Írásbeli kérdéssel fordul a miniszterelnökhöz, az emberi erőforrások miniszteréhez és a legfőbb ügyészhez Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője a rákkeltő anyaggal szennyezett, forgalomból kivont vérnyomáscsökkentők ügyében.

A képviselő kedden, a Legfőbb Ügyészség épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta:

már negyedik hete zajlik Magyarország egyik legnagyobb gyógyszerbotránya, de a kormány még nem magyarázta meg, hogyan fordulhatott elő, hogy rákkeltő anyag, kísérleti patkányok daganatossá tételére használt méreg került Magyarországon a vérnyomáscsökkentőkbe.

Hozzátette: a szennyezett gyógyszereket 200 ezer magyar állampolgár szedte nap mint nap, éveken keresztül.

A máskor oly bőbeszédű magyar kormány lassan egy hónapja Csernobil-szindrómában szenved, kussol

- fogalmazott a szocialista képviselő.

Bangóné Borbély Ildikó közölte:

arra vár választ Orbán Viktor miniszterelnöktől, Kásler Miklóstól, az emberi erőforrások miniszterétől és Polt Péter legfőbb ügyésztől, hogy mikor szereztek tudomást a tömeges mérgezésről és miért nem tájékoztatták a mérgezett gyógyszerrel kezelt embereket.

Hozzátette: az is kérdései között szerepel, hogy mikor kíván a kormány feljelentést tenni az ügyben, illetve a Polt Péter nem érzi-e úgy, hogy büntetőeljárást kellene kezdeményeznie.

A képviselő írásbeli kérdései emellett arra is kitérnek, hogy indul-e államilag finanszírozott szűrőprogram az érintetteknek, hogy minél előbb kiderüljön, szenvedtek-e bármilyen károsodást, illetve ki állja majd az esetleg kialakult megbetegedések miatti kezelési költséget. Az MSZP politikusa arra kérdésre is választ vár, hogy az elmúlt években hány vérnyomáscsökkentőt szedő embernél alakult ki daganatos megbetegedés.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) június 29-én függesztette fel huszonhét vérnyomáscsökkentő gyógyszer forgalmazását, mert az egyik, egy kínai gyártó által előállított valsartan nevű hatóanyagban szennyező anyagot találtak, azonban nem minden Magyarországon forgalomba hozott valsartan hatóanyagú készítményt érint az intézkedés. Az OGYÉI legutóbb közölte, hogy augusztusban visszavihetők a patikákba az érintett gyógyszerek.

Forrás: MTI

48 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
Draga Borbelyne, miert is tetszik azt hinni, hogy a kerdesere valaha is valaszt kap? Inkabb keresgeljen a neten, hatha talal valahol egy Taigetosz 2.0-as programot, ami pont beleillik a kormany emberirto programjaba...
Ott sokkal tobb infot szerezhet, miert kussol az amugy bobeszedu lefety kormany errol a tenyrol, es hogy polpolt petya szinten miert kussol?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tulipan
@Eriksson: Ejnye! Téged nem fertőztek meg a narancsosok, még mindig eléggé?: Narancsosék totál TAGADJÁK a "multi-kultit, úgy ahogy van! Amit pedig ŐK tagadnak, az nem is LÉTEZIK/LÉTEZHET, ezért persze, hogy a templomok jelenti nekik a "megoldást", na meg az erre érkező pénzek elsinkófálásának NAGY lehetőségét! T.I., Az Unio bármikor AD, a közösől templomépítésre, abban a naiv hiszemben, hogy ez a helyi közösósség lelki üdvére történik!!!
Eriksson
@tulipan: Hááát, nem is tudom. Miért támogatná az unió a templomépítést, amikor tőlünk nyugatabbra inkább templom-bontások folynak?
tulipan
@Eriksson: "abban a naiv hiszemben, hogy ez a helyi közösósség lelki üdvére történik"!!!
T.i. a helyi közösségi, nyelvek, kultúra támogatása az Unió alapelve, azt gondoljéá, hoy kefésbé lehet rossz irányba befolyásolni, az embereket, ha helyben,megkapják a szükségleteiket!
Nem akarják belátni, hogy ezzel a narancsos populizumst erősítik!!!
Eriksson
@tulipan: "a helyi közösségi, nyelvek, kultúra támogatása az Unió alapelve,"
"kefésbé lehet rossz irányba befolyásolni, az embereket, ha helyben,megkapják a szükségleteiket!"
Most viccősz ugye? Pont ez az a szemlélet, ami megváltozott az utóbbi években.
tulipan
@Eriksson: Az alapelv semmit nem változott, csak itt rosszul kommunnikálják!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.