A nyaralások miatt nyáron nehezebb összegyűjteni a szükséges vérmennyiséget – mondta Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) szakmai főigazgató-helyettese a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Beszámolója szerint az elmúlt két hétben azt tapasztalták, hogy kevesebben mentek el vért adni, mint korábban. Márpedig ilyenkor is naponta nagyjából 1600-1800 véradóra van szükség, ami több száz litert jelentene naponta – tette hozzá.

Vérhiánnyal küzd az ország

Bár az OVSZ-nek évente 50 ezer új véradója van, és nagyjából 200 ezren rendszeresen is adnak vért, így is nehéz helyzetben vannak.

A vérellátó szolgálat nyári véradókampányáról az M1 aktuális csatornán elmondták: a véradók között ajándékokat is kisorsolnak, így próbálják ösztönözni őket a segítségnyújtásra. Mostani kampányuk célja elsősorban azokat megszólítani, akik még soha nem, illetve régen adtak vért.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(MTI)

49 hozzászólásarrow_drop_down_circle

KisGenyo2
Én pl. szívesen mennék vért adni, ha nem csak munkaidőben lehetne, hanem mondjuk lehetne este 7-kor is, vagy esetleg szombaton. De mivel a véradó (legalábbis mifelénk) úgy van "nyitva", ahogyan a nyugdíjasok érnek csak rá, de tőlük meg nem vesznek vért, nincs min csudálkozni...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
KisGenyo2
Én pl. szívesen mennék vért adni, ha nem csak munkaidőben lehetne, hanem mondjuk lehetne este 7-kor is, vagy esetleg szombaton. De mivel a véradó (legalábbis mifelénk) úgy van "nyitva", ahogyan a nyugdíjasok érnek csak rá, de tőlük meg nem vesznek vért, nincs min csudálkozni...
tulipan
Ennek a sok hülye döndéshozónak kéne, vérhiánnyal küszködni, majd megtanulná! Kár, hoyg sosem közlik, az ilyenekkel, hogy: "jaj, majdnem meghalt műtét közben,, mert nem volt elég vérünk Önnek"!!!
karma1
nem inkabb az az oka, hogy a verellatasra is ratette a mocskos mancsat az orban-meszaros klan? Kb. 8-9 honappal ezelott volt rola szo itt a Propin. hogy ezek a szemetek fognak ezentul a verallatasrol "{gondoskodni", ami az en olvasatomban azt jelenti, hogy ok fogjak eldonteni, hogy egyaltalan kik kaphatnak majd vert, ha nagy szukseguk lesz ra.
tehat ha valaki nem viselkedik jol, vagy eppen elmult mar 60 eves, vagy nem szuletett osmagyar, akkor lehet, hogy egyszerubb az illetonek kiugrania a 20. emeletrol, mert az legalabb gyors halal...
Eriksson
@karma1: Én meg azt olvastam, hogy sokan Bécsbe járnak vért adni, mert ott jobban megéri.
wagabund
@KisGenyo2: és hányszor adtál eddig vért? mert látom a szándék megvan..

Fiatal koromban a katonaságnál háromszor, utána huszonhatszor adtam vért...mint ráérő nyugdíjas már nem akarok vért adni, te következel..

Ráadásul akkor még elvitték a vért a háborút viselő testvéri országokba...
karma1
@Eriksson: En verado voltam, mikor otthon eltem, es en soha egy fillert sem kaptam erte (Voroskereszt) , csak kaptunk egy szendvicset vagy valami kekszet, meg egy narancs juice-t.
Bar el tudom kepzelni, hogy van annak valosagalapja, amit mondasz, de aki ra van szorulva arra a kis penzre is, amit esetleg a vereert kap, az megis hogy jut ki Becsbe???
karma1
@Eriksson: Regen a katonasagnal adtak vert "eltavert", de a bortonben is lehetett vert adni , ott meg extra beszelot adtak a verert...

En itt is adtam vert - sajnos 5 eve mar nem, mert tele volt a verem fajdalomcsillapitoval egy letort terdporc miatt, aztan elmaradtam, mert 9 honap mulva mutottek csak, majd jott egy inhuvely-mutet, es tobb mint ket eve megint eros fajdalomcsillapitokon elek egy baleset miatt. Pedig jo verem volt, mindenkinek tudok adni, es mindenki kaphatja is...:o)))

Itt meg tevedesbol sem adnak erte penzt, kapsz egy papir kituzot, es egy pohar gyumolcslevet, meg szendvicset, csokit.
Eriksson
@karma1: Valóban, annak idején a munkahelyről szabadnapot kaptunk véradóként, meg virslit meg üdítőt, de az még az "átkosban" volt. Később már üzleti alapon mentek a dolgok. Pontosan nem tudom mennyit fizettek itthon és mennyit Bécsben, de nem gondolom, hogy megérte volna-e sokaknak. De hír volt pár évvel ezelőtt.
Eriksson
@karma1: Nekem igen ritka vérem van (AB Rh. neg), de szerencsére bárkitől kaphatok, aki szintén Rh. negatívos. Hál' Istennek, még nem volt rá szükségem.
Fájdalomcsillapítókra sajnos nekem is szükségem van, de egy részét tapaszként használom.
karma1
@Eriksson: Amirol en beszelek, az - ahogy fentebb irtam - kb. 8-9-10 honappal ezelott jott be, vagyishogy az Orszagos Verellato kozpont atmegy kozvetlenul az egeszsegugy ala, es hogy meszilolo keze is benne van vastagon a "bo't"-ba...Szoval a plebsznek mar nem lesz egyszeruen elerheto a ver, ha szuksege lesz ra...
Clavigo
A vérplazma -biznyák a nemzethyy Vejkó kezére került... Nincs itt semmi probléma kérem..Vész esetén meg ott van a tíz parancsolat...oszt jó napot.
Eriksson
@karma1: Ez hihetetlennek tűnik.
Nemrég feküdtem belgyógyon, ahová behoztak egy 65-70 körüli embert, nem tudom mi baja lehetett. Úgy jött, hogy ő nem akar még meghalni. Mondták neki, nem fog. Fél óra sem telt bele, kötötték neki a transzfúziót, de előbb még elszaladt pisilni. Miután lefolyt az első tasak, tették fel a következőt, melyből még a negyede se hiányzott, mikor a beteg meghalt.
A nővérek beszélték, hogy milyen kár a vérért ilyen esetben, mert másnál esetleg életet mentett volna. Ez történt, és nem tagadták meg a betegtől a vért, még ha reménytelennek tűnt is az állapota.
Dr plágium
@Eriksson: Nem kötözködni akarok, de lehet hogy valakinek a rokona volt, vagy jól lefizették az orvost...
Eriksson
@Dr plágium: Mármint, hogy halasszák meg?
Dr plágium
@Eriksson: Nem, azért hogy próbálják életben tartani :) Ha nem akarták volna nem kap vért.
Eriksson
@Dr plágium: Az biztos, hogy életben akarták tartani, különben nem kapott volna vért.
karma1
@Eriksson: En egy nemregi valtasrol beszelek, vagyis arrol, hogy az Orszagos Verellato kozpont elveszitette a sajat jogon valo gazdalkodast, de leginkabb AZ ELOSZTAST, vagyis peldaul rengeteg ver kell a Kardiologiai Intezetnek, az Ameriikai uti Idegsebeszetnek, es a Verellatoban mindig tudtak, hogy mennyit kell a meglevo keszletbol neki kuldeni.
De most, hogy elveszitettek a fuggetlenseguket , - es kozben egyuttal a szakmaisagukat is teljesen mellozik ebben a helyzetben - semmi beleszolasuk nem lesz ahhoz, hogyha mondjuk minden vert a Honved Korhazba kuldenek...
Te, mint egy beteg, nem nagyon tudod levenni, hogy ki kinek a betege - nagy valoszinuseggel az illeto bacsi erosen valakinek a valakije lehetett, - igy ebbe a kepbe bele is illik a noverek sajnalkozo megjegyzese.
Nem azt mondom, hogy nem igy tortent, ahogy allitod, csak azt, hogy senki nem tudhatja, hogy kivel fekszik egy szobaban...:o((
Eriksson
@karma1: Ha igaz amit írsz, akkor elég csúf dolgoknak nézhetünk elébe.
A bácsit öregotthonból hozták a mentők. Hogy volt-e gondoskodó rokona, nem tudom.
Nessy
@Eriksson: Ez nem ördögtől való eset! Sokszor a már csak gépek által "életben tartott" beteg is mindent megkap, mert hátha...
Viszont az, hogy hozzá nem értő kezekbe kerül a tartalékolás - elosztás, sok galibát fog okozni. Igaz, még az átkosban fordult elő, hogy egy ritka vércsoportú vérért pl.Esztergomba küldtem kocsit Óbudáról. A beteg gyógyultan távozott, mondták később az osztályról.
Nem baj, majd előkerül a kis Bence, és elmondja, hogy nem úgy van az úgy van, csak hangulatkeltés!
Eriksson
@Nessy: Remélhetőleg megnyugtatóan végződik a dolog. Mert az nem lehet, hogy laikusok döntsék el, ki kaphat vért és ki nem.
papa.49
@karma1: Úgy bizony a VEJKÓ rátette a mocskos mancsát a BÓTRA, és gondolom a levett vér nagyobb részét eladja külföldre !!!
Én is véradó voltam meg van a 50 szeres, meg a 100 ros plakett is valahol a cuccaim között, de mióta cukros lettem nem adhatok ennek már 17 éve !!!
anima
Fegyverkezés helyett a mindenkinek jó és teljesen veszélytelen mesterséges vér fejlesztésére költeni?
Ja, az nem jó, mert akkor nagyon sok biznisz hirtelen bedőlne - fizetős egészségügy, gyógyszergyártók, és ezek papírjai a tőzsdén, stb.
anima
Nézd meg az "Utópia" c. sorozatot.
Ez már tegnapelőtt sem volt sci-fi.

