Még a görögdinnyével sem árt vigyázni: elég egy rossz mozdulat, és könnyen csatatérré változtathatja a konyhánkat. Ez a dinnyerobbanás.

Felrobbant egy görögdinnye Szegeden

Fotó: Pxhere.com

A Délmagyar egy olvasói levél hatására járt utána a felrobbanó dinnye jelenségének: egy pórul járt szegedi lakos fel szerette volna vágni a szupermarketben vásárolt gyümölcsöt, mikor az hangos robajjal felrobbant, beterítve konyháját dinnyelével.

A lap megkérdezett egy szakértőt is az ügyben. Göcző Mátyás, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének elnöke elárulta, hogy mikor jelentkezhet a meglepő jelenség.

Vannak olyan időjárási körülmények, amikor ha a gazdák nem készültek fel megfelelő növényvédelemmel, egy szállítmányban pár dinnye belseje elfolyósodhat. Ez a folyamat hamar végbemegy a gyümölcsben, válogatáskor ezt még nem feltétlenül lehet észrevenni – nyilatkozta a szakember.

A lap egy medgyesegyházi termelő véleményét is kikérte, aki azt mondta, a robbanás oka a szállításban keresendő: mire a dinnye konténerbe illetve kamionba kerül, többször megnyomódik, és belül lédússá válik.

Melegben ráadásul elvékonyodik a héja, és a világos végénél összegyűlik a sok lé. Ott elkezd sisteregni, hab képződik ott, ekkor robbanhat a dinnye – magyarázta a lapnak. – Ha halljuk a sziszegő hangot, ki kell vinni a dinnyét olyan helyre, ahol nem okoz kárt a lakásban, ettől persze még fogyaszthatatlan. Ezért érdemes körültekintően válogatni a lédús gyümölcsből. Vásárláskor kopogtatással lehet különbséget tenni, a jó dinnye csattog, éles, pengő hangja van. Ami már túlérett, az alig szól – adott tanácsot az asszony.

Egy másik termelő azt mondta a Délmagyarnak, hogy ő még nem találkozott ehhez hasonlóval. Igaz, ő mindig az aznap leszedett dinnyét viszi a piacra, a friss termés pedig sosem robban. A multiknál kapható dinnye azonban hatalmas utat tesz meg az áruház polcáig, addig többször pakolják, ráadásul sokat állhat. Így a termelő véleménye szerint aki nem akarja, hogy meglepetés érje, inkább a piacon vásárolja meg a gyümölcsöt.

(Blikk.hu)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Commenter
hát nem jó helyen robbant. Posványoson kellett volna tegnap...
wagabund
le kellett volna hűteni. Akkor kisebb a nyomás benne... persze az túlzás, hogy az egész konyhát beterítette..
az a jó dinnye, amibe ha belevágom a bökőt, egyből szétreped...akárhol is vettem..
Peller Anikó
Most utólag már lelkifurdalás gyötör amiért petárdát tettem a dinnyébe, nem gondoltam, hogy ilyen hírverés lesz belőle. :)
Commenter
hát nem jó helyen robbant. Posványoson kellett volna tegnap...
Mrfingusz
@Peller Anikó: dehogy petárda,bele pisiltél attól robbant fel :)
Peller Anikó
@Mrfingusz: Igazad lehet, most így visszagondolva aznap tényleg megittam egy adag nitrót a pohár glicerines hashajtóra.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.