Kinek is a jó gyenge forint?A GKI elemzése kitér rá, hogy a gyengülő forint egyrészt nagyobb kiadást jelent a költségvetés számára a finanszírozási oldalon, másrészt a még be nem folyt EU-támogatások „felértékelődése” többletpénzt jelent, ami növeli a költségvetés bevételeit. 320 Ft/euró árfolyam mellett a le nem hívott EU források átértékelődésén 300-350 milliárd forint többlet keletkezik a költségvetésben. Továbbá a jegybank is jelentős árfolyamnyereséget ér el devizatartalék átértékelődése következtében, hiszen 1%-os leértékelődés 70-80 milliárd forint nyereséget jelent a jegybank számára, lehetővé téve annak alapítványi felhasználását, vagy költségvetési befizetését is. Az elemzők szerint mindezek fényében ismét felvetődik a kérdés, hogy a jegybank célja valóban pusztán az infláció kordában tartása, vagy más tényezők is szerepet játszanak-e monetáris politikája alakításában.

Forrás: atv.hu
Feltöltő: Északi
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

advocat
És az uniótól kapott euró is többet ér, hiszen azt forintban kapják a cégek és egyebek. Meg az exportra szánt áruk (a gépkocsik 96 %a-!) is növeli a bevételt, mert több forint jár utána! Így is el lehet tüntetni némi költségvetési vagy más hiányt. Gondolom.
vukkocska
Mit számít ennek a tetves kormánynak az,hogy kit hogyan érint az Euro magason tartása. Azt gondoltam, hogy van az a pénz, ami már elég ezeknek. Tévedtem.
justhpeter
Az euro magasan tartása a lopás utáni második nemzeti érdek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.