Where is Jessica Hyde?
karma1
@Eriksson: Ma Magyarorszagon oregotthonba jutni elegge maceras, hosszu folyamat, es egyaltalan nem olcso. Vagy a lakasodat, vagy a nyugdijadat, vagy mindkettot keri konyortelenul az allam. Erre a kerdesre nincs megoldas. En akarhanyszor fekudtem korhazban - eleg sokszor es soka - a legmereszebb almaimban sem gondoltam volna, hogy kik voltak a prof betegei. (Altalaban 4-6 agyas kortermekben fekudtem legtobbnyire balesetekbol kifolyolag).
Nessy
@Eriksson: De sajnos lehet. Nem is maga a vér, hanem a belőle előállított készítményekben van az igazi üzlet! És ehhez sok vérre van szükség!
Ma már minden üzlet, eladó az egész világ. Itt a tisztességtelen, hozzá nem értők tevékenysége az ijesztő.
Eriksson
@karma1: Ehhez nem tudok mit fűzni, egyelőre nem aktuális a dolog. Gondolom a nyugdíj csak elég lesz az ellátáshoz.
Voltak a környéken olyan intézmények, ahol bizonyos összegért (milliókért) lehetett apartman-szerű lakhatást venni, teljes ellátással, de úgy tudom, pár éve megszűntek.

Ezután kik lesznek prof. betegek, nem lehet tudni a hálapénz tiltás miatt, legfeljebb a magán eü-ben. Bár olvastam-hallottam, hogy harc folyik a hálapénz tiltás ELLEN. Éppen az ilyen jól bejáratott praxisok miatt, melyek állami eü-ben, állami költségen, munkaidőben működnek.
Eriksson
@Nessy: Maga a véradás ingyenes, a vér nem árucikk. Ha ebből különböző készítmények lesznek, az elképesztő hasznot fog hozni a szervezőknek.
Úgy tudom, mostanában csak a vérplazmáért fizetnek.
karma1
@Eriksson: Latod, mar ide is beszivargott a teljes piacgazdasag, es ratette a kezet a "bizniszre" az uj allami oligarchia...
Egyebkent vannak kitunoen mukodo, de aranyarban mert szolgalotatasok: sajnos a batyam eppen haldoklik, - neki szep nyugdija van, mert eveken at heti 7 napot dolgozott, tulorazott abban a mocskos tetu Kadar rendszerben a Csepel Muvekben -, es amikor a hasnyalmirigy-rakja mar nagyon elorehaladott lett es nem lehetett csak otthon apolni, akkor bekerult az obudai Kenyeres utcai hospiceba, ahol mindenki szigoruan csak 30 napot tartozkodhat, de ez a 30 nap 600 000 forintba kerul! Ha ezen az idoszakon belul nem hunysz el, akkor a 31. napon kitesznek az intezmenybol, annak ellenere, hogy befizetted a 600 000 forintot. Igy O is atkerult az angyalfoldi Szegedi uti hospice-be, ahol nagyon rendesen ellatjak, de kozel nem olyan szinten, mint a Margit korhazbol kialakitott Kenyeres utcaiban. De ez is egy honapra 170 000-be kerul. Tehat a nyugdijanal valamivel tobbe...
Abban is igazad van, hogy szomoru az, hogy az allami egeszsegugyben nem kapsz ellatast, varolistak vannak, de a doktor ur ugyanabban az intezmenyben, szobaban, ugyanaznap delutan , mar jo penzert maganpraxisban akar toredekere is le tudja csokkenteni a varolistat, vagy meg tud vizsgalni az adott muszerrel...
Eriksson
@karma1: Hát igen.
Sajnálom a bátyádat, különösen azért mert sorstársam. Nekem is hasnyálmirigy daganatom volt, de szerencsés módon időben felfedezésre került, szinte véletlenül. Rövid időn belül megműtött az ország egyik legjobb sebésze, s mindezt a kezelőorvosomnak köszönhetem. Ő intézte a dolgaim, nekem csak bele kellett egyeznem és nem került százezrekbe. Egyetlen problémám azóta, hogy megszűnt az inzulintermelődésem és oltani kell magam.
Szóval én egy rossz szót sem mondhatok, mert hálátlan lennék.
Nessy
@Eriksson: Pont ezért készül elsősorban plazma, meg egyéb készítmény.
Viszont a kórházak a vérért is sokat fizetnek! Még Mikola vezette be, és azóta csak nőtt a költség. Mint ahogy a betegnek adott gyógyszert is teljes áron kapja a kórház, hiába biztosított a beteg. Ezért kell bevinni a gyógyszereidet.
Eriksson
@Nessy: Ezért lehetnek milliárdos tartozásaik a kórházaknak. Mondják, osszák be és akkor jut mindenre. Hát, ezt könnyű mondani.
Ezt a gyógyszerbevitelt osztálya válogatja, attól függ, hogy milyen jellegű. Van ahol be kell vinni, van ahol a sajátod nem is szedheted. Evidens pl., hogy egy reumatológia nincs berendezkedve egy teljes körű belgyógyászati gyógyszerellátásra.
Nekem ez a tapasztalatom, sajnos most már két, két és fél éve.
Nessy
@Eriksson: Jól látod.
Hát majd ötven évig belülről, most meg már sok éve kívülröl, mint krónikus beteg látom az egészségügyet. Meg Életempárja is három évig volt komoly beteg. De szerencsére az ő esetében csak egyszer találkoztam lelkiismeretlenséggel. Félóra múlva már nem abban a kórházban feküdt. Az utolsó heteiben jó kezekben volt.
De csodára ők sem voltak képesek. :-((
Eriksson
@Nessy: Na igen. Mindenhez kell szerencse, még ahhoz is, hogy milyen kórházba kerül az ember. Ez nem csupán pénzkérdés.
karma1
@Eriksson: Oszinten orulok, hogy meggyogyultal: a batyam most oktoberben lenne 71 eves, de nem hiszem, hogy megeri. Igen, ahogy mondod, idoben kell felfedezni, es nagyon gyorsan cselekedni, meg mielott az egesz nyirokrendszerben elterjednenek az attetek.
Szerencsere regebben meg voltak szerencses esetek - csak az a baj, hogy mara mar egyre ritkabban akadnak ilyenek.
Eriksson
@karma1: Bízzunk Istenben, meg a tízparancsolatban, mondaná Kásler prof.
Szegény bátyádon sajnos ez már nem segít.
Equilibrium
Én pedig pénzhiánnyal küzdök... Ennyi.
Eriksson
@Equilibrium: Egy kis pénzátömlesztés némi hitelfelvétellel, az segítene?
tulipan
@Eriksson: A hitel, kinek megoldás? Tán a haldoklónak ? Elvégre, jó esetben annak már nem lesz ideje visszafizeni! :)
Eriksson
@tulipan: A hitel pillanatnyi megoldás, aztán hosszú ideig szívás - de lehet, hogy egy életen át.
Nem ajánlom senkinek
tulipan
@Eriksson: Tökéleesen egyetérek!! Kivéve, ha valamilyen üzlet nagyon beüt! :)
Eriksson
@tulipan: Bizony igaz, csak előre nem mindig tudható a kimenetel. Lásd Pál Évát, aki minden vagyonát, megélhetési lehetőségét egy lapra tette fel, oszt most szegény a házát árulja.
tulipan
@Eriksson: Sajnálom, a hölgyet, de nekem ez a dolog kissé régnek tűnik! Úgy emlékszem, vagy 40 éve történt, és azért, azóta ezen már igazán túljuthatot volna!!!
Eriksson
@tulipan: Lehet, hogy akkor is történt vele valami, de ez most pár hetes történet. Itt a propin is tárgyaltuk, ha jól emlékszem.
tulipan
Akkor dobta ki Neotonból a Dottore, mert nem volt hajlandó lefeküdni neki, és és le is kövérezte, idegbeteg is lett tőle! Kár érte, mert neki szép hangja volt és szépen mozgott, jobb volt, mint a Csepregi!
www.origo.hu/kultura/20180306-rossz-anyagi-helyzetben-a-neoton-egykori-enekesnoje-pal-eva.html

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.