Területet cserél Magyarország és Szlovákia. A tulajdonosok kártérítést kapnak.

Újrahúzzák Magyarország határait

Fotó: MTI/Simó Endre

Megváltozik a magyar-szlovák határ vonala az Ipoly medrének szabályozása, valamint a Somoskőújfalu önkormányzata által a határon átnyúlva épített szennyvízcsatorna miatt

- derül ki a Magyar Közlönyben megjelentekből, amelyet a Portfolio szemlézett.

A mostani módosításra azzal a céllal kerül sor, hogy rendezzék az államhatár azon változásait, amelyekre az Ipoly határfolyó vízgazdálkodásilag szabályozott szakaszain végrehajtott intézkedésekkel összefüggésben került sor.

Emellett a módosítás célja az is, hogy rendezzék a magyarországi Somoskőújfalu önkormányzata által létesített szennyvízcsatornának az államhatáron átnyúlva történt megépítésével keletkezett helyzetet, és megteremtsék a feltételeket az érintett földterületek hasznosításához – áll a Magyarország és a Szlovák Köztársaság között az államhatárról szóló Szerződés kihirdetéséről szóló 2018. évi LI. törvényben.

Az államhatár Ipoly határfolyó medrének szabályozása következtében beálló módosulása Letkés, Ipolytölgyes, Perőcsény, Tésa és Hont magyarországi települések térségét; valamint Leléd (Lela), Ipolyszalka (Salka), Ipolykiskeszi (Malé Kosihy), Ipolyszakállos (Ipesky Sokolec), Szete (Kubánovo) és Ipolyság (Sahy) szlovákiai települések térségét érinti. Az államhatár a Somoskőújfalu településen végzett csatornázással összefüggésben Somoskőújfalu és Salgótarján-Somoskő magyarországi települések, valamint Sátorosbánya (Siatorská Bukovinka) szlovákiai település térségében változik.

A változások következtében a Szlovák Köztársaság államterületének összesen 177 802 négyzetmétert kitevő részei Magyarországhoz kerülnek.

A területen található ingatlanok és egyéb építmények, a berendezések és a növényzet Magyarország tulajdonába kerülnek át. A térségekben lévő duzzasztóművek építményei üzemeltetését, fenntartását és rekonstrukcióját a felek külön nemzetközi szerződésben rögzítik.

Ezzel egy időben Magyarország államterületének ugyanekkora, összesen 177 802 négyzetmétert kitevő részei a Szlovák Köztársasághoz kerülnek, az itt található ingatlanokkal és egyéb építményekkel, berendezésekkel, valamint növényzettel.

A feladatok végrehajtására magyar-szlovák határbizottságot hoznak létre, amely a két ország küldöttségeiből áll. A határbizottság a terepen végrehajtja az államhatár változásainak megjelölését, valamint ezeknek a változásoknak a hatályos határokmányokban történő átvezetését.

A tulajdonosoknak a két ország kártérítést nyújtott a szöveg szerint, amely ugyanakkor az utólagos kártérítés lehetőségéről is szól.

Az ilyen igényeket azzal az az országgal szemben kell érvényesíteni, amelynek területén a megjelölt részek a tulajdonváltozást megelőzően voltak. A szöveg szerint Magyarország és Szlovákia azt is biztosítja, hogy az államhatáron, vagy az államhatár térségében lévő ingatlanok tulajdonosai, használói, valamint az egyéb jogcím szerinti jogosultak a határmunkák végzését előzetes tájékoztatást követően eltűrjék, beleértve az ingatlanokra történő belépést és behajtást.

Forrás: portfolio.hu

Címlapkép: MTI/Simó Endre

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
A magyaroknak maradt a felépítmény és növényzet nélküli, gyökér alatti, bűnöző, hazaáruló fidesz banda, a kanálissal együtt.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
wpym
Inkább a teljes felvidéket kapnánk vissza, a retek Szlovákia pedig...
Eladott Ország
A magyaroknak maradt a felépítmény és növényzet nélküli, gyökér alatti, bűnöző, hazaáruló fidesz banda, a kanálissal együtt.
Peller Anikó
@wpym: Jó, jó, Bizáncot nem akarod vissza? Pedig már jártunk ott...
relatív
Volt egyszer már egy szlogen : "mindent v... ", és majdnem az egész elveszett !!!

Huj,huj hajrá kis gömböcök !
namihami
@Peller Anikó: @wpym: És Etelközt is kérjük, sőt követeljük vissza...

.
Lepényleső
Egy latrináért ennyi felhajtás? Még véletlenül sem a tervet készítjük az országhatárhoz,az
országhatárt módosítjuk a tervhez? Ez a magyar virtus?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.