Az európai klímapolitikával a nukleárisenergia-termelés inkább összhangban van, mintsem hogy ellentétben lenne vele – vélekedett Kaderják Péter energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár a Magyar Hírlapnak adott interjúban.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára a lap keddi számában kifejtette:

az Európai Unió energia- és klímapolitikájának sarokköve a nagyon határozott klímavédelmi kötelezettség.

A tagállamok a közelmúltban egyeztek meg a 2030-as megújulóenergia-célban, amely 32 százalék, és az energiahatékonyság területén szintén 32 százalékos célt tűztek ki. E törekvések valóra váltásának fontos eleme az emissziókereskedelmi rendszer, a szén-dioxid-kibocsátás után a termelők által fizetendő ár várhatóan nőni fog, ez a körülmény pedig segíti az atomerőművek megtérülését is.

Paks II. egy klímavédelmi szempontból tiszta energiaforrásként jön létre, legfontosabb célja a magyar energiaellátás gerincét adó nukleárisenergia-termelés hosszú távú fenntartása

- jelentette ki az államtitkár. Hozzátette, hogy emellett jelentős megújuló kapacitások fognak a rendszerbe lépni, ezek közül a kormány elsősorban a napelemes beruházásokat preferálja.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a kormány az elmúlt hat-hét évben komoly erőfeszítéseket tett az egyoldalú orosz gázimport-függőség megszüntetéséért. Véleménye szerint a külső kitettség egy versengő gázpiac létrehozásával mérsékelhető, ahol az orosz gáznak is megvan a maga szerepe.

Kaderják Péter a jövőre vonatkozó legígéretesebb projektnek nevezte a román-magyar-szlovák-osztrák gázszállítási útvonal kialakítását. Úgy vélte ugyanakkor, hogy az Északi Áramlat 2. vezeték megvalósulása – amellyel a gáz jelentős része Ukrajna megkerülésével jutna Nyugat-Európába, és onnan tudnánk megvásárolni – Kelet-Európa számára több hátránnyal járna, mint előnnyel. Várhatóan áremelkedést okozna nálunk, hiszen a legolcsóbb gázszállítási irány az ukrán, ezért Magyarországnak érdekében áll az ukrán gáztranzit fenntartása – olvasható a Magyar Hírlapban.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.