Összesen 75 ezer 230 hallgatót vettek fel valamelyik felsőoktatási intézménybe, ami 2500-zal több, mint tavaly – mondta Horváth Zita, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

Emmi: többen jutottak be a felsőoktatásba, mint tavaly

Fotó: Balogh Zoltán/MTI

A helyettes államtitkár elmondta, az orvosképző egyetemeken nőttek a ponthatárok, míg a gazdaságtudományi képzési területen csökkent. Hozzátette, jelentős különbségek nincsenek a ponthatárok alapján az intézmények között.

Egy olyan szak volt – a német, német nemzetiség és latin – amelyre csak a maximális 500 ponttal lehetett bejutni.

Az első öt legnépszerűbb szak között szerepel műszaki, informatikai terület, a hatodik pedig az orvosképzés; ugyanakkor az első tizenöt legnépszerűbb között már ott van az ápolás és betegellátás, illetve a pedagógusképzés.

A helyettes államtitkár szerint ez azt jelenti, hogy a felsőoktatási stratégiában kijelölt területek visszaköszönnek a legnépszerűbb szakok között.

"A fiatalok, a szülők és a pedagógusok megértették azt az üzenetet, hogy ezekre a területekre érdemes jelentkezni, mert egyrészt van perspektíva, azért mert jó színvonalú képzésekről van szó, és biztosan állítható, hogy a hallgatók el tudnak helyezkedni szinte azonnal a diplomaszerzést követően"

- fogalmazott Horváth Zita.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

qkhh
Egyre több lesz a diplomás és kevesebb az értelmiség :-(
karma1
Kocsogok... Ez egyaltalan nem nagy szo, mivel az utolso 8 evben minden evben folyamatosan dramaian csokken a jelentkezok szama, mivel mar a kozepiskolak sincsenek a topon, a fiataloknak szinte eselyuk sincs elerni az elerendo pontszamokat.
Rockxy
A felsőoktatás az magyarul rabszolgahajcsár képző.
namihami
2500 emberrel több, aki, miután a mi adónkból kiképeztettük őket, azonnal kimegy saját zsebre keresni. Remek üzlet, már csak az a kérdés, hogy kinek.
Vajon miért nem lehet kötelezni, hogy ha államköltségen szerzi meg a diplomát, akkor azt az állam hasznára dolgozza le? Ha mégis megy, akkor fizesse vissza, hiszen úgyis megkeresi az árát. Azért megy ki, tehát lesz pénze. Ne a hülyre adózó keresse neki a jó jövedelmet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.