Elhunyt Solymosi Frigyes akadémikus, Széchenyi-díjas kémikus, Szeged város díszpolgára – tájékoztatta a szegedi önkormányzat hétfőn az MTI-t.

Gyász: elhunyt Solymosi Frigyes, Szeged díszpolgára

A közlemény szerint Solymosi Frigyes 1931-ben Kisteleken született, a Szegedi Tudományegyetemen szerzett diplomát 1955-ben, majd megszakításokkal külföldön, Cambridge-ben, Berlinben, Liverpoolban és Münchenben tevékenykedett. Évekig a Szilárdtest és Radiokémiai Tanszék mellett működő kutatócsoportban dolgozott, 1984-ben lett tanszékvezető a szegedi egyetemen.

A kiváló tudós kutatási területe a heterogén katalízis, szilárdtestkémia, felületkémia és reakciókinetika volt. Solymosi Frigyes kémikust rendszeresen hívták rangos külföldi egyetemekre és intézetekbe vendégprofesszornak, előadókörutakat tett a világ minden táján, ott volt a neve a legtekintélyesebb szaklapok szerkesztőbizottsági névsorában. Több száz tudományos közleménye jelent meg a nemzetközi szakfolyóiratokban. Solymosi Frigyes professzort a legtöbbet hivatkozott magyar kémikusként tartották nyilván.

1982-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává választották, majd 1990-től az MTA rendes tagja, 1992-től pedig az Európai Akadémia tagja volt. 1993-ban megkapta a kutatóknak adható legnagyobb elismerést, a Széchenyi-díjat. Szeged városa 1999-ben választotta díszpolgárának.

A rendszerváltás után megszaporodtak az egyetemszervezési, tudománypolitikai témákat tárgyaló írásai, de jelentős volt a közéleti publicisztikai tevékenysége is.

A közlemény szerint a szegedi önkormányzat és Botka László polgármester mély megrendeléssel értesült Solymosi Frigyes haláláról. A város saját halottjának tekinti az akadémikust, és a családdal egyeztetve intézkedik a temetéséről.

(MTI)

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

advocat
Elment az utolsó igazi jobboldali. Nyugodjon békében.
justhpeter
Igaz EMBER távozott. Részvétem a családnak.
Edmond Dantes
A Professzorok Batthyány köre most megkönnyebbülten felsóhajt,ezután kevésbé látszik,hogy ők milyen szar emberek.Ő volt közülük az egyik legtisztességesebb,legnormálisabb,aki aztán ott is hagyta őket.Sajnos,most bennünket is.Nekem nála kezdődött az,amit konzervatív jobb oldalnak mondanak.Csak a tényeket fogadta el,ezért a helyzete tarthatatlan volt ott,ahol a hazugságra,mellébeszélésre,korrupcióra épül a rendszer.Most már nyugodjon békében.
Eladott Ország
Csak a jók mennek el, a csúszómászók maradnak. Vagy legalábbis többnyire. Életének 88. évében elhunyt Solymosi Frigyes, Széchenyi-díjas kémikus, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a legtöbbet hivatkozott magyar kémikus. A rendszerváltozás után rendszeresen foglalkozott közélettel, számos publicisztikát jelentetett meg, 2016-ban azért lépett ki a Professzorok Batthyány Köréből, mert szerinte az Orbán-közeli professzorok szembementek az alapítás szellemiségével. Solymosi elment, az önkritikátlan behódolás itt maradt. Nyugodjék békében!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.