A nyilvántartott álláskeresők száma 13,9 százalékkal csökkent Magyarországon egy év alatt, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában a júniusi zárónapon 240 700 álláskereső szerepelt, ami több mint 38 ezerrel kevesebb, mint egy éve.

Minden OK! Júniusban tovább csökkent az álláskeresők száma

Fotó: Pixabay

Az NFSZ a honlapján közölte: júniusban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 5,2 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 3,6 százalék. A legalacsonyabb értékekkel továbbra is Győr-Moson-Sopron megye rendelkezett.

Júniusban 43 200 álláskereső kérte nyilvántartásba vételét a kirendeltségeken, 12,4 százalékuk első alkalommal regisztrált. Az új belépők száma az előző évinél 3,1 százalékkal kevesebb volt. Az álláskeresők 9,8 százaléka, 23 600 volt pályakezdő. A legtöbb pályakezdő fiatalt Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tartották nyilván, de Hajdú-Bihar és Baranya megyében is jelentős a regisztrált pályakezdő álláskeresők száma.

Az álláskeresők 28,2 százaléka, 67 800 ember tartósan, több mint egy éve keresett munkát, ez 12,9 százalékponttal jobb arány az egy évvel korábbinál.

Az év hatodik hónapjában 36 500 volt a 25 év alatti és 58 900 az 55 év feletti álláskeresők száma, arányuk 15,2, illetve 24,5 százalékot tett ki.

Az NFSZ adatai szerint júniusban 130 500 álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, 44,0 százalékuk álláskeresési ellátásban, a többiek szociális jellegű támogatásban részesültek. Az álláskeresők 45,8 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.

A foglalkoztatók 43 900 új betölthető álláshelyet jelentettek be júniusban, ezek 50,1 százalékához igényeltek támogatást. Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 22 000 volt, amelynek 45,2 százaléka a közfoglalkoztatáshoz tartozott.

Júniusban 122 800 álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből 86 400 betöltetlen maradt.

Az év hatodik hónapjában 205 munkavállaló csoportos létszámleépítését jelentették be a foglalkoztatók. Az elbocsátások a szektorok közül a közúti jármű gyártást, műsor-összeállítást, műsorszolgáltatást, számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártását és az információ-technológia szolgáltatást, területileg pedig Budapestet, valamint Heves és Békés megyét érintették.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt munkanélküliségi ráta 3,7 százalékos volt a 2018. március-májusi gördülő negyedévben, a 15-74 éves népességből 170 600-an voltak munka nélkül. A ráta az előző év azonos időszakához képest 0,7 százalékponttal csökkent.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Levendula
Egy fiatalembert éppen pénteken zártak ki az álláskeresők táborából, mert nem fogadott el egy egész nap álló helyzetben végzendő archiválási munkát az egyik megyei levéltárban havi 70 ezer forintért...
namihami
Ezek szerint megint "" okosították"" a közmunkások statisztikáját.
Pusztán a számokkal kell tudni ügyesen bánni és a csorda áradozik és imádja a Megváltóját.
cikicakk55
@namihami: Ez természetes,mert semmivel nem lett több munkahely és több munkás sem. Jó sokan kimentek az országból,mert ugye az idén végzettek mostanra intézték el,hogy külföldön dolgozhassanak.Sokan azért nem keresnek állást,mert feketén jobban megéri dolgozni.Sajnos előre nem gondolkoznak,hogy majd a nyugdíjas éveikre,szopóágra kerülnek,mert nem lesz nyugdíjalapjuk. Na de a jelen helyzetet elnézve a feketemunkások iskolázottságát is beszámítva, meg sem érik a nyugdíjkor-határt,mert ugye a kocsmára futja a fekete melóból és ez a lényeg. Azt meg tudja mindenki,hogy az alkohol( és a Fidesz) öl butít,nyomorba dönt.
Levendula
Egy fiatalembert éppen pénteken zártak ki az álláskeresők táborából, mert nem fogadott el egy egész nap álló helyzetben végzendő archiválási munkát az egyik megyei levéltárban havi 70 ezer forintért...
dr frédikántor
@cikicakk55: Te is nyalóágon vagy már, cikcakk néni?
cikicakk55
@dr frédikántor: Igen én is,pedig évfizedekig emberek szenvedését és a betegségük miatti kiszoláltatottságukat enyhítettem. Ráadásul én fizette,mert vonták a nyugdíj és TB járulékot. Ráadásul 2 diplomás fiút neveltem a Magyar állam hasznára.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok