Az 1944. augusztus 1-jén kirobbant varsói felkelésről és a magyar honvédek felkelőknek nyújtott önzetlen segítségéről emlékezik meg egy történelmi csatajelent rekonstrukciójával a budapesti Lengyel Intézet.

A lengyel és magyar hagyományőrző csapatok segítségével felidézett jelenet a két nemzet közös történelmének nagyvonalú és hősies gesztusokban gazdag, mégis kevéssé ismert epizódját igyekszik kézzelfoghatóvá tenni Budapest lakói számára – közölte az intézmény az MTI-vel.

A rekonstrukciót követően az érdeklődők még többet megtudhatnak a magyar katonák varsói felkelésben betöltött szerepéről a Lengyel Intézetben, ahol levetítik a Magyar korridor – Varsó 1944 című dokumentumfilmet, valamint röviden ismertetik Maria Zima frissen megjelent Magyar katonák és a varsói felkelés című könyvét is.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Imre49
Az rendben van, hogy megemlékeznek a felkelésről, amit a fasiszta (náci) megszállók ellen folytattak a lengyel hazafiak, de ehhez nekem két megjegyzésem volna: 1. érdekes módon hazánkban (tisztelet az esetleges kivételeknek!) a fasiszta magyarországért életüket áldozókról minden évben megemlékeznek, ezzel szemben akik elkövették azt a "bűnt", hogy kommunisták voltak, de ahogy a lengyelek, ők is a fasizmus elleni harcban áldozták az életüket, így pld. Kilián György, akinek egyetlen "bűne" az volt, hogy kommunista volt! A második megjegyzésem, hogy a kedves lengyel "testvéreinknek" arról is meg kellene emlékezniük, hogy a varsói gettólázadás (a gettóba zárt zsidók fellázadtak) ahol zsidó emberek szereztek fegyvereket és amíg a nácik le nem mészárolták őket, addig harcoltak a szabadságukért, eközben a derék lengyel hazafiak egy pillanatra sem próbáltak nekik segíteni! Nem elírás, ez tény! Igaz, aztán ugyanezt tette a lengyel hazafiakkal a szovjet hadsereg is, mivel Varsó határában álltak (helyesebben , megálltak!) és megvárták amíg a nácik azt a felkelést is leverik. Örülnöm kéne, hogy az oroszok "visszaadták" azt amit a lengyelek tettek a saját zsidó honfitársaikkal, de sajnos az oroszok és a lengyelek is hírhedten antiszemiták voltak már régóta, de amiről tudni lehet, az bizony a 19-ik század és bizony a II.VH. befejezése után a még megmaradt kevés zsidóság ellen is pogromokat hajtottak végre, vagyis a szerencsétlen, a csoda folytán életben maradt kevés zsidóságot is igyekeztek lemészárolni!
Talán ezekről is meg kellene emlékezni, már csak a történelmi hűség kedvéért is! Persze, ahogy a kommunista és más diktatúrákban is, igyekeznek a hatalom emberei jótékonyan kitörölni az emlékezetből azt ami kellemetlen lehet nekik a hatalmuk megszerzése és/ vagy megtartása érdekében, lásd orbán és bandája!
lusta
@Imre49: Tegyük gyorsan hozzá, hogy pont azért robbantották ki a felkelést, a londoniak ellenében, hogy Varsó lengyelk kézen legyen mielőtt a szovjetek megérkeznének. Aztán lett a nagy csodálkozás és kb. 30 ezer katona és 100 ezer civil halála és Varsó lerombolása.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.