Napjainkban is szükség van az 1456-os nándorfehérvári diadalnál tanúsított hősiességre – mondta a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára vasárnap, a nándorfehérvári csata évfordulóján Budapesten.

"Európa elvész, ha nem védi meg a saját határait és keresztény kultúráját" – Németh Szilárd szerint ma is szükség van a nándorfehérvári hősiességre

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára  beszédet mond a nándorfehérvári diadal emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen az I. kerületi Hunyadi János-szobornál 2018. július 22-én. MTI Fotó: Kovács Attila

Németh Szilárd a budai Várnál található Hunyadi János-szobornál, a déli harangszó elhangzása után kezdődött megemlékezésen felidézte:

Európa akkoriban sem vette túl komolyan a fenyegetést, ezért a hódítók különösebb ellenállás nélkül tudtak előretörni.

A magyarok viszont felismerték a veszélyt – tette hozzá.

Az államtitkár szerint egész Európának szóló figyelmeztetés, hogy a kontinensnek nem szabad felednie a történelmét.

Európa elvész, ha nem védi meg a saját határait és keresztény kultúráját

– közölte, hozzátéve:

a magyarok hisznek kultúrájukban, ezeréves hagyományaikban, s készen állnak arra, hogy azokat újra és újra megvédjék.

Kiemelte: a XV. században az oszmán birodalom serege szervezettségét és harcértékét tekintve is a kor egyik legerősebb hadereje volt. Ez a sereg foglalta el Bizáncot és a szerb királyságot, azt követően pedig Nándorfehérvár elfoglalására készült.

Németh Szilárd hozzátette: a déli harangszó azóta is arra emlékeztet, hogy sikerült megállítani az előretörő oszmán sereget és "megvédtük Európát".

Az 1456. július 22-ei nándorfehérvári győzelem a magyar hadtörténet egyik legjelentősebb győzelme volt

– jelentette ki az államtitkár, hangsúlyozva: a nándorfehérvári csata a magyar hadviselés és együttműködés diadala, nemzeti identitásunk meghatározó eleme, valamint a magyar és a keresztény értékek melletti hősies kiállás példája.

A nándorfehérvári csata győztes szereplőinek hazaszeretete, hősiessége, összefogása nemcsak az akkori Európa, hanem a mai kor számára is példaértékű

– fogalmazott ünnepi beszédében Németh Szilárd.

A Nándorfehérvárt (a mai Belgrádot) védő keresztény magyar seregek 1456. július 22-én több mint kéthetes csata után győztek II. Mehmed török szultán hadai ellen, megállítva ezzel hetven évre a törökök további európai terjeszkedését és Magyarország meghódítására irányuló próbálkozását. Ehhez mérhető győzelmet addig soha nem aratott keresztény sereg a szultáni haderő felett.

A nándorfehérvári diadal emléknapjának megünnepléséről 2011-ben országgyűlési határozatban rendelkeztek.

Forrás: MTI

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

cikicakk55
El sem olvasom a cikket,mert már a címétől is röhögő görcsöt kaptam. Vizuális típus vagyok és eltudom képzelni Rezsi Sziszit,mint Fehérvár hős védőjét! rengeteg ilyen kéne a határra ugye,Szilárdka! Csupa izom,csupa fittség,csupa erő és sárm! Na meg ész, meg becsület mert azért Nándorfehérvárt olyan emberek védték,akik nem lopták el a puskagolyót!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
@ila51: Egyedül )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
wagabund
abban reménykedem, hogy Kína felvásárolja Európát, és gazdaságilag fogja ezeket a mocskokat eltakarítani...a kínai szorgalmas, tehát elvárja majd a melldöngető muszlimtól is, hogy serényen lapátoljon, vagy csavarozzon, de mindenképpen kussoljon..

asszem a kínai munkamorál lesz ennek a sok léhűtőnek a veszte...
papa.49
@cikicakk55: Mivel vizuális tipus vagyok látom magam előtt amit leírtál, és DŰLÖK A RÖHÖGÉSTŐL ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Kösz.
kisrigó
Igaza van rezsi szilárdnak, csak nem úgy ahogy ő gondolja! Most is szükség lenne hősökre, akik ezt a senkiházi tolvaj bandát eltakarítanák! Megakadályoznák, hogy egy ilyen nímand a szájára vegye a nevüket!
tulipan
@wagabund: Szerintem tévedsz azért már Kínában is "szucilizmus" van, néhény éve...! Ahogy a németeket sikerült elrontani, az ottaniak sem lehetnek kivételek...:)
szép új világ
Lelki szemeim előtt látom, hogy a rezsibunkó magával rántja a citadelláról a csuti genyót. Ó de szép is volna...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok