A KSH felmérése szerint tavaly Magyarországon a születéskor várható élettartam a nők esetében 79 év, a férfiak esetében 72,4 év volt. Bár a különbség továbbra is jelentős, úgy tűnik, hogy a férfiak élettartama gyorsabban növekszik, mint a nőké. Érdekes, hogy az adatok földrajzi bontásban való vizsgálata során tapasztaltak igazán nagy különbségeket..

Kiderült, hol élnek a legtovább az emberek MagyarországonFotó: Pxhere.com

A hivatal földrajzi bontásban is vizsgálta az élettartam-adatokat, és elképesztő különbségre bukkantak: a leghosszabb életkilátásokkal a budapesti nők (80,1 év), a legrövidebbel a nógrádi férfiak (69,99 év) rendelkeznek. Mindössze 70-80 kilométer választja el egymástól a két területet, mégis 10 évvel rövidebb életre számíthat egy nőtincsi közmunkás, mint mondjuk egy körúti fodrász.

Budapesten, Nyugat-Magyarországon, illetve Hajdú-Bihar megyében a nők születéskor várható élettartama már a 2017-es mérésekben is 80 év körül volt. Nagy területi különbségeket nem tapaszthatunk, hiszen a leggyengébb életkilátásokkal jellemezhető megyékben is közelíti az adat a 78 évet.

A férfiaknál ennél nagyobb differenciát számol a KSH: a budapestiek és a nógrádiak várható élettartama közötti különbség több, mint 4 év.

A KSH adatai alapján megnéztük azt is, hogy a várható élettartam hogyan változott a századforduló óta. Mindkét nem esetében, minden régióban emelkedést láthatunk, ami sok egyéb tényező mellett a Ratkó-korszaknak is köszönhető. Az átlagosnál kisebb volt a várható életkor javulása a hosszú ideje nehéz körülmények között lévő Nógrádban, de meglepő módon Vas és Békés megyében is.

Fontos tudni, hogy az utóbbi másfél évtizedben (kb. az ezredforduló óta) az egyes területek várható élettartama közötti eltérések kissé erősödtek. Ez a népesedési tendenciákra nem feltétlenül hat jól: ahol nagyobb a javulás, ott egyre növekedni fog a várható élettartam, másutt viszont folyamatos lassú növekedés várható csupán.

(Blikk.hu)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

fekete
Ugy tudom,hogy Felcsuton elnek legtovabb az emberek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.