A nagy hőségben átlagosan 10-15 százalékkal nő az Országos Mentőszolgálathoz (OMSZ) beérkező riasztások száma – közölte az OMSZ szerdán.

A tájékoztatás szerint

a hőség elsősorban az időseket, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket, a kisgyermekeket, továbbá azokat veszélyezteti, akik valamilyen súlyos, krónikus alapbetegségben szenvednek.

Azt ajánlják:

aki teheti, a nagyobb megterhelést jelentő tennivalókat a kora reggeli vagy a késő délutáni időszakra időzítse.

Megszaporodott a mentők dolga a kánikula miatt – így érdemes védekezni a hőség ellen

Vízosztás a hőségben Budapesten a Deák téren. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Továbbá a hőség elleni védekezésben

fontos a megfelelő folyadékpótlás, ám nem cukros üdítőitalt, hanem ásványvizet vagy teát érdemes fogyasztani.

A hőség idején

könnyű, szellős ruházat ajánlott, de az is fontos, hogy az ember fejét ne érje tartós, közvetlen napsütés az erős UV-sugárzás, illetve a napszúrás veszélye miatt.

Megszaporodott a mentők dolga a kánikula miatt – így érdemes védekezni a hőség ellen

Fotó: MTVA/MTI

Ájulásos rosszullét esetén legjobb, ha hűvös, árnyékos helyen lefektetjük a segítségre szorulót, hiszen így az átmeneti vérkeringési zavar hamar rendeződhet – tanácsolja a mentőszolgálat, amely arra is figyelmeztet: a nagy melegben romlik az autóvezetők koncentrációképessége, meghosszabbodik a reakcióidő, így fokozott a balesetveszély.

A szakszervezet a hőség alatt járatcsökkenéssel védené a járművezetőket

A Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetsége (KSZOSZ) szerint a hőségriadó idején ritkítani kellene a közösségi közlekedési járatokat délelőtt 11 és délután 3 óra között, hogy hosszabb fizetett pihenőidőkkel csökkentsék a járművezetők leterheltségét, és a baleseti kockázatot.

A szakszervezet által szerdán az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a KSZOSZ hamarosan írásban kéri az üzemeltető önkormányzatokat és a szolgáltatást megrendelő cégeket – a fővárosban a Budapesti Közlekedési Központot (BKK) –, hogy mielőbb dolgozzanak ki kánikulai menetrendet, amely a szokásosnál jóval kevesebb járat indítását tartalmazza.

A szakszervezet a közleményben kiemelte, a kánikula a közösségi közlekedésben dolgozó járművezetőkre legalább olyan hatással van, mint az utasokra, de a vezetők nem szállhatnak le néhány megálló után.

Nemes Gábor, a KSZOSZ elnöke úgy látja, hogy a hosszan tartó hőségben nincs olyan munkavédelmi intézkedés, amellyel meg lehet óvni a járművezetőket a forróság hatásaitól. A szakszervezet által javasolt "közlekedési sziesztát" elsősorban azokon a járatokon vezetnék be, amelyeken nem légkondicionált járművek közlekednek. A tartós kánikulában a légkondicionáló sem sokat segít, hiszen az ajtókat 1-2 percenként ki kell nyitni, nincs is idő lehűteni a belső teret – tette hozzá Nemes Gábor.

Megszaporodott a mentők dolga a kánikula miatt – így érdemes védekezni a hőség ellen

Gyerekek a szökőkútnál hűsítik magukat a hőségben a debreceni Vigadó téren 2018. július 31-én.  MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Duplájára nő az ásványvíz fogyasztása a nagy melegben

A nagy meleg jelentősen megnöveli az alkoholmentes italok iránti keresletet, ekkor az ásványvíz fogyasztása akár duplájára, a gyümölcsleveké és üdítőitaloké pedig másfélszeresére is emelkedik a napi átlaghoz képest – közölte a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség titkára az MTI megkeresésére szerdán.

Bikfalvi Istvánné elmondta, hogy 2017-ben az ásványvíz fogyasztása Magyarországon fejenként 125 liter volt átlagosan, míg a különböző gyümölcslé tartalmú gyümölcslevek fogyasztása személyenként 26,6 litert, az ízesített víz és szénsavas üdítőital fogyasztása 77,4 litert tett ki.

Hozzátette, az alkoholmentes italok fogyasztása 12,5 százalékkal nőtt tavaly 2016-hoz képest. Ezen belül az ásványvíz fogyasztás 3,5 százalékkal, a különböző gyümölcslé tartalmú gyümölcsleveké 5 százalékkal, az ízesített víz és szénsavas üdítőitaloké pedig 16 százalékkal emelkedett.

A szövetség titkára kiemelte, hogy az alkoholmentes italok piacán – az elmúlt évek mintegy 30 százalékos visszaesése után –, 2014-ben lassú növekedés indult meg, amely 2015-ben, 2016-ban és 2017-ben is folytatódott. A trendforduló okát a szövetség a fogyasztásnak a korábbi évekre való visszarendeződésében látja.

Nem dőlt meg az áramfogyasztási rekord

Nem dőlt meg az idei áramfogyasztási rekord az elmúlt forró napokban – közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. még kedden.

A tájékoztatás szerint a rendszerterhelés hétfőn 6000 megawatt (MW) alatt maradt.

Ezen a nyáron eddig június 21-én volt a legnagyobb az ország villamosenergia-fogyasztása, a rendszerterhelés elérte a 6358 megawattot.

Az eddigi nyári csúcsterhelést 2015-ben regisztrálták, akkor július 8-án a rendszerterhelés 6457 MW volt.

A rekord téli csúcsterhelés, illetve a hazai abszolút rekord az idei március 2-i volt, amikor a rendszer terhelése elérte a 6835 megawattot.

A Mavir közölte:

felkészültek a megemelkedő fogyasztói igények kiszolgálására is.

Hőség – Országszerte felhőszakadásra is figyelmeztetnek

A hőség mellett a felhőszakadás veszélye miatt is országszerte figyelmeztetéseket adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint a tartós hőség miatt Baranya megye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Emellett az egész országra a felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki szerdára.

Az előrejelzésben azt írták: többórás napsütés várható, de többfelé kell záporra, zivatarra számítani, amelyet felhőszakadás is kísérhet.

A szél megélénkül, zivatarok környezetében erős, viharos is lehet. A hőmérséklet délután 28 és 32 fok között alakul. Késő estére 21 és 26 fok közé hűl le a levegő.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.