Háromezer fiatal élhet az önkéntes munka lehetőségével egy ötmilliárd forintos pályázati támogatásnak köszönhetően, a szakmai képzés mellett az önkénteseknek a fogadó szervezetek ingyenes nyelvtanfolyamot, illetve autóvezetői képzést biztosítanak – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára pénteken budapesti sajtótájékoztatón.

Novák: háromezer fiatalt várnak önkéntes munkára

Novák Katalin elmondta: elsősorban azokat a fiatalokat szólítják meg, akiket nem vettek fel felsőfokú oktatási intézménybe, és gondolkodnak azon, hogyan töltsék el az előttük álló egy évet. Olyan 18 és 21 év közötti fiatalokat várnak, akiknek már van középiskolai végzettségük, de nincs munkaviszonyuk, nem járnak felsőoktatási intézménybe.

Reményeik szerint legalább háromezer fiatalnak kínálnak különböző országos és helyi szervezetek önkéntes lehetőségeket – közölte az államtitkár, hozzátéve, hogy a program kifejezetten a vidéki Magyarországra koncentrál.

Novák Katalin elmondta, az Önkéntesség személyre szabva című pályázat lehetőséget ad a fiataloknak arra, hogy az előttük álló fél, egy évet töltsék értelmesen, tartalmasan.

Az önkéntességet vállalók kipróbálhatják magukat az egészségügyben, a szociális és gyermekvédelemmel foglalkozó szervezeteknél, vagy akár a honvédelem területén.

Az önkéntesek szakmai képzést kapnak, és a programban részt vevő szervezeteknek biztosítaniuk kell számukra, hogy ingyenesen vegyenek részt nyelvtanfolyamon, illetve a jogosítvány megszerzéséhez szükséges tanfolyamokon – mondta Novák Katalin, megjegyezve, hogy az önkéntesség akár a pályaválasztást is segítheti.

Az államtitkár közölte, az önkéntes tevékenységet heti 20 órában kell majd végezni.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója közölte: 150 fiatal tölthet el fél évet a mentőszolgálatnál úgy, hogy közben mentőápolói ismeretekkel gazdagodhat, nyelvet tanulhat és a jogosítványhoz is hozzásegítik.

Nagy Gábor, a Magyar Vöröskereszt főigazgató-helyettese elmondta: a szervezet alapvetően a szociális segítségnyújtás, a katasztrófavédelem, az elsősegélynyújtás területére, valamint véradás szervezéséhez várja a fiatalokat. Az önkéntesek más képzésekben is részt vehetnek, például pszichoszociális képzésben.

Az érdeklődök a részleteket a http://www.ujnemzedek.hu oldalon találják meg.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
Hányingerem van ettől az izétől...nőtöl,,,vagy mi ez..
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Clavigo
Hányingerem van ettől az izétől...nőtöl,,,vagy mi ez..
nevemnick
@Clavigo: hagyd már. ,,A nyugdíjas szövetkezetek mellett most kismama szövetkezeteket akarunk indítani"- mondta ma reggel a tv-ben ez a nőszemély. Egyáltalán anya az ilyen? A nagymama/nagypapa már a nyugger szövetkezetben tengeti napjait a megélhetésért, akkor már az anyuka is menjen dolgozni, hogy a csecsmő meg visszamaradott legyen orbici bácsi örömére.
Rohadjanak meg.
wagabund
@nevemnick: ki van adva neki, ő meg megpróbál megfelelni...nagyon pedálozik...
...már csak az a kérdés, hogy a kismamák, halasztós diákok ráharapnak-e...ő mindenesetre totális sikert fog kommunikálni.
nevemnick
@wagabund: nem tudom, hogy jelentkeznek e. A vidéki kisebb településeken így sincs munka, takarítást meg szerintem nem fog a kismama vállalni. Nagyobb városokban már a legtöbb helyen bevezették, hogy bizonyos szakmákban, irodai munkáknál lehetőséget adtak az otthoni munkára. Szerintem, megint valamira készül a kormány, és félő, hogy ez pedig elvonásokat fog jelenti.
papa.49
Mi van fütyiszek most jók lennének a fel nem vett diákok mi, szarért, húgyért a mentősökhöz, a bőlcsikbe az ovikba !!!
Nessy
Elképzelem az adósságban fuldokló körházat, amint az önkéntesnek kifizeti a százezres nagyság rendű jogosítványát, meg az ennél is drágább nyelvtanfolyamát! Már elnézést, de aki önkéntes, az minden ellenszolgáltatás nélkül végzi azt a tevékenységet, amit elvállalt!
papa.49
A másik meg az akinek lehetősége van megy külföldre dolgozni, mert ott a többszörösét keresi az itthoninak...
Commenter
novák mutasson jó példát, hagyja ott a megemelt parlamenti fizetését és menjen ő önkéntes munkára! Homofób beszólását követően kezdhetné mindjárt AIDS-es betegek ápolásával, vagy esetleg segíthetne a hajléktalanokon is... :(
wagabund
@Commenter: négy kisgyermek anyukája...+ államtitkár+ férj+ háztartás+ baráti kör...szívesen menne ingyenmunkára...de hát teccenek érteni...képtelenség..

felelősségteljesen látja el a rámért feladatot...

bazinga..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.