Magyarország továbbra is kiemelt külpolitikai céljának tekinti Szerbia EU-integrációs törekvéseinek támogatását – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken telefonon az MTI-nek.

Szijjártó: Magyarország továbbra is támogatja Szerbia EU-integrációját

A tárcavezető közölte: hivatalos belgrádi látogatása során fogadta Aleksandar Vucic államfő, tárgyalt Aleksandar Antic energetikai és Jadranka Joksimovic EU-integrációt felügyelő miniszterrel.

Hangsúlyozta:

Magyarország továbbra is kiemelt külpolitikai céljának tekinti Szerbia EU-integrációs törekvéseinek támogatását, hiszen Magyarországnak az a politikai és gazdasági érdeke, hogy Szerbia mielőbb tagja legyen az Európai Uniónak.

Úgy vélte, az Európai Bizottság által előirányzott 2025-ös céldátum nagyon távoli, Szerbiának ennél korábban kellene csatlakoznia az EU-hoz. Ezért Magyarország azt javasolja az EU soros elnökségét betöltő Ausztriának, hogy decemberben, amikor ez a kérdés napirendre kerül, az a döntés szülessen, hogy Szerbiával mind a 21, eddig meg nem nyitott tárgyalási fejezetet nyissák meg, így felgyorsítva a csatlakozási folyamatot – magyarázta.

Szijjártó Péter arra is kitért, hogy mind Magyarország, mind pedig Szerbia erőforrásként tekint egymás nemzeti közösségeire.

"Szerbia kisebbségi politikája példaként szolgálhatna más, az Európai Unióba igyekvő szomszédos ország számára is"

- fogalmazott.

Mint mondta, Magyarország folytatja a vajdasági gazdaságfejlesztési programot. Eddig 6488 vajdasági magyar kisvállalkozó pályázatát, valamint 23 nagyberuházást támogattak, ezekre összesen 22 milliárd forintot fordított a magyar költségvetés – közölte.

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy a tárgyalásokon áttekintették a magyar-szerb határon többször kialakult hosszú várakozási idők kérdését. A két belügyminiszter intézkedésének köszönhetően elmondható, hogy a legforgalmasabb magyar-szerb határátkelőhelyeken is jelentősen csökkent a várakozási idő, és nyilván még tovább fog csökkenni, ha újabb átkelőhelyeket nyitnak meg – mutatott rá. Hozzátette: ezek közül a következő a Kübekháza és Rábé közötti határátkelő, az ehhez szükséges beruházásokat a jövő év végéig elvégzik.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Gulyás deviáns szervezetnek nevezte az EP-t
Orbán szerint Az Európai Bizottság napjai meg vannak számlálva
akkor most ki akarsz babrálni a szerb barátaiddal???
iluminati
@RonaGyuri: Persze hogy támogatja...eddig is fekete üzleteket csináltak a szerbekkel...az uniós pénzekkel...
fekete
Szegyentelen egy reszeg banda az egesz EU!
kokopelli
@RonaGyuri: ...ezeknél a balkéz nem tudja,hogy mit csinál a másik balkéz!
Igaz,hogy a balf@ßoknak két balkéz is elég! Ingyenélő tetvek! ;-))
Zeta
Pedig nemkellene meg egy oroszbarát ország az eu ba, bomlasztani!
Az, hogy most "rendezett" a kapcsolat velük, az nem a szerbeknek, hanem a milliárdoknak köszönhető, amit O. Viktor eddig elköltött azokra, akik bizonyítják a magyarságukat.
Pedig nem csak mi tettünk velük rosszat, Hideg napok.
Ők utána törlesztettek a háború után. Ezeket mért kell padló alá söpörni tisztázás nélkül.
Nem kell őket csak az orosz érdekek miatt patronálni az eu felé.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.