A kisgyermekek egészségét elsősorban anyatejes táplálással lehet megalapozni, az utóbbi 15 évben világszinten mégis szinte stagnált a kizárólagos szoptatás aránya, emellett az újszülötteknek majdnem a fele nem jut időben az egészséget megalapozó előtejhez – olvasható az Első 1000 Nap nevű tájékoztató program keddi közleményében.

Felmérések szerint a világon évente több mint 820 ezer öt év alatti gyermek és 20 ezer kismama halálában játszik szerepet a szoptatás hiánya

- áll a közleményben, amelyben felhívják a figyelmet arra, hogy a változáshoz szakszerű edukációs rendszer kialakítása szükséges, amely világszerte segíti a kismamákat a szoptatási nehézségek legyőzésében.

Világszerte évente 820 ezer gyermek halálában játszik szerepet a szoptatás hiánya

Fotó: Pixabay cco

Mint írják,

augusztus elsején indul az anyatejes táplálás világhete, amelyet 1992-ben azért jelöltek ki, hogy világszerte hirdessék a szoptatás fontosságát és előnyeit, valamint felhívják a figyelmet a megoldandó problémákra, amelyekkel a kismamáknak táplálás közben kell szembenézniük.

Az anyatejes táplálás jelentőségét olyan nemzetközi szervezetek is hangsúlyozzák, mint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vagy az UNICEF.

A kisbabák és kisgyermekek egészségét már közvetlenül születésük után meg lehet alapozni megfelelő szoptatással:

a WHO javaslata szerint az az ideális, ha az újszülött életének első órájában találkozik az úgynevezett kolosztrummal, azaz előtejjel, majd az első félévben csakis anyatejet fogyaszt.

A későbbiekben sem szabad hirtelen megszakítani az anyatejes táplálást: az első két életévben, a hozzátáplálás időszakában is erre érdemes elsősorban támaszkodni – olvasható a közleményben.

Ugyanakkor a felmérések szerint a kizárólagos anyatejes táplálás elterjedése stagnál: az utóbbi 15 évben globális szinten csak 7 százalékpontot növekedett, és általánosan elmondható, hogy

az első órában pusztán az újszülöttek 45 százaléka jut előtejhez.

A WHO és az UNICEF felmérései szerint évente több mint 820 ezer öt év alatti kisgyermek és 20 ezer kismama halálában játszik szerepet az anyatejes táplálás elmaradása vagy a nem megfelelő szoptatás, pedig a megfelelő szoptatás számtalan egészségügyi előnnyel jár – írják.

Bizonyított, hogy optimális szoptatással akár a felére csökkenthetjük az olyan gyakori gyermekkori betegségek kockázatát, mint a hasmenés vagy a különböző légúti fertőzések. A szoptatás emellett megvédheti a csecsemőt az asztmától, a bölcsőhaláltól vagy a középfülgyulladástól, és csökkentheti a túlsúly és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét. Emellett azt is kimutatták, hogy a gyermekek agyfejlődésére és kognitív képességeire is pozitív hatással van, és akár 2,6 ponttal is megemelheti az IQ-szintet. Az anyatejes táplálás ráadásul a kismamák egészségét is megvédi: csökkenti a szívproblémák, a 2-es típusú diabétesz, valamint a petefészek- és mellrák kialakulásának esélyét, közvetlenül a vajúdás után pedig elősegíti a méh összehúzódását és csillapítja a szülés utáni vérzést

- idézi a közlemény Csordás Ágnesnek, a Magyar Védőnők Egyesületének elnökének, az Első 1000 Nap program szakértőjének szavait.

Sokaknál az első fél éves, kizárólag anyatejen alapuló étrend sem valósul meg, noha a WHO ajánlása szerint kétéves korig érdemes folytatni az anyatejes táplálást, a 20-23 hónapos gyermekek több mint felénél már korábban elhagyják a szoptatást.

Ezen a tendencián szeretne javítani az Egészségügyi Világszervezet is, amely külön célként tűzte ki a kizárólagos szoptatás arányának növelését.

Világszerte évente 820 ezer gyermek halálában játszik szerepet a szoptatás hiánya

Fotó: Pixabay cco

A közlemény szerint

a magyar adatok sem mutatnak "tisztán pozitív képet": bár a magyar kisbabák egyharmadát kizárólagos szoptatás útján táplálják, egy felmérés szerint 2009 és 2014 között 3,6 százalékkal csökkent a csak anyatejjel táplált féléves csecsemők száma.

Ugyanakkor a felmérés során azt is vizsgálták, hogy a hozzátáplálás idején hány egy év körüli kisgyermeket szoptatnak még:

ez a 35 százalékos arány jelentősen magasabb, mint ami Görögország (6,4 százalék), Izland (16 százalék) vagy Luxemburg (11,8 százalék) helyzetét jellemzi.

Az anyatejes táplálás elterjedését nehezíti egyebek mellett, hogy az újszülöttek egy része képtelen az anyatejes táplálkozás megkezdésére, és a kisebesedett, fájdalmas mellbimbó is gyakran jelent gondot. Sok esetben nehézséget okoz még a mell vérbősége vagy formája, illetve az anyatejhiány és a szülés utáni stressz is.

