellel kellet volna irni.
Ez ugyanis nem kerdeses, hanem BIZTOS.
A kerdes csak az hogy ez mikor fog bekovetkezni? Optimista joslatok szerint kitart meg 10-15 evet, de van aki 5 even beluli bedolest josol.
wagabund
@Yoda69: öt éven belül semmi nem történhet, mert az a hatalom futásával járna...minél hosszabb ideig van hatalmon a jelenlegi garnitúra, annál inkább érdeke, hogy ne omoljon össze a nyugdíjrendszer...sőt, e hatalom távozása után még legalább tíz évig ne robbanjon a balhéláda...

persze ez nem megoldás, csak tűzoltás...valószínű, egyre több hitelből...aztán ötven év múlva ki törleszt? az ma senkit nem érdekel.
Yoda69
@wagabund: Egyre tobb a nyugdijas es egyre kevesebb a jarulek fizeto. Ha megvalosul az amit josolnak hogy tobb szazezren keszulnek elhagyni az orszagot, akkor kakukk.
Lufi pecsetelesbol (amit az orban kurmany muvel) nem lehet megelni. Abbol nem lesz haszon, bevetel es GDP novekedes.
Persze hogy nem erdekuk hogy ne omoljon ossze a rendszer, de ez mar nem az o kezukben van. A bomba elszabadult, az idozito ketyeg. Ha az Unio bevarja a penzeszsakot akkor Game Over.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.