Esztergomban egy idős férfi mellkasi fájdalomra panaszkodva elment a helyi ügyeletre, ám ott a család állítása szerint az orvos meg sem vizsgálta, csak hazaküldte. A férfi a rendelőtől nem messze halt meg egy padon.

Mellkasi fájdalomra panaszkodva kereste föl az esztergomi ügyeletes orvost egy 73 éves férfi hétfőn, ám a doktor egy fájdalomcsillapító injekció beadása után hazaküldte a férfit, akinek előtte nem volt problémája a szívével.

Hazaküldte a mellkasi fájdalomra panaszkodó beteget az orvos - a rendelőtől nem messze halt meg

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Az atv.hu cikke szerint a beteg nem jutott messze, a rendelő közelében egy padra rogyott, és még annyi ereje volt, hogy egy járókelőtől segítésget kérjen. 

Az ügyeletről riasztott orvos megkezdte a férfi újraélesztését, majd a rendelő előtti munkálatok miatt késő mentősök is bekapcsolódtak a reanimálásba, ám nem tudták megmenteni  férfi életét. 

A család szerint ha az ügyeletes orvos komolyan vette volna a mellkasi fájdalommal hozzá forduló férfit, még ma is élne.

Az előzménye az, hogy vasárnap reggel szól édesapám az édesanyámnak, hogy ő nagyon rosszul van. Mellkasi fájdalmat érez, szúró fájdalmat érez a hátában, elöl-hátul, hol visszajön, erősebben, hol elmúlik, de folyamatos. Megkéri az édesanyámat, hogy az Esztergomi ügyeletre kísérje be.

Az Esztergomi kórház területén működő, de a kórháztól független orvosi ügyeleten a doktornő nem vette komolyan az édesapja panaszait, és a szükséges vizsgálatokat sem végezte el. Semmilyen vizsgálat nem is szerepel az ambuláns lapon, csak vérnyomásmérés. Megméri édesapámnak a vérnyomását, ami rendben van, megkérdezi arról, hogy milyen gyógyszereket szed, és idegbecsípődéssel kezeli, egy algopiryn-voltaren injekciót ad

- mondta el az atv.hu-nak az áldozat fia.

A család most a boncolási jegyzőkönyvre vár, ám azt már tudni, hogy a halál okaként a halottvizsgálati bizonyítványban heveny balkamrai elégtelenség – vagyis szívprobléma – szerepel.

Az atv.hu kereste az orvosi ügyeletet, de nem kaptak választ a megkeresésre. 

43 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csipetke
A talpraesett,hozzáértő,jó orvosok külföldön dolgoznak,akik ittmaradtak,azok kint se feleltek volna meg,(tisztelet a kevés kivételnek)Egyre több olyan orvos lesz,akiknek kis túlzással,de megvették a diplomát.Esélyegyenlőség már régóta nincs,nyilván a pénzes szülők gyerekeinek van nagyobb esélyük az egyetemhez,mégha hülye is az a gyerek,és úgy taszigálják át a vizsgákon.A csóró gyerek,mégha okos is,a kisujjából is ki tudná rázni az orvosi diplomát,meg se próbálja,mert anyagiak hiányában bele se mer vágni.Szomorú ez...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csipetke
A talpraesett,hozzáértő,jó orvosok külföldön dolgoznak,akik ittmaradtak,azok kint se feleltek volna meg,(tisztelet a kevés kivételnek)Egyre több olyan orvos lesz,akiknek kis túlzással,de megvették a diplomát.Esélyegyenlőség már régóta nincs,nyilván a pénzes szülők gyerekeinek van nagyobb esélyük az egyetemhez,mégha hülye is az a gyerek,és úgy taszigálják át a vizsgákon.A csóró gyerek,mégha okos is,a kisujjából is ki tudná rázni az orvosi diplomát,meg se próbálja,mert anyagiak hiányában bele se mer vágni.Szomorú ez...
papa.49
@csipetke: Nagyon szomorú, így lesznek olyan jogászok például akik egyetlen ép kéz,láb törvényt nem tudnak alkotni, meg ilyen ,,orvosok,, !!!
karma1
@csipetke: Nem kell ahhoz az Ecserin venni a diplomat - eleg az, hogyha csak a kozepesen vizsgazott orvosok maradnak itthon, mondjuk akik pont a szivroham diagnosztizalasanal hianyoztak az egyetemrol, es vizsgakerdesnek sem azt huztak...
Ez jutott - ebbol kell gazdalkodni. (Amellett nem vagyok benne biztos, hogy 65 ev felett ugyanolyan orvosi ellatast kell biztositaniuk "felsobb utasitasra" , mint mondjuk egy 38 eves eseteben.)
papa.49
@karma1: Itt az igazság nálad, már meséltem a sógorom esetét aki 59. évesen vérmérgezésben halt meg a kórházban, több mint 18 órán át szenvedett a ,,sürgősségi,, előtt a paraván mögött, mire kómába eset, majd meghalt ez 2012. augusztusában történt !!!
abigail
Gyalázatos ez a kiszolgáltatottság! Tűrhetetlen ahogy néhány orvos bánik a beteggel. Nincs semmi következménye! Örüljünk hogy egyáltalán vannak, ha nem tetszik menjünk magánrendelésre. Mert igazából erről szól az egész.
karma1
@abigail: Van holyan helyseg, ahol a betegnek nincs valasztasi lehetosege - talan csak a nagyvarosokban van mod maganrendelesre menni. Talan inkabb mentot kellett volna hivnia az ur felesegenek, es mentovel bevitetni ot, mert azert a mentos eseteknek prioritasa van a surgossegin.
Nessy
@karma1: A prioritás nem mindenhol működik. Átveszik a beteget, aztán vár a folyosón. Viszont tényleg mentőt kellett volna hívni, mert EKG, monitor,infúzió, és nem a sürgősségire, hanem intenzívre, cardiológiára viszi a beteget.
Életempárjánál anno pont az ellenkezője történt. Nagypéntek délben volt időpont kontroll vizsgálatra. Besétáltunk a rendelőbe, és pár perc múlva közölték, hogy jön a mentő, mert most kapott infarktust vizsgálat közben. Egy óra múlva már rendbe is volt minden a Városmajorba. Kapott még hat évet!
Az a nagy baj, hogy a doktornő már nyugdíjas, és bizony hosszú a várólista a kontrollra.
abigail
@karma1: Csatlakozom Nessyhez - mentő, átveszik a beteget aztán várakozás a folyosón 6 órán keresztül, rá sem néz senki, . Tapasztalat a fővárosban /Honvéd/ szívbeteggel otthoni eszméletvesztés után.
Yoda69
Europai szinvonalu egeszsegugy.
Europa legbiztonsagosabb orszaga.
Kimagaslo oktatasi szinvonal.
Naszad modjara szaguldo gazdasag.
Mondjam meg?...
Nessy
@Yoda69: Ebben a kánikulában ez is sok a dajkameséből!
Viszont a híveknek ez hűsítő forrás!
tulipan
@Yoda69: Ezeknek a bunkó narancsködösknek, tök mindegy, hogy vezetők-e, vagy csak a seggnyaéóik, az "emberi élet " ér a legkevesebbet!!!
Clavigo
Nem ismerte,nem tudta a tiz parancsolatot... Megrohadhatna már ez a qrmány..
dr. prédikátor
A kurva anyját az ilyen "doktornak"Vajon hol végzett???De biztos nem volt neki kásler féle tizparancsolat, amit a betegnek kellett volna adni!!!Rohadjon meg az ilyen orvos!!!
Commenter
@dr. prédikátor: ez kásler és vidéke szintű orvos. A kisugárzó fájdalom egyértelműen a szívroham egyik jele lehet, ezt még egy laikus is tudja. A vérnyomásmérés önmagában nem elég. Szerencsétlen beteg, nyugodjon békében, talán menthető lett volna ha nem félvállról kezelik. Jobb helyeken az ilyen orvos nem ússza meg műhiba per és eltiltás nélkül, itt többnyire igen.
dr. prédikátor
@Commenter: Igen, talán még egy kezdő mentős is felismeri a betegséget, volt már rá példa!
Commenter
@dr. prédikátor: nem is kell mentősnek sem lenni. Vannak betegségek aminek a tüneteiről sokat hallani, olvasni. A kisugárzó erős, szinte tűrhetetlen fájdalom a hátba, mellkasba, karba az egyik alapvető jel, hogy szívinfarktus lehet/van a háttérben.Ezeket a beteg és a hozzátartozó is elmondta, ezt nem figyelembe venni a beteg szempontjából végzetes hiba volt, már arra se maradt idő, hogy másik orvoshoz vigye a hozzátartozó. :((( Nem értem az orvos hozzáállását. Ennyire nemtörődöm, vagy ennyire nem elavult/nem létező a belgyógyászati tudása?
tulipan
@Commenter: Igazad van! Ez bizony köztudott, bár az kevésbé, hogy a nőknél ez (IS?) MÁSKÉPPEN VAN!
magyarbakancs
@dr. prédikátor: Magyarországon 10 orvosból 9 hülye a szakmájához.
Merem mondani mivel 38 éve vagyok ápoló
magyarbakancs
Tanulnák már meg ezek a szar ,senkiházi orvosok ,hogy ember vagyok még akkor is ha nincs a nevem előtt dr.
Mirtilla
Nem kell ahhoz 70 évesnek lenni, hogy ez bárkivel megtörténjen manapság Magyarországon.A csecsemőket is hasonló szinvonalon és hasonló eredménnyel (halál) látják el a legtöbb orvosi ügyeleten.Már ahol egyáltalán van ilyen. A jók már régen elmentek, itthon meg jön föl és még följebb az alja.Gyakorolják a szakmát rajtunk és szeretteinken...
Commenter
@tulipan: így van. A nőknél más tünetekben jelentkezik a szívroham, de ettől egy orvosnak az alaptüneteket nemtől függetlenül azonnal fel kellene ismernie, nem hogy egy laikusnak. Döbbenetesen pocsék diagnoszta ez az orvos.
Nessy
@Commenter: Lehet, hogy urológus, nőgyógyász vagy egyéb szakorvos volt. Ma már annyira leszakosodnak, hogy a med.univ. csak egy titulus
Valamikor az ügyeleteket a körzeti orvosok adták, akik azért szélesebb skálán tudtak diagnosztizálni, és dönteni.
Emlékszem, amikor egy idős doktorbácsi mellett voltam asszisztens, és a gyomorszáj fájdalomra panaszkodó beteghez infarktus diagnózíssal rendeltem a a mentőt. És tényleg az volt neki,az életét mentette meg a doktor bácsi, a,ki nem csak doktor, de orvos volt!!!
Sajnos ma kevés doktorból lesz ORVOS!
ila51
Gyermekkorom gyermekorvosára emlékszem ...Ő nem küldözgetett sehova senkit , elég volt időnként körbe nézett , megnyomta a körmünk felületét , mégis túléltük a gyerekkort. Áldassék Dr Hidasi László neve ...
Commenter
@Nessy: nagy szükség lenne most olyan orvosokra akiről írsz! Első lenne a med univ., aztán jöhet a specializáció a mai kritikus helyzetben levő eü-ben.
Commenter
@papa.49: borzalmas és nem egyedi eset. részvétem. az én nagymamámat trombózis után a kezelőorvosa elkezdte "sétáltattatni" a folyosón mert úgy gondolta teljesen felszívódott a vérrög, hát nem. Egy nap múlva jött volna haza, a folyosói séta miatt azonban leszakadt a vérrög, és meghalt, még 60 sem volt ő sem. Az orvost kb annyira érdekelte a saját hibája mint ezt a mostani esztergomi "kollégáját..." az orvos magas kort ért meg és még nyugdíj után jóval praktizált...
emerencia
@dr. prédikátor: ma 12:22 A kétórás elsősegély oktatáson is mondta az oktató, hogy a mellkasi fájdalmak kb. kilencven százaléka banális de mégis komolyan kell venni! Még a nyolcvanas években a hozzátartozómat mentő vitte be kisebb mellkasi fájdalommal. Hiába mondta, hogy már nem fáj mert sikerült egy jót büffentenie, teljes kórházi kivizsgálás lett a vége. Most majd hetven éves és jól van.
tudode
Nem tisztem mentegetni a TÉVEDŐ ORVOST, de első találkozásom a gyermekszülésen kívül 27 éves koromban volt, amelynek az volt az előzménye, hogy az akkori KÖRZETI ORVOS munkaképessé minősített, amelyről MEGTARTOTTAM a sárguló igazolásomat!
.
Szakrendelést követeltem, ahonnan AZONNAL vakbélgyulladással kórházba vittek, és aznap megműtöttek. Az óta legalább 6-7 klf. műtétem volt, még kórházban is félrediagnosztizálva.
.
2013-ban AGYI TROMBÓZISSAL szerda du. 17 h-tól a családi orvos téves diagnózisától -péntek hajnali 1 órakor állapították meg a diagnózist egy SÜRGŐSSÉGI OSZTÁLYON, ahonnan a helyileg illetékes LEROBBANT államosított kórházba átszállítás után éltem túl, annak következtében, hogy BEVETTEM a tünet észlelésekor egy Bayer aszpirint, különben ma már ANNYI, ÉS EGY BAMBI lenne az életem.
.
Az óta CSALÁD ORVOST kihagy, egyenest kórház KOMOLYNAK TŰNŐ eltérés észlelésekor!
.
Mi ebből "is" a tanulság, az ORVOSOK SEM TÉVEDHETETLENEK!.
emerencia
@csipetke: ma 9:53 Csak azt nem értem, hogy ugyanaz az orvos miért gyógyít másként tb orvosként és a saját bizniszében? (pl. a tb. rendelőben nem veszi komolyan ugyanazon panaszokat amelyeket a magán rendelésén igen.) Azt is nehéz megérteni, hogy az itthon még létező lehetőségeket sem kihasználva lelkiismeretlen doki miért táltosodik meg külföldön?
emerencia
@Commenter: ma 18:19 Trombózisra hajazó tünetekkel majd három hónapot vártam a szakrendelésre miközben 10-11 órás műszakokban strapás fizikai munkát végeztem idősb munkavállalóként. Többen tanácsolták, hogy mímeljek heves fájdalmat és hívjam ki a mentőt éjszaka. Akkor bekerülök a rendszerbe és kivizsgálnak. Nem tettem meg de minden súlyos tárgy felemelésekor kivert a hideg a félelemtől. Csak a saját szerencsémnek köszönhetem, hogy végül kiderült: "csak" vénaelégtelenségem van.
Commenter
@emerencia: így van sajnos, ha a mentőt hívja magára az ember, akkor legalább a rendszerbe bekerül "várólista" nélkül. Azért ez a helyzet minden csak nem megnyugtató ráadásul magánpraxisban is előfordulnak súlyos tévedések, tehát nem biztos hogy több pénzért jobb ellátást kapsz. Azokban az országokban ahol az (állami) egészségügy jól működik, nem opcionális, hanem kötelező a magán egészségügyi biztosítás! De a Fidesz még mindig ott tart hogy 300 ft vizitdíj sok volt és igenis, van ingyen ebéd. Hát nincs, mert a TB járulék sem kevés, mégis süllyed az eü...
csipetke
@emerencia: 19:11 Nincs mindegyik orvosnak magánpraxisa,de amelyiknek van,az általában jó a szakmájában,ha nem,az elég gyorsan kiderül,és nemigen lesznek magánbetegei.A kórházi műszak,és ügyelet is elég lenne bőven,de ha egy kicsit is az átlag fölött akar élni,a műszakjából még rohan valamelyik magánklinikára.Le vannak terhelve,a magánrendelőben nyilván mindent megtehetnek a betegért,nincs várólista semmilyen vizsgálatra,és a beteg fizet,Csak az állami ellátásban lehetnek "genyók" a betegekkel.Sajnos ez jó sokáig így marad,mert az orvosok nem fognak hazajönni belátható időn belül.
Veleda
@emerencia: 19.39-re. Svájci állampolgárságu férfiú barátnőmet feleségül vette, azóta életvitel szerűen M.on lakik, de a szükséges orvosi vizsgálatokra mindíg hazamegy Svájcba. Az ottani TB keret terhére kapott egy kis készüléket, amivel rendszeresen böki/ méri- magát( mint a cukor betegek) és saját maga ellenőrzi az INR értékét. Ez az érték a trombózis megelőzést szolgálja. Kétszer volt mélyvénás trombózisom, ezért havonta kell a laborba mennem INR mérésre. MI lenne, ha én is kaphatnék egy mérő készüléket? Vagy ne álmodozzam?
emerencia
@Veleda: Nem, ne álmodozzál. Inkább érdeklődj a kezelőorvosodnál. (Van egy olyan érzésem, hogy már megtetted.) Nem lennék meglepve, ha simán megoldható lenne, hogy legyen ilyen kütyüd csak nem jutsz hozzá mert nincs protekciód, pénzed lefizetni a dokit vagy csak egyszerűen nem tartja fontosnak az orvosod. Magyarországon szárnyal a gazdaság, nem igaz, hogy éppen erre ne lenne pénz! Egyetlen stadion árából rengeteg embernek lehetne biztosítani azokat az eszközöket melyek biztonságosabbá tehetné az életüket.
Mirtilla
@Veleda: Jobb , ha addig ébredsz fel, amig nem késő és nem történik valami visszafordithatatlan ! Csipd meg magad és tudatositsd azt, hogy hol élsz , milyen körülmények között, milyenn kilátásokkal.
Veleda
@emerencia: Ezt az én korosztályom már nem éri meg:))
1magyar
Ez a történet ott sántít,hogy ha elkísérte a felesége az orvoshoz, akkor miért egy járókelőtől kért segítséget a maradék erejével?
emerencia
@Veleda: De igen! Minden korosztály emberekből áll, a létük, egészségük egyformán fontos. Ne a fasisztoid orbáni értékrendhez mérd magad. Ha vigyázol magadra még megérhetsz egy olyan Magyarországot, ahol fel sem merül az életkori diszkrimináció legalábbis az egészségügyben. (Sajnos élet más területein mindig lesz.)
abigail
Sajnos nagyon is létezik az egészségügyben az életkori diszkrimináció! De mennyire!
ila51
@abigail: ...annak már nem kell nyugdíjat fizetni

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.