A szoptatással kapcsolatos gondok gyakran a kismamák edukációs hiányosságaira vagy bizonytalanságaira vezethetők vissza, ezért kifejezetten fontos lenne az egészségügyi szakemberek aktívabb bevonása és új támogatói rendszer kialakítása

- írják.

A Magyar Primer Prevenciós Orvosi Egyesület által létrehozott, Első 1000 Nap elnevezésű népegészségügyi tájékoztató kampány célja, hogy a szülők és az orvostársadalom figyelmét a fogantatástól 2 éves korig tartó időszak fontosságára irányítsa. A program jelenleg közel 200 szakembert és több mint 2 ezer szülőt tudhat támogatói között – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Még szerencse. Százszorannyi is kevés lenne. Az emberiség gyorsvonat sebességgel rohan a vesztébe a fékevesztett szaporulatával.

Négy nap alatt szaporodunk ennyit, naponta 230 ezerrel vagyunk többen a Földön

nepesseg.population.city/world/.
36
@Peller Anikó: És sajnos a tápszergyártók-akik egyben gyógyszer gyárak is-ezerrel nyomják a liberális politikusokat tőlünk nyugatabbra hogy a szoptatást szexistának és a nők megalázásának minősítsék.
Az arabok és az afrikaiak meg tojnak az egész cirkuszra. Szoptatják a gyerekeiket és kész. Ez a téma is egy halálos liberális csapda.

És igen. Az emberiség tényleg kicsinálja magát a túlszaporulattal. Az élelmiszer és az ivóvíz már ma is kevés-és ahol van ott egyre drágább-. Persze, mindent a klíma változással magyaráznak, mert az a trendi.
A természet egyszer csak elkezdi majd vírusokkal szabályozni a szaporulatot és kész, vagy ha nem, akkor a társadalmi feszültségek, háborúk sokasága fogja megtenni a ritkítást.
Commenter
Ha tápszerlobbi, akkor szoptatáspárti lobbi is van. Ismerek olyanokat akiket szoptattak és folyamatosan betegeskedtek, gyenge egészségű felnőttek lettek, és olyanokat is akik tápszert kaptak és egészséges gyerekek és felnőttek lettek. Döntse el az anya mi jó, mire képes, mit akar, ne szóljon bele egyik lobbi sem. A szoptatáspárti lobbit az utóbbi időben különösen unom, mert az arcunkba tolja azt, többek között a nyilvános szoptatással is, ami anyára és babára tartozik.
wagabund
"Világszerte évente 820 ezer gyermek halálában játszik szerepet a szoptatás hiánya"...
azért érdekelne, hogy mit is jelent az a "világszerte"? mert a helyszínen más ám a helyzet, mint az irodában szörnyülködést színlelve statisztikát írni..
a kimutatás írói jártak-e Dél-amerika dzsungeleiben, jártak- e az Andok országaiban, jártak e India, Bannglades, Nepál, Pakisztán anyái közt, hogy kikérdezzék őket..de belső Kína, vagy Mongólia, Szibéria sem elhanyagolható..Közép-Amerika, vagy távol-kelet szigetországait már nem is feltételezem, hogy megkérdezték...az Afrikában mardt nők is tudnának mesélni...pont ott, ahol még a sámán az úr.

"A szoptatással kapcsolatos gondok gyakran a kismamák edukációs hiányosságaira vagy bizonytalanságaira vezethetők vissza,"...

na igen, néhány száz védőnőt kellene szétküldeni a világba...és megtudakolni, bizonytalanok-e.
wagabund
@Peller Anikó: ez már fasiszta duma...

nem a szaporodással van a baj, hanem azzal, hogy a termőterületeken nem akar senki dolgozni, csak várja a sorsa jobbrafordulását..jobb híján meg baszik (a munkára is)..

a Föld élhető termőterületeinek a harminc(30)%-a van művelésbe fogva..

Csak mellesleg: Hollandia vezet az egy főre eső megművelt terület nagyságában, és csak utána az USA..
persze így nem pontos..fordítva, egy hektárhoz 0,9 ember kell Hollandiában...

arról nem szól a statisztika, hány hektárt fognak be művelésbe naponta...vagy öntözésbe, stb..

csak a szaporodásról..
Peller Anikó
@wagabund: Cseppet sem faszista, nagyon felületesen szemléled a dolgot.

A legkevésbé sem arról van szó, hogy van e termőterület vagy nincs. A növények talaj nélkül is termeszthetők, csak tápanyagra és levegőre van szükségük. Meg napfényre.

A baj az, hogy már a mostani embertömeg is lelakta a bolygót. Nem érted?

Minden nyersanyagból kifogyunk és mindent szétszórunk. Az erdőket kiirtjuk a szaporodó emberiség etetése miatt. A maradék erdőket felgyújtjuk. Az állatvilágot már megettük, a halakat kiirtottuk mert faszisták vagyunk.

A tengerszint hirtelen fog emelkedni, az egyre erősebb viharok elsöpörnek városokat.

Már nagy bajban vagyunk. Nagyon nagyban